eliza Opublikowano 15 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2009 WitamW czasie wykonywania pracy zleconej ,na terenie zakładu pracy nagle zmarła mi osoba bliska.Sekcja wykazała przyczyna wyjściowa zakrzepica,wtórna zawał serca,bezpośrednia ostra niewydolność krążenia.I tu mam pytanie czy była to śmierć naturalna,czy wypadek przy pracy. Jeśli wypadek czy należy mi się odszkodowanie i od kogo .Zmarły pracował dorywczo nie miał ubezpieczenia,pracodawca także nie ubezpieczył pracowników najemnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 15 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2009 eliza wrote:WitamW czasie wykonywania pracy zleconej ,na terenie zakładu pracy nagle zmarła mi osoba bliska.(...) czy należy mi się odszkodowanie i od kogo . Zmarły pracował dorywczo nie miał ubezpieczenia,pracodawca także nie ubezpieczył pracowników najemnych.Co znaczy "osoba bliska"?I co znaczy "pracownik najemny" w tym przypadku? Czy nie bylo nawet umowy-zlecenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eliza Opublikowano 16 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2009 Osoba bliska to konkubin 24l pożycia ,dwoje pełnoletnich dzieci. Umowę zlecenie sporządzano po wypadku.Wypadek wydarzył się na farmie drobiu podczas załadunku żywych indyków o dużej wadzę 20-25 kg na ciężarówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
griszo Opublikowano 17 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2009 Nie łaczy was wspólnota majatkowa a umowa zlecenie jest umową cywilno prawna a nie stosunkiem pracy w rozumieniu Kodeksu Pracy, nie bylo odprowadzanych skałdek wypadkowych wiec nie bedzie odszkodowania.Niestety dochodzic praw odszkodowawczych będzie moim zdaniem (nie jestem prawnikiem tylko "amatorem") wylacznie na drodze cywilnej czyli poprzez pozew np zstepnych i Pani. do Sadu rejonowego o odszkodowanie z tytułu wypadku smiertelnego, sad oceni czy rodzaj pracy mógł mieć wpływ na to czy po pierwsze istniał w czasie wykonywania zlecenia stosunek pracy zamiast pozornego zlecenia, - to Sad Pracy -po drugie ew orzeknie o korzyściach utraconych .pozdrawiamhttp://www.rp.pl/artykul/163408,294303_Co_sie_stanie_po_smierci_konkubenta_.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi