Info-Ekspert to biblia?

Założył Aprilia, 19 lipca 2009 · 309 wyświetleń

Aprilia

Jestem po wypadku motocyklowym, szkoda likwidowana z OC sprawcy.

Motocykl się "lekko" poturbował.

Ma 4 lata, przed wypadkiem był w idealnym stanie, bardzo zadbany, serwisowany w ASO, mam potwierdzenie tego w książeczce serwisowej. W mojej opinii krzywdzące jest zatem stosowanie uśrednionej wartości rynkowej z Info-Eksperta do wyceny szkody, bo mój motor jest mocno ponad średnią jeśli chodzi o jego stan.

Odpowiedź firmy ubezpieczeniowej:

Przy tym wieku pojazdu fakt jego serwisowania nie ma wpływu na podwyższenie wartości rynkowej a jego brak mógłby obniżyć wartość motocykla. Nie ma podstaw do przeliczenia wartości rynkowej pojazdu.

No i teraz moje pytanie: czy faktycznie już nie mam nic do gadania? Czy mam ich dalej męczyć np. o podstawę prawną takiego stanowiska?🙂

Pozdrawiam!

Biuro Likwidacji Szkod
Moim zdaniem nie ma sensu męczyć ich o podstawę prawną, ale poproś o arkjusz wyceny motocykla sprzed szkody i dokładnie przeanalizuj znizki i zwyżki jakie zastosował ubezpieczyciel, ze szczególnym zwróceniem uwagi na wpisane wyposażenie motocykla,
Aprilia

O właśnie! Dziękuję bardzo za oświecenie mnie:)

Mam jeszcze jedno pytanie: jakiej wysokości odszkodowanie mi przysługuje za ból, cierpienie, stres , strach przed poruszaniem się motocyklem? Ogólnie kwestie mocno niewymierne, których nie jestem w stanie formalnie wykazać. Po 4 dniach w szpitalu i 3 tygodniach zwolnienia lekarskiego mogę powiedzieć, że jestem już w pełni zdrowa. Więc w moim przypadku odszkodowanie za szkodę na osobie mogę wygrać tylko poprzez psychiczne dolegliwości.

Biuro Likwidacji Szkod

I tutaj, tylko od twojej twórczości zależy ile otrzymasz. Jeżeli leczycz się u psychiatry lub psychologa w związku z tym wypadkiem, to z pewnością będziesz miała większe szanse na otrzymanie dużego zadośćuczynienia. Wysokość zadośćuczynienia zależy również od stanu majątkowego poszkodowanego.

Nie zapomnij również o stracie jaką poniosłaś na wynagrodzeniu. Porównaj pasek z wypłatą z normalnego miesiąca i tego w którym miałaś wypadek, jest co najmniej o 20% mniej.

Jeżeli masz inne ubezpieczenia typu NW, NNW, Pracownicze - to pamiętaj, że z każdego należy ci sięodszkodowanie za uszczerbek na zdrowiu, a przy Pracowniczym często jest opcja leczenia szpitalnego.

Aprilia

To był wypadek w drodze z pracy, więc wynagrodzenie zasadnicze mam 100%. Ucięli mi jednak premię, więc o to będę się kłócić. Dziękuję za podpowiedź.

Byłam wczoraj u psychologa. Pani za bardzo nie wiedziała jak ma wyglądać takie zaświadczenie dla ubezpieczyciela. Czy wystarczy jakieś potwierdzenie, że byłam u niej na wizycie? Czy musi być uszczegółowione, że w byłam tam w sprawie wypadku a nie np. zawodu miłosnego?🙂 Pani psycholog zaproponowała kompleksowe badanie psychologiczne, ale wolałabym tego uniknąć, jeśli nie będzie konieczne....

Co do szkody w mieniu... ubezpieczyciel wciąż zwleka z dostarczeniem pełnego arkusza wyceny szkody z Info-Eksperta. Jeśli w końcu zastosują wszystkie korekty, które mi przysługują to mam szansę na dodatkowy 1 000zł. Ale mam jeszcze jednego asa w rękawie...

Mój motocykl jest unikatowy! W tym roczniku (2005) na allegro są tylko 2 takie motocykle w Polsce. A to moje malowanie jest już zupełnie niespotykane. Także mogę przecież chcieć go wyremontować na ich koszt, bo innego takiego samego nie jestem w stanie kupić. On ma dla mnie wartość sentymentalną itd...

