Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Odszkodowanie po zlamaniu otwartym podludzia

yantos
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam 17 lat, w ostatnim czasie mialem wypadek motocyklowy(skuter), na moj pas wjechal samochod i bylem skloniony do odbicia w drugą stronę z konsekwencją zderzenia z potem. W wypadku zostala uszkodzona noga, zlamanie otwarte podludzia z przemieszczeniem, zostaly wsadzone mi 8 śrub oraz blaszka, mam równie na glowie 4 szfy. W szpitalu lezalem 5dni, resztę kazali leczyc sie w domu i na pare miesiecy jestem do niego przywiązany chcialbym sie dowiedziec jakie moge dostac odszkodowanie czy pokryje chociaz naprawe motoru gdyz nie byl on moj oraz leki pozdrawiam.

1) Na wstępie należy zaznaczyć, że bardzo istotne będzie to czy ów kierujący samochodem zostanie uznany winnym wypadku. Jeśli tak można wówczas skutecznie likwidować szkodę z polisy OC pojazdu, którym kierował sprawca wypadku. Pyta Pan o naprawę motoru czyli o likwidację szkody rzeczowej oraz pokrycie kosztów leczenia czyli likwidację szkody osobowej. Są to dwie różne kwestie. Naprawa motoru to szkoda rzeczowa, którą można likwidować z polisy OC pojazdu sprawcy. Jest bardzo dużo możliwości dochodzenia roszczeń finansowych za szkody osobowe m.in. od Towarzystwa Ubezpieczeniowego na podstawie m.in. art. 361 k.c., art. 481 § 1 k.c., art. 444- 447 k.c.. Pan swoją szkodę osobową może również likwidować z polisy OC pojazdu, którym kierowała sprawca. Przysługuje Panu odszkodowanie za straty materialne m.in. koszty leczenia, rehabilitacji, opieki, przejazdów na leczenie i rehabilitacje, dodatkowym odżywianiem, zakup przyrządów rehabilitacyjnych etc.. Także wchodzą w grę normalne następstwa szkody (art. 361 § 1 i 2 k.c.) takie jak szkoda w dochodzie z tytułu niezdolności do pracy. Zadośćuczynienie za szkody niemajątkowe zależne jest od wielu czynników tj. m.in. ból fizyczny i cierpienia psychiczne, widoczne następstwa wypadku, wpływ wypadku, urazu na życie prywatne i zawodowe, trwały uszczerbek na zdrowiu. Szkodę na osobie można też likwidować z wszelkich ubezpieczeń dobrowolnych NNW grupowych (np. z pracy) i indywidualnych (np. NNW własnego pojazdu mechanicznego).

Sprawca nie jest znany, pojechal dalej... Polista z pojazdu nie pokryje kosztów naprawy ponieważ nie mialem uprawnien i również czeka mnie mandat w granicach od 200-500zl. Uszczerbek jest na cale zycie, lekarz powiedizal iz ze sportem moge sie porzegnać i cale zycie bd musial uwazac na noge aby jej nie przeciążać. Obecnie jestem uczniem 2 liceum i szkole również mam z glowy na conajmniej pol roku. Chcialbym sie dowiedziec czy przysluguje mi odszkodowanie szkolne i w jakich granicach.

yantos wrote:

Sprawca nie jest znany, pojechal dalej... Polista z pojazdu nie pokryje kosztów naprawy ponieważ nie mialem uprawnien i również czeka mnie mandat w granicach od 200-500zl. Uszczerbek jest na cale zycie, lekarz powiedizal iz ze sportem moge sie porzegnać i cale zycie bd musial uwazac na noge aby jej nie przeciążać. Obecnie jestem uczniem 2 liceum i szkole również mam z glowy na conajmniej pol roku. Chcialbym sie dowiedziec czy przysluguje mi odszkodowanie szkolne i w jakich granicach.

