Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Złamany nadgarstek - jakie odszkodowanie ?

Mzk00
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.3 miesiące temu złamałem prawy nadgarstek.Dokładnie wyrostek rylcowaty kości promieniowej.Miesiąc temu miałem zdjęty gips i do tej pory ruchomość w nadgarstku jest bardzo słaba.Ok 30 stopni wychylenie góra/dół.Myślę że za miesiąc dokończę rehabilitację,czyli cały proces od złamania do "wyzdrowienia" trwałby 4 miesiące.Z tego co się orientowałem w takim wypadku powinienem dostać ok 3-4% uszczerbku na zdrowiu ale chciałbym się upewnić jak się liczy tą kwotę odszkodowania żeby mnie nie wyrolowali.Ubezpieczony jestem w PZU poprzez Politechnikę Łódzką.Niżej podaję szczegóły ubezpieczenia :

Z tytułu śmierci w następstwie nieszczęśliwego wypadku albo zdarzenia

objętego umową. 30.000,00 PLN

Z tytułu trwałego uszczerbku na zdrowiu. do 30.000,00 PLN

Jednorazowe świadczenie w przypadku braku trwałego uszczerbku na

zdrowiu i wystąpienia innych następstw niż wymienione w Tabeli Nr 3, 4, 6, 7

(tabela nr 5) o.w.u. 600,00 PLN

Zwrot kosztów nabycia przedmiotów ortopedycznych i środków pomocniczych

oraz kosztów odbudowy stomatologicznej zębów stałych. do 7.500,00 PLN

Zwrot kosztów przeszkolenia zawodowego osób niepełnosprawnych. do 7.500,00 PLN

Świadczenie typu assistance na terytorium RP.

Zwrot kosztów leczenia pozostających w związku z nieszczęśliwym

wypadkiem do 6.000,00 PLN

Jednorazowe świadczenie z tytułu zgonu ubezpieczonego spowodowanego

nowotworem złośliwym. 1.000 PLN

Jednorazowe świadczenie w przypadku zgonu studenta w wieku do 25 lat z

powodu wrodzonej wady serca. 1.000 PLN

Jednorazowe świadczenie w przypadku śmierci przedstawiciela ustawowego

studenta w wieku do 25 lat w następstwie nieszczęśliwego wypadku. 3.000,00 PLN

Odpowiedzialność cywilna studentów 5.000,00 PLN

Składka za ubezpieczenie 65,00 PLN

Rozumiem że jeżeli dostałbym 3% to : 30 0000zł * 3% =900zł czy tak?

I czy mogę domagać się zwrotu kosztów terapii (krioterapia,laser) jeżeli ta przeprowadzana była prywatnie w klinice która podlega refundacji z NFZ?Leczenie musiałem przeprowadzić jak najszybciej prywatnie a termin państwowy(refundowany) wyznaczyli mi dopiero na październik.

• 1 rok później...
  • 8 lat później...
Witam serdecznie. Po wypadku na rowerze doznałam kilku potłuczeń, skręcenia kostki i złamania nadgarstka. Zgłosiłam szkodę do ubezpieczyciela gdzie mam wykupioną polisę NW. Jakiego % uszczerbku mogę się spodziewać i jakiej kwoty?

Dzień dobry!

W przypadku szkód z polisy NNW wysokość uszczerbku należy od samej polisy oraz Ogólnych Warunków Ubezpieczenia. Wskazane tam jest jaka kwotę można uzyskać za 1% oraz jakie uszczerbki na zdrowiu są przyznawane w konkretnych przypadkach (tabela uszczerbku na zdrowiu).

Uszczerbek na zdrowiu zależy od bardzo wielu czynników więc musi być oceniany przez lekarza orzecznika lub specjalistę. Zależy od samego urazu, miejsca złamania, leczenia, przebytych zabiegów i rehabilitacji oraz stanu zdrowia po zakończeniu leczenia. Za złamanie nadgarstka można dostać od 1 do nawet 30% w zależności od zaburzenia ruchomości i od 1 do 20% przy skręceniu stawu skokowego. Tak więc rozstrzał jest bardzo duży i wskazanie wysokości uszczerbku bez naocznego badania albo kompletu dokumentów medycznych jest niemożliwe.

Radzę zebrać dokumentację medyczną po zakończeniu leczenia i zgłosić szkodę do ubezpieczyciela. Życzę szybkiego powrotu do zdrowia i powodzenia w uzyskaniu odszkodowania.

Pozdrawiam,

Izabela