Pojadę do autoryzowanego serwisu po rzeczywistą wycenę naprawy (wyjdzie pewnie 25 000zł) a nowy motocykl (z rocznika 2009) jest wart 20 000zł.

I tu moje pytanie: czy szantaż "dajcie mi 5 tys więcej to wartości motocykla albo żądam naprawy" przejdzie?🙂

Pozdrawiam!

bochenek

co do "szkody na psychice", to myslem ze takim zaswiadczeniem od psychologa, to mozesz sobie brzydko mowiac podetrzec cos a nie liczyc, ze dostaniesz na tej podstawie odszkodowanie:) Pamietaj,z e zgodnie z prawem, to ty musisz udowodnic zasadnosc swojego roszczenia. TO ze sobie poszedles do spychologa raczej nie jest udowodnieniem faktu. Mozliwe, ze to kompleksowe badanie i jakos ciag wizyt moglby byc uznany - ale pamietaj, ze psycholog nie jest lekarzem, nie wystawia zadnej opini, moze sobie tylko pogadac. W tej sytuacji opinie bedacej dowodem mocnym bedzie psychiatra, ktory jest lekarzem wlasciwym do leczenia zaburzen psychicznych - nieprawdaz:) WIec jesli masz te straszne stany lekowe, to idz do psychiatry na kilka wizyt i wtedy mozesz probowac cos wydobyc z ubezpieczalni:)

A z ta unikatowoscia to tez nie ma co szalec, co z tego ze na allegro sa dwa takie motocykle? To nie przeklada sie jednoznacznie na wartosc pojazdu. Nie dziala to tak latwo:) Niestety wartosci sentymentalnej nie przeliczysz tutaj na kase.

Szantazowac to sobie niestety mozesz do woli, ale czy to cos da?

Niestety sytuacja szkody calkowitej jest cholernie niekorzystna dla poszkodowanego i zmusza ich do szukania najtanszych seriwsow aby sie czsaami zmiescic w naprawie/.

Autoryzowany serwis moze ci zaspiewac za naprawe naprawde spora kwota. A pamietaj, ze w zaden sposob nie zmusiz ubezpieczalni do zaakceptowania kosztorysu naprawy przekraczajacego wartosc pojazdu.

Oczywiscie proboj podniesc jakos ta wartosc, moze sie wtedy zmiescisz.

Co do wyceny przez salon, to o ile to bedzie przygotowane solidnie w info-ekspercie, czy eurotaksie przez kogos z uprawnieniami rzeczoznawcy, to masz spore szanse, jesli to bedzi epo prostu opinia, ze wedlug nich ten motor powinien kosztowac tyle i tyle jest troche za slabym argumentem

nikopali
właśnie wizyta u psychologa dużo podciąga odszkodowanie;)))po trzech wizytach wystawia OPINIE ...oczywiście musisz opisać swój strach i jak najwięcej co zmienił ten wypadek w twoim życiu;)powodzenie gwarantowane i kilka tysięcy więcej.Nie spiesz sie...
Aprilia

nikopali, co konkretnie ma się znaleźć w tej opinii psychologicznej? Czy są jakieś standardowe wzorce na to, czy każdy psycholog pisze o tym o czym chce? Moja pani psycholog nie za bardzo wiedziała jak taka opinia ma wyglądać, więc nie chciałabym żeby coś pominęła.

czy z doświadczenia wiecie w jakiej wysokości kształtują się odszkodowania za takie psychologiczne dolegliwości w miarę lekkiego kalibru?

nikopali
tak od2000tys-4000tyswięc chyba warto...idż do psychologa opisz wypadek powiedz,że teraz boisz się jeżdzić motocyklem żle sypiasz itp.on na podstawie wywiadu z Tobą i dwuch testach na pamięć i koncentracje wyda opinię.Aprilia nawet lekkie potłuczenia kwalifikują się do odszkodowania...zbieraj każdą dokumentację medyczną😉))
Aprilia

Na narty z taką kasą już można jechać🙂

Biuro Likwidacji Szkód napisał parę postów wyżej: "Wysokość zadośćuczynienia zależy również od stanu majątkowego poszkodowanego."

Czy to "zależy" to zależność wprost czy odwrotnie proporcjonalna?

Będę wnioskować o zwrot premii, którą mi obcięli ze względu na zwolnienie lekarskie, więc będą wiedzieć ile ja zarabiam...

nikopali
również pod uwagę biorą wiek,wykształcenie itp.