Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Hestia - likwidacja szkody majątkowej

Mariwa
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Ostrzegam przed ryzykiem przedłużającej się procedury likwidacji szkody majątkowej w biurze Ergo-Hestia. W chwili obecnej procedura ta (odszkodowanie za kurtkę uszkodzoną podczas prania w pralni chemicznej, posiadającej ubezpieczenie Hestia Biznes) trwa już 82 dni i posuwa się do przodu jedynie pod wpływem monitów, pism i kontaktów z infolinią.

Pierwszy kontakt ze strony firmy nastąpił w 40 dni od zgłoszenia szkody (mimo 30 dniowego terminu ustawowego podjęcia decyzji o wypłacie odszkodowania), z żądaniami m.in. dostarczenia dokumentu zakupu kurtki przed szkodą (kurtka kupiona przed 3 laty !!), dokumentu potwierdzenia oddania kurtki do pralni (mimo sporządzenia protokołu reklamacji, który jest potwierdzeniem, że pralnia uznaje reklamację klienta, co jest jednoznaczne z faktem prania kurtki w tejże pralni - no bo jakby inaczej) itp. Po kolejnych monitach decyzja została wydana po kolejnym miesiącu i wskazany został warunek przysłania uszkodzonej kurtki do ubezpieczyciela. Warunek ten został niezwłocznie spełniony i mimo to oraz mimo podjęcia już decyzji o wypłacie ubezpieczenia kwota ta w dalszym ciągu nie została przelana (od dostarczenia kurtki do Ergo Hestii minął właśnie tydzień).

Podsumowując likwidacja szkody majątkowej w firmie Ergo Hestia oznacza dla mnie blisko 3 miesiące dochodzenia swoich praw, cały czas nie zwieńczone jeszcze sukcesem. Pozostawiam to bez komentarza, a opinie na temat solidności firmy proszę sformułować samemu. Czy muszę dodawać, że firmę te będę omijał z daleka?

Właśnie mija 85 dzień I NIC !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (pewnie minie i 86 i 87 bo nie sądzę żeby nagle w weekend przyspieszyli).

Nie pakujcie się w Hestię.

I .... JEST - sukces 88 dnia od zgłoszenia szkody dostałem pieniądze - niezły timing biorąc pod uwagę, że ustawa zobowiązuje do 90 dniowego ostatecznego i nieprzekraczalnego terminu niezależnego od innych okoliczności jak gromadzenie dokumentacji, wyjaśnianie, podejmowanie decyzji itp.

Kosztowało mnie to zatem w sumie: 3 miesiące czekania, 4 pisma i 5 kontaktów na infolinię (nie wspomnę ile czasu zajęło przebicie się przez ... wszyscy naszy agenci sa obecnie zajęci ...).

W związku z tym - jeśli macie dużo czasu, nie macie pomysłu jak go spędzić, lubicie pisac sobie na komputerze, uwielbiacie wsłuchiwanie się w głos automatycznego systemu infolinii i bezproduktywne dyskusje z jej personelem - WYBIERAJCIE HESTIĘ :)

witam

jaka ustawa opisuje terminy likwidację szkody z polis dobrowolnych?

Jeśli w OWU polisy, z której likwidowana była szkoda są zapisy o likwidacji szkody np. w rok - to tyle mają czasu...

O! Po trzech miesiącach ! To się Hestia poprawiła, bo ja słyszałam o roku. No no z super-hiperolewackiej nazwę ich teraz tylko hiperolewacką - to za te trzy miesiące , hahaha.

Popieram, trzeba mieć do nich super-hiper- silne nerwy i z humore podchodzić do życia.

Ja zaczęłam nagrywać rozmowy i panem ( panią ) na infolinii- ale się pienią jak im o tym mówię , nawet usłyszałam od jednego , iż nie wyraził zgody na nagrywanie!!! hahaha On mi o prawie mówi .

Omijać Hestię z daleka !!!!!!!

• 2 tygodnie później...

Sprawa znalazła swój finał. Oczekując na likwidację szkody, w dniu 83-cim, złożyłem skargę na STU Hestia do Rzecznika Ubezpieczonych.

I dzisiaj nieoczekiwanie dostałem oficjalne przeprosiny od Hestii, z informacją, że w stosunku do osób, które niedopełniły swoich obowiązków zostały wyciągnięte konsekwencje.

W te konsekwencje nie za bardzo wierzę, ale trochę się zrehabilitowali. Na tyle, żeby nie odradzać wszystkim moim bliższym i dalszym znajomym ubezpieczenia w Hestii, ale nie na tyle żebym sam skorzystał z ich oferty.

I to tyle w tym wątku.