Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

wypadek przy pracy a alkohol

kam88
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

mój mąż zmarł w wyniku wypadku przy pracy, wentylator przy którym pracował poranił jego głowę, śmierć nastąpiła po kilku tygodniach od wypadku, okazało się że we krwi miał alkohol, postępowanie zostało umorzone, gdyż stwierdzono że tylko on był winny. lecz zaznaczono w decyzji, że pracownik nie miał aktualnych badań lekarskich, nie przeszedł szkolenia bhp, że nie powinni jeszcze być na hali, pracę powinni zacząć godzinę później,zrobiono go brygadzistą tylko ustnie ze względu na doświadczenie zawodowe, lecz nie zmieniono umowy o pracę, w niej był zwykłym pracownikiem, nawet jeśli był brygadzistą to przecież miał nad sobą kierownika. zastanawia mnie to że wpuszczono go na halę jeśli był pod wpływem alkoholu, przecież w większych firmach przed przystąpieniem do pracy powinni kontrolować pracowników.świadkowie gubią się w zeznaniach, zwalili winę na męża, że to on kazał zdjąć osłonę z tego wentylatora. Czy można stwierdzić że alkohol był wyłączną przyczyną tego wypadku? czy można starać się o jakieś odszkodowanie od pracodawcy?

kam88 wrote:

zaznaczono w decyzji, że pracownik nie miał aktualnych badań lekarskich, nie przeszedł szkolenia bhp,

W zwiazku z powyzszym z pewnoscia oprocz alkoholu stwierdzono inne przyczyny.

jest jeszcze jeden problem, gdyż o tym alkoholu dowiedziałam się dopiero po umorzeniu śledztwa, gdy otrzymałam pełną dokumentację sprawy,

w dokumentach jakie dostałam ze szpitala nie ma nawet mowy o alkoholu,

Gdy rozmawiałam z panią prokurator zapewniała mnie że mąż był niewinny i ze dwie osoby będą odpowiadać za zaniedbania, a po jakimś czasie otrzymałam postanowienie o umorzeniu postępowania, chyba coś jest niejasne, dlatego wniosłam zażalenie. zobaczymy co z tego wyniknie

Ewania wrote:

kam88 wrote:

zaznaczono w decyzji, że pracownik nie miał aktualnych badań lekarskich, nie przeszedł szkolenia bhp,

W zwiazku z powyzszym z pewnoscia oprocz alkoholu stwierdzono inne przyczyny.

co do tego zdania napisano,że brak badań lekarskich, szkolenia bhp nie miało związku z wypadkiem