Wadliwe mnie Pan zrozumiał. Jeśli Pan nie jest sprawcą wypadku to można likwodować szkodę z polisy OC pojazdu którym kierował sprawca wypadku, który uciekł. Skoro nie jest znany to szkodę pokrywa Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny. To czy miał Pan uprawnienia do kierowania pojazdem czy też nie oraz ty czy otrzyma Pan mandat za brak uprawnień nie ma żadnego znaczenia, gdyż nie jest Pan winnym wypadku. Sam brak uprawnień nie przesądza o tym, że to Pan spowodował wypadek. W przypadku m.in. braku obowiązkowej polisy OC lub niezidentyfikowania sprawcy szkody wszelkie roszczenia w myśl art. 98 ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych pokrywa Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny. Zgodnie z art. 43 ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych (tekst. jedn. Dz. U. z 2003 r. Nr 124, poz. 1152 ze zm.) zakładowi ubezpieczeń przysługuje prawo dochodzenia od kierującego pojazdem mechanicznym zwrotu wypłaconego z tytułu ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych odszkodowania, jeżeli kierujący: 1) wyrządził szkodę umyślnie lub w stanie po użyciu alkoholu albo pod wpływem środków odurzających, substancji psychotropowych lub środków zastępczych w rozumieniu przepisów o przeciwdziałaniu narkomanii, 2) wszedł w posiadanie pojazdu wskutek popełnienia przestępstwa, 3) nie posiadał wymaganych uprawnień do kierowania pojazdem mechanicznym, z wyjątkiem przypadków, gdy chodziło o ratowanie życia ludzkiego lub mienia albo o pościg za osobą podjęty bezpośrednio po popełnieniu przez nią przestępstwa, 4) zbiegł z miejsca zdarzenia. Zgodnie z art. 110 przedmiotowej ustawy z chwilą wypłaty przez Fundusz odszkodowania, w przypadkach określonych w art. 98 ust. 1 pkt 2, sprawca szkody i osoba, która nie dopełniła obowiązku zawarcia umowy ubezpieczenia obowiązkowego, o którym mowa w art. 4 pkt 1 i 2, są obowiązani do zwrotu Funduszowi spełnionego świadczenia. W uzasadnionych przypadkach, kierując się przede wszystkim wyjątkowo trudną sytuacją materialną i majątkową zobowiązanego, jak również jego sytuacją życiową, Fundusz może odstąpić od dochodzenia zwrotu części lub całości świadczenia albo udzielić ulgi w jego spłacie. Również może Pan likwodować szkodę z wszelkich ubezpieczeń dobrowolnych NNW grupowych i indywidualnych. Z ubepieczenia szkolnego NNW wypłaca się odszkodowanie w wysokości jako iloczyn stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu i sumy ubezpieczenia. Ubezpieczenie szkolne nie opiewa na małe sumy tj. ok. 10 tys. zł. Wobec tego nie ma co liczyć na wysokie odszkodowanie. Trzeba zapoznać się jeszcze w ogólnymi warunkami ubepieczenia (OWU) gdyż możliwe, że będzie można również uzyskać zwrot kosztów leczenia i rehabilitacji. Nastawiać się głównie na likwidację szkody z UFG.

Dziękuje bardzo, czyli odszkodowanie moge dostac dopiero na samym koncu choroby. Tak samo z motorem pierwsze musze sam zaplacic za szkody potem ewentualnie zostaną one mi zwrócone tak ?

yantos wrote:
Dziękuje bardzo, czyli odszkodowanie moge dostac dopiero na samym koncu choroby. Tak samo z motorem pierwsze musze sam zaplacic za szkody potem ewentualnie zostaną one mi zwrócone tak ?
2) Jeśli chodzi o likwidację szkody z polisy OC sprawcy (UFG) Można zgłosić szkodę do T.U. przed zakończeniem leczenia i rehabiitacji. Jeśli chodzi zaś o likwidację szkody z ubezpieczeń dobrowolnych to zwykle wymagany jest zakończony etap leczenia i rehabilitacji co wynika z tego, że z NNW wypłaca się jedynie odszkodowanie za trwały uszczerbek na zdrowiu, który można właśnie ocenić po zakończeniu leczenia i rehabilitacji. Sprawdzić należy jeszcze OWU NNW;

2) Nic bardzie mylnego- szkodę rzeczową likwidacuje Pan tak samo jak osobową zgłaszając szkodę do dowolnego ubezpieczyciela który prześle zgłoszenie do UFG. Zgodnie z art. 108 ust. 1 ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych (tekst. jedn. Dz. U. z 2003 r. Nr 124, poz. 1152 ze zm.) uprawniony do odszkodowania zgłasza swoje roszczenia do Funduszu przez którykolwiek zakład ubezpieczeń wykonujący działalność ubezpieczeniową w grupach
obejmujących ubezpieczenia obowiązkowe.