Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

odszkodowanie za wypadek z udziałem nietrzeźwego kierowcy

tommi12
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W maju miałem wypadek : czołowo wjechał we mnie pijany pan (miał 2,47 promila), który został skazany w sierpniu przez sąd (byłem oskarżycielem posiłkowym lecz niestety z racji pracy nie stawiłem się na rozprawie:(). Po wypadku leczyłem się do 7.09.07. Skończyłem rehabilitację, mam dokumentację lekarską - zaświadczenia, skierowania, zdjęcia itd (bóle kręgosłupa, uraz barku). Jestem ubezpieczony w PZU, dodatkowo auto było ubezpieczone od NW. Jak w tej sytuacji zachować się w PZU. Podobno mogę żądać także zadośćuczynienia. Dodam, iż dzień po wypadku rodziło mi się dziecko, zostałem pozbawiony auta itd (czyli mam jakieś tam szkody "wymierno-moralne")

Pozdrawiam

Tomek

Witam. W twoim przypadku należy Ci się odszkodowanie z OC sprawcy wypadku. Dowiedz się gdzie byl ubezpieczony i nr polisy i tam złóż zgłoszenie o szkodzie. Z tego tytułu należy sie odszkodowanie za uszkodzenia fizyczne ale także zadośćuczynienie za bół i cierpienie. Z oc sprawcy można również ubiegać się o zwrot kosztów leczenia, rehabilitacji, zakupu niezbędnych leków(potrzebne rachunki, faktury). Jeżeli przebywałeś na zwolnieniu możesz zwrócic sie o wypłacenie utraconej części zarobków. W zasadzie wszystkie straty i koszty które możesz jakoś potwierdzić, można spróbować odzyskać z OC sprawcy wypadku.

Jeśli chodzi o NNW z twojego samochodu to złóż wypełniony formularz i calą dokumentację medyczną (u nas sami sobie pokserowali) potem komisja i wyplacą Ci jakąś sumę, są to raczej małe kwoty.

Jeżeli masz ubezpieczenie grupowe w pracy lub indywidualne w PZU, to tez zgłoś. Ja z indywidualnego ubezp. PZU za złamany mostek dostałam tylko 400 zł, ale dobre i to. Pozdrawiam

dobry wieczór,

dokładnie tak jak napisałeś takie też są możliwości dochodzenia odszkodowania. Jednak pamiętaj, że odszkodowanie z polisy NW będzie niewielkie, tak jak i z ubezpieczenia grupowego. Wynika to z małej wartości sumy ubezpieczenia (zazwyczaj ok. 10tys). Na Twoim miejscu skupiłbym się na polisie OC sprawcy. Tutaj możliwości jest naprawdę sporo, a i odszkodowanie w pełni pokryje Twoją szkodę. NW i ubezpieczenie grupowe zostawiłbym "na deser".

W razie pytań służę radą.

dobranoc

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, lecz jeszcze troszkę podrąże temat.

Złożyłem dziś 3 wnioski - dwa bezpośrednio w PZU (NW i OC sprawcy), jeden wysłałem przez pracodawcę (grupowe), będę miał podobno jedną komisję lekarską.

W związku z tym, co oznacza dla mnie zróżnicowanie: 1) z OC sprawcy 2) z mojego ubezpieczenia. Czy kwoty odszkodowania mogą być różne, czy też wpływa to inny czynnik w wypadku OC sprawcy, np. uraz psychiczny, strach przed jazdą, inne dolegliwości już później nie leczone jak bóle pleców, miednicy itp.

Właściwie to złożyłem jednakowe wnioski i taką samą dokumentację z Policji i lekarską.

Pozdrawiam

Witam. Rzeczywiście mogą to być 3 różne kwoty odszkodowania, na pewno różne, zależy to od sumy ubezpieczenia w przypadku ubezp. grupowego i NNW (Ustalają % uszczerbek na zdrowiu i od tego ustalą okreslona kwote. Ja dla przykładu miałam ubezpieczenie indywidualne w PZU na kwotę 5000zł- za złamany mostek przyznali mi 2% czyli dostałam 400 zł-za każdy 1% trwałago uszczerbku 4% sumy ubezpieczenia .Faktycznie na poważniejsze pieniądze masz szansę z OC sprawcy(uszczerbek+cierpienie i ból i inne udokumentowane koszty związane z wypadkiem). A tak swoją droga to i tak masz fajnie że wszystko w PZU, masz tylko 1 komisję. My mamy oc sprawcy w Hestii, NNW w HDI Samopomoc a ubezpieczenie grupowe w PZU. I 3 osobne komisje lekarskie ! A żeby było weselej ja i mąz w różnych terminach i miastach ! Życzę powodzenia i pozdrawiam.