Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Sprawca uciekł z miejsca kolizji

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Dzisiaj miałem drobną kolizje. Sprawca najechal mi na tył auta. W sumie nic takiego się nie stało mam małą ryse na zderzaku i o kilka milimetrów przestawiony zderzak (uszkodzenia znikome). Sprawcy nic się nie stało. Uderzył mnie ramką tablicy rejestracyjnej. Zaraz po kolizji wysiadłem z samochodu, sprawca zrobił to samo, powiedziałem mu żeby zjechał kilka metrów dalej na parking - no i tyle go widzaiłem. Zapamiętałem jednak jego numer rejestracyjny i zadzwoniłem na policję. Po ich przybyciu został sporządzony protokuł, sprawdzili mi samochód pod względem technicznym i zostałem poddany badaniu trzeźwości. Policjant mi powiedział, że w takim wypadku sprawa trafi do sądu. W sumie wystarczyło żeby sprawca kolizji zjechał na parking i poprostu przeprosił ale skoro okazał się takim cwaniakiem to nie chciałem mu puścić tego płazem. Mój samochód to honda civic z 1991 roku, a więc samochód leciwy na tylnim zderzaku mam także inne uszkodzenia, które powstały wcześniej. Czy mam szanse uzyskać jakiekolwiek odszkodowanie? Jak to wszystko dalej się potoczy? Pozdrawiam.

Oczywiście,ze masz szansę.Zapamiętałeś numery rejestracyjne, wezwałeś policję, która spisała protokół.Policja powinna ustalic dane sprawcy, wezwać, go, przesłuchać. Dobrze by było abyś miał jakis swiadków tej stłuczki. Policja nie da ci danych osobowych ale może dać podać ci nazwę firmy ubezpieczeniowej sprawcy. Zgłosisz tam swoje roszczenia podjąc markę i numer rejestracyjny. Nic innego nie musisz wiedzieć.

Jesli sprawca zostanie ustalony, a nie miał ubezpieczenia wtedy odszkodowanie wypłaci ci Fundusz Gwarancyjny zgodnie z Art 98 ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych z 22 maja 2003.

Maniana wrote:
Oczywiście,ze masz szansę.Zapamiętałeś numery rejestracyjne, wezwałeś policję, która spisała protokół.Policja powinna ustalic dane sprawcy, wezwać, go, przesłuchać. Dobrze by było abyś miał jakis swiadków tej stłuczki. Policja nie da ci danych osobowych ale może dać podać ci nazwę firmy ubezpieczeniowej sprawcy. Zgłosisz tam swoje roszczenia podjąc markę i numer rejestracyjny. Nic innego nie musisz wiedzieć.
Jesli sprawca zostanie ustalony, a nie miał ubezpieczenia wtedy odszkodowanie wypłaci ci Fundusz Gwarancyjny zgodnie z Art 101 ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych z 22 maja 2003.
Maniana do jasnej ciasnej weź ludzi w błąd nie wprowadzaj za szkody wyłącznie na pojeździe Fundusz za nieznanego sprawce nie wypłaca nie wiesz tego ?

Hipik, machnęłam się tylko w numerze artykułu.

Art 98. 1" Do zadań Funduszu nalezy zaspokojenie roszczeń z tytułu ubezpieczeń obowiązkowych (...) za szkody powstałe na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej

3) w mieniu i na osobie, gdy:

a) posiadacz pojazdu mechanicznego, którego ruchem szkodę tę wyrządzono, nie był ubezpieczony obowiązkowym ubezpieczeniem OC posiadacza pojazdu".

No co hipik, uważasz,że samochód to nie mienie?

Maniana wrote:
Hipik, machnęłam się tylko w numerze artykułu.
Art 98. 1" Do zadań Funduszu nalezy zaspokojenie roszczeń z tytułu ubezpieczeń obowiązkowych (...) za szkody powstałe na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej
3) w mieniu i na osobie, gdy:
a) posiadacz pojazdu mechanicznego, którego ruchem szkodę tę wyrządzono, nie był ubezpieczony obowiązkowym ubezpieczeniem OC posiadacza pojazdu".

No co hipik, uważasz,że samochód to nie mienie?
Ustawę też trzeba umieć czytać ze zrozumieniem u Ciebie tego widać brak przecież jak byk piszę :

Na mieniu wypłacą powołując się na ten punkt wtedy gdy posiadacz nie miał ubezpieczenia czyli został odnaleziony i stwierdzono brak ubezpieczenia.

W ten sytuacji coś takiego nie zachodzi nie zachodzi również ten punkt :

2) w mieniu, w przypadku szkody, w której równocześnie u któregokolwiek uczestni­ka zdarzenia nastąpiła śmierć, naruszenie czynności narządu ciała lub rozstrój zdro­wia, trwający dłużej niż 14 dni, a szkoda została wyrządzona w okolicznościach uzasadniających odpowiedzialność cywil­ną posiadacza pojazdu mechanicznego lub kierującego pojazdem mechanicz­nym, a nie ustalono ich tożsamości. W przypadku szkody w pojeździe mecha­nicznym świadczenie Funduszu podlega zmniejszeniu o kwotę stanowiącą równo­wartość 300 euro, ustalaną przy zastoso­waniu kursu średniego ogłaszanego przez Narodowy Bank Polski obowiązującego w dniu ustalenia odszkodowania;

Także nie wprowadzaj ludzi w błąd czytaj ze zrozumieniem i jak chcesz doradzać to miej 100% pewność .... Same cytowanie ustaw gdy się nie potrafi ich zrozumieć niewiele daje ....

No hipik to sieę popisałeś!!! Bredzisz okrutnie!

Art.98.1. 1)2) mówi o odpowiedzialnosci Funduszu, gdy sprawca jest nieznany.

Art. 98.1 3) mówi o odpowiedzialnosci Funduszu, gdy sprawca jest znany lecz nie ma OC.

No, na logike hipik, skąd Fundusz ma wiedzieć,że sprawca nie ma OC, skoro nie ustalił danych sprawcy? Prawda,ze proste.

Fundusz znając dane nieubezpieczonego sprawcy wypłaci za osoby i mienie, bo wysle sprawcy regres.

Ajajaj hipik, taki chciałes być mądry, ale ci nie wyszło!

Maniana śmiech na sali weź telefon do funduszu i spytaj w takim razie :) Czy bawi Cie wprowadzanie ludzi w błąd ? Może moderator usunię te Panią bo więcej szkody niże pożytku ...

Sama sobie przeczysz cytujesz coś a tego nadal nie rozumiesz matko jedyna .....

Dla wszystkich którzy podobnie jak Maniana nie kumają :)

Należy rozpatrzyć dwie sytuacje:

Jeżeli uszkodzony jest tylko pojazd, kierowca, pasażerowie pojazdu poszkodowanego i inni uczestnicy zdarzenia wyszli ze zdarzenia bez szwanku, to odszkodowanie za uszkodzenia w pojeździe nie przysługuje. Przysługuje jednak odszkodowanie za szkodę osobową.

Jeżeli u kierowcy lub któregoś z pasażerów pojazdu lub u innego uczestnika zdarzenia (np. pieszego) nastąpiło w związku z tym wydarzeniem naruszenie czynności ciała lub narządu trwające dłużej niż 14 dni lub któryś z uczestników zdarzenia poniósł śmierć, UFG odpowiada za szkody w mieniu i na osobie wyrządzone przez pojazd niezidentyfikowanego sprawcy. Jednak wtedy Fundusz pomniejsza kwotę odszkodowania za uszkodzony pojazd o równowartość 300 euro.

Swiatkiem była moja narzeczona jechała jako pasażer w samochodzie. Policja sprawdziła w swojej bazie danych i potwierdziła, że samochód tej marki i o tych numerach rejestracyjnych istnieje.

• 10 lat później...
Witam wszystkich, zgodnie ze wskazaniami jeśli sprawca jest nieznany (nie ustalono jego tożsamości) możemy zgłosić roszczenia do UFG. Proszę o ostateczne potwierdzenie czy dobrze rozumiem - za uszkodzony pojazd otrzymam odszkodowanie jeśli u uczestnika wypadku doszło do urazów powyżej 14 dni. Mam więc pytanie czy to musi być kierowca poszkodowany czy może być pasażer czy oboje? Czy powyżej 14 dni oznacza, że ktoś ma zwolnienie lekarskie na ponad 14dni czy jego choroba trwa 14 dni i kto o tym decyduje? Doznałam skręcenia kręgosłupa i jestem już 3 tygodnie na zwolnieniu a mój chłopak miał uraz klatki piersiowej i głowy.

Witam serdecznie,

jeśli sprawca zdarzenia zbiegł z miejsca wypadku i prowadzone postępowanie policyjne nie ustaliło jego tożsamości oraz danych ubezpieczyciela, szkody można zgłosić do Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego. Aby ograniczyć wyłudzenia dot. szkód na pojazdach, związane z pozorowanymi kolizjami, wprowadzono zastrzeżenie związane z urazami ciała uczestników zdarzenia - wymagany jest rozstrój zdrowia powyżej 14 dni u kierowcy lub jakiegokolwiek innego uczestnika zdarzenia. W takim wypadku Fundusz uzna również szkodę na pojeździe, pomniejszając ją o 300 euro. W przypadku, gdy pojazd posiada ubezpieczenie autocasco - roszczenia będzie można zaspokoić z tej polisy, zaś Fundusz ureguluje koszty związane ze zwiększeniem składki ubezpieczenia za szkodowość.

Polecam lekturę artykułu na ten temat: https://odzyskaj.info/poradnik-odszkodowania/sprawca-kolizji-zbiegl-z-miejsca-zdarzenia-jak-walczyc-o-odszkodowanie/

W przypadku, gdy mowa o rozstroju zdrowia - konieczne jest orzeczenie lekarza orzecznika Towarzystwa Ubezpieczeń, do którego zgłaszane są roszczenia, wskazujące na uszkodzenia działa powyżej dni 14. Weryfikuje je również UFG. Niestety samo zwolnienie lekarskie powyżej 2 tygodni, nie gwarantuje uznania takiego rozstroju zdrowia.

Jeśli postępowanie policyjne zostało zakończone (umorzone z powodu niewykrycia sprawcy) można zgłosić roszczenia do dowolnego Ubezpieczyciela, który przeprowadzi procedurę likwidacji szkód i przekaże sprawę do UFG celem wydania ostatecznej decyzji. Od stanowiska UFG przysługuje oczywiście możliwość odwołania.

Pozdrawiam

Marta Sordon

Pozdrawiam

Marta Sordon

Campter Odszkodowania

tel. +48 795 005 188 ul. Oświęcimska 7, 42-700 Lubliniec

www.campter.pl

Skonsultuj bezpłatnie swoje prawa do odszkodowania