Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

odszkodowanie za wypadek z udziałem nietrzeźwego kierowcy

tommi12
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W maju miałem wypadek : czołowo wjechał we mnie pijany pan (miał 2,47 promila), który został skazany w sierpniu przez sąd (byłem oskarżycielem posiłkowym lecz niestety z racji pracy nie stawiłem się na rozprawie:(). Po wypadku leczyłem się do 7.09.07. Skończyłem rehabilitację, mam dokumentację lekarską - zaświadczenia, skierowania, zdjęcia itd (bóle kręgosłupa, uraz barku). Jestem ubezpieczony w PZU, dodatkowo auto było ubezpieczone od NW. Jak w tej sytuacji zachować się w PZU. Podobno mogę żądać także zadośćuczynienia. Dodam, iż dzień po wypadku rodziło mi się dziecko, zostałem pozbawiony auta itd (czyli mam jakieś tam szkody "wymierno-moralne")

Pozdrawiam

Tomek

Dzięki,

Jeśli dobrze zrozumiałem mogę ubiegać się z 3 ubezpieczeń:

1) Mojego grupowego - był to wypadek podczas pracy

2) Z polisy sprawcy

3) Z NW auta

Czy dobrze zrozumiałem,

Pozdrawiam

dobry wieczór,

dokładnie tak jak napisałeś takie też są możliwości dochodzenia odszkodowania. Jednak pamiętaj, że odszkodowanie z polisy NW będzie niewielkie, tak jak i z ubezpieczenia grupowego. Wynika to z małej wartości sumy ubezpieczenia (zazwyczaj ok. 10tys). Na Twoim miejscu skupiłbym się na polisie OC sprawcy. Tutaj możliwości jest naprawdę sporo, a i odszkodowanie w pełni pokryje Twoją szkodę. NW i ubezpieczenie grupowe zostawiłbym "na deser".

W razie pytań służę radą.

dobranoc

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, lecz jeszcze troszkę podrąże temat.

Złożyłem dziś 3 wnioski - dwa bezpośrednio w PZU (NW i OC sprawcy), jeden wysłałem przez pracodawcę (grupowe), będę miał podobno jedną komisję lekarską.

W związku z tym, co oznacza dla mnie zróżnicowanie: 1) z OC sprawcy 2) z mojego ubezpieczenia. Czy kwoty odszkodowania mogą być różne, czy też wpływa to inny czynnik w wypadku OC sprawcy, np. uraz psychiczny, strach przed jazdą, inne dolegliwości już później nie leczone jak bóle pleców, miednicy itp.

Właściwie to złożyłem jednakowe wnioski i taką samą dokumentację z Policji i lekarską.

Pozdrawiam