Vyzn-R Opublikowano 26 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2009 Witam.Mam następująca sprawę, wczoraj w nocy miałem niemiłe zdarzenie, na drodze wykonanej z polbruku ( dojazdowej do lokali przydroznych) która biegnie równolegle do remontowanego obecnie odcinka krajowej drogi, długość tej dojazdówki to około 1-2km została ona wykonana w celu uniknięcia bezpośredniego wyjazdu z parkingu koło lokalu na trasę krajową, zeby wyjechac z lokalu trzeba przejechac ta drogą do najbliższego skrzyżowania, najechałem na zupełnie nieoznakowany nasyp zjazdowy z drogi krajowej ( przebiegający przez tą drogę z polbruku, czyli na polbruku był najzwyczajniej nasypany piasek gdziesz na wysokość ok 0,5m), wyrzuciło samochod w powietrze po czym spadł na ziemie i wylądował na boku, samochód praktycznie skasowany całkowicie Z powodu tego że nasyp ten był nieoświetlony, ani w żaden sposób nie oznakowany, zarówno w miejscu nasypu, jak i przy wjeździe na ten odcinek chciałbym sie starac o odszkodowanie od zarządcy tego odcinka, niestety nie wiem do kogo to należy, i do kogo w tej sprawie się zwrócić? Policja nie była wzywana na miejsce zdarzenia ponieważ nikt nie ucierpiał w zdarzeniu, na całe szczęście zakończyło się tylko na bardzo poważnych uszkodzeniach samochodu. Mam 5 świadków. Od czego powinienem zacząć w takiej sytuacji? Czy jednak powinienem pójść na policje i zgłosić to zdarzenie czy zwrócić się do ubezpieczyciela? Może oddać sprawe w ręce firmy zajmującej się odszkodowaniami?Jakie powinny być pierwsze kroki które powinienem wykonać i gdzie się udać?Oraz czy mam jakiekolwiek szanse na jakieś odszkodowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p.kiler Opublikowano 26 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2009 Nie wygrasz tej prawy ,sam jesteś winny , Raz że nie zwężałeś policji, dwa jakie odszkodowanie żądasz jakos inni przejeżdżali ta drogą jechałeś za szybko itd .Jeśli był noc to od czego są lampy to jest ewidentne wyłudzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikopali Opublikowano 26 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2009 jeżeli masz świadków idż na policję jak najszybciej niech zrobią oględziny ;)myślę,że nie jesteś na spalonej pozycji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_1st Opublikowano 26 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2009 jeśli to była droga dojazdowa do posesji, czy tymbardziej jakiś objazd remontowanego odcinka to z pewnością obowiązuje tam ograniczenie prędkości. Jeśli Twój rajd zakończył się fikołkiem w powietrzu i twardym lądowaniem na boku to Twoja prędkość była daleka od tych obostrzeń, z kolei pilnowanie się ograniczeń z pewnością umożliwiłoby właściwą reakcję i do wypadku by nie doszło. Kto zatem jest winien wg Ciebie? Brak wezwania policji to kolejny minus na drodze do uzyskania odszkodowania, może nie chciałeś dmuchać? Kiepsko widzę Twoje szanse Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vyzn-R Opublikowano 27 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2009 Byłem dzisiaj na policji zgłosić brak odpowiedniego oznakowania, udałem się z policjantami na miejsce zdarzenia, porobił zdjęcia i stwierdził ze ewidentnie powinno to miejsce być oznakowane, tym bardziej ze ten odcinek można zakwalifikowac jako droga lokana o dopuszczonej maksymalnej prędkości 90km/h, bo zadne oznakowanie tam nie stoi mówiące inaczej. Rownież nie ma tam informacji o prowadzonych remontach na tej drodze bo po oględzinach policjant stwierdził ze jest to oddzielna droga w żaden sposób nie należąca do krajowej 10tki. Druga sprawa że to był nasyp wykonany na drodze... i żeby go ominąć należy z tej drogi zjechać całkowicie. Sprawą odpowiedniego oznakowania już zajęła się policja i beda wszczęte odpowiednie działania względem zaniedbania przez wykonawcę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikopali Opublikowano 27 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2009 no i co p.kiler nie bardzo się w tych sprawach orientujesz....Yyzn-R powodzenia bo to troszkę potrwa ale będzie po twojej myśli.POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_1st Opublikowano 27 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2009 bardzo dobry ruch z Twojej strony, jak jeszcze udaloby CI się załatwić z olicji potwierdzenie wszczęcia postępowania o nieprawidłowe oznakoanie Twoje szanse będą b. duże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vyzn-R Opublikowano 28 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2009 Pablo myślę ze z tym potwierdzeniem nie będzie większego problemu. Dzwoniłem dzisiaj do Generalnego zarządu dróg i tam kazano mi pobrać wniosek z ich strony, wypełnić, dołączyć opis zdarzenia oraz notatke policyjną i wysłac do nich a oni następnie to przekażą dalej do swojego ubezpieczyciela lub ubezpieczyciela wykonawcy. Pozostawie kopie tego dla siebie również, zawsze sie przyda... teraz niech ktoś mi podpowie co zawrzeć w opisie a czego nie, na co zwrócić uwagę i co jeszcze może mi się przydać? Żeby przez jakąś głupotę nie pogrzebać swoich szans Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vyzn-R Opublikowano 29 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2009 Dobrze to kto mi teraz pomoże wypełnic pisma? W rubryce uszkodzeniu uległo wymieniac wszystkie elementy które sa uszkodzone? Czy po prostu wpisac pojazd przeznaczony do kasacji? Rzeczoznawcy nie było wiec nikt mi nie wyceniał wartości szkód... Akcja ratunkowa prowadzona przez " nie było akcji ratunkowej" Wezwano tylko firme holującą Tu jest zgłoszenie do podglądu (przed całym adresem nalezy dodac www.:gddkia.gov.pl/viewattach.php/id/8f86e834e0b052a6b6872ece55e52ed0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_1st Opublikowano 29 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2009 najważniejszy jest opis zdarzenia, dane itp, reszta jest mniej istotna. W uszkodzenich możesz napisać główne podzespoły,strony pojazdu a jak samochód całkowicie zniszczony to tak napisz. Druk zgłoszenia ma formę bardziej uniwersalną, więc nie wszystkie rubryki musisz wypełniać, wypełnij tylko to co się wiąże z tą szkodą i to co istotne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vyzn-R Opublikowano 31 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2009 Z tego co się dowiedziałem opis zdarzenia mam dołączyć na dodatkowej kartce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikopali Opublikowano 31 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2009 tak opis zdarzenia masz dołączyć na osobnej kartce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi