alexander1971 Opublikowano 17 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2009 proszę o informacje na temat możliwości zwolnienia pracownika który uległ wypadkowi przy pracy. uległem wypadkowi w październiku ubiegłego roku i do kwietnia tego roku byłem na zwolnieniu lekarskim następnie stanąłem przed komisją w zus-ie i przyznano mi świadczenie rehabilitacyjne do końca listopada. 7 lipca po powrocie z operacji zastałem w domu list polecony z zakładu pracy z rozwiązaniem umowy o pracę bez wypowiedzenia na podst. art. 53 kp. czy zakład postąpił zgodnie z prawem. proszę o wmiare szybką informację bo mija termin odwołania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł1661348179 Opublikowano 22 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2009 alexander1971 wrote: proszę o informacje na temat możliwości zwolnienia pracownika który uległ wypadkowi przy pracy. uległem wypadkowi w październiku ubiegłego roku i do kwietnia tego roku byłem na zwolnieniu lekarskim następnie stanąłem przed komisją w zus-ie i przyznano mi świadczenie rehabilitacyjne do końca listopada. 7 lipca po powrocie z operacji zastałem w domu list polecony z zakładu pracy z rozwiązaniem umowy o pracę bez wypowiedzenia na podst. art. 53 kp. czy zakład postąpił zgodnie z prawem. proszę o wmiare szybką informację bo mija termin odwołania. czesc postail zgodnei z procedura ze zwolnil z tego ponpunktu pracodawca mial praw o jesli pracownik nie jest zdolny do pracy w ciagu trzech meisiacy.Okres ochronny minal i dlatego to tak sie stalo wiec wszystko bylo zgodnie.Pozdrawiam Sam jestem juz na zwolneiniu 1 rok i mnei jeszcze nie zwolnil a okres ochronny mi minal w lutym tego roku Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alexander1971 Opublikowano 25 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2009 no to masz chyba lepszego szefa. dzieki za odpowiedz, powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 26 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2009 Art. 53. § 1. Pracodawca może rozwiązać umowę o pracę bez wypowiedzenia: 1) jeżeli niezdolność pracownika do pracy wskutek choroby trwa: a) dłużej niż 3 miesiące - gdy pracownik był zatrudniony u danego pracodawcy krócej niż 6 miesięcy, b) dłużej niż łączny okres pobierania z tego tytułu wynagrodzenia i zasiłku oraz pobierania świadczenia rehabilitacyjnego przez pierwsze 3 miesiące - gdy pracownik był zatrudniony u danego pracodawcy co najmniej 6 miesięcy lub jeżeli niezdolność do pracy została spowodowana wypadkiem przy pracy albo chorobą zawodową, 2) w razie usprawiedliwionej nieobecności pracownika w pracy z innych przyczyn niż wymienione w pkt 1, trwającej dłużej niż 1 miesiąc. § 2. Rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia nie może nastąpić w razie nieobecności pracownika w pracy z powodu sprawowania opieki nad dzieckiem - w okresie pobierania z tego tytułu zasiłku, a w przypadku odosobnienia pracownika ze względu na chorobę zakaźną - w okresie pobierania z tego tytułu wynagrodzenia i zasiłku. § 3. Rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia nie może nastąpić po stawieniu się pracownika do pracy w związku z ustaniem przyczyny nieobecności. § 4. Przepisy art. 36 § 11 i art. 52 § 3 stosuje się odpowiednio. § 5. Pracodawca powinien w miarę możliwości ponownie zatrudnić pracownika, który w okresie 6 miesięcy od rozwiązania umowy o pracę bez wypowiedzenia, z przyczyn wymienionych w § 1 i 2, zgłosi swój powrót do pracy niezwłocznie po ustaniu tych przyczyn. ........................................................................Tak, jak napisal powyzej pol27 wszystko odbylo się w majestacie prawa (z tą roznicą, że nie zawsze są to 3 m-ce choroby, zalezy to od okresu zatrudnienia lub od tego, - jak w Twoim przypadku - czy niezdolnosc do pracy spowodowana byla wypadkiem przy pracy.)Zwrocę tylko jeszcze Twoją uwagę na fakt, że - jesli w okresie do 6 miesiecy od rozwiazania umowy zglosisz chec ponownego podjecia tam pracy - pracodawca powinien Cie zatrudnic, oczywiscie - jak piszą powyzej - w miarę mozliwosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alexander1971 Opublikowano 30 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 dzięki. ciekawie właśnie jest zredagowany ten punkt "w miarę możliwości" w praktyce to prawdopodobnie oznacza to pełną dowolnośc interpretacji przez pracodawcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi