wypadek przy pracy w lesie
Założył samael, 9 listopada 2011 · 326 wyświetleń
Czy umowa o dzieło, była jedyną jaką posiadał Pana brat? Jeśli tak i brat nie miał dobrowolnego ubezpieczenia wypadkowego to z ZUS niestety nie otrzyma jednorazowego odszkodowania, trzeba ewentualnie złożyć wniosek o rentę z tytułu niezdolności do pracy o ile brat posiada okresy składkowe wymagane przepisami prawa.
Trzeba zastanowić się nad ewentualną odpowiedzialnością cywilnoprawną, bo w trakcie wycinki drzewa ot tak same się nie łamią. Jakby mógł Pan napisać bardzo szczegółowo jak doszło do wypadku, to może uda się coś podpowiedzieć.
samael napisał(a):
przy wycinaniu ostatniego drzewa zrobił się roztrzep drzewa brat po prostu nie zdążył uciec i go przygniotło...wcześniej był na zasiłku dla bezrobotnych w dniu 11.05.2011 podpisał umowę o dzieło a 11.06.2011 podpisał umowę zlecenie
Wydaje się, że przyczyną wypadku była jego wyłączna wina nieumyślna tzw. lekkomyślność lub rażące niedbalstwo. Z umowy o dzieło nie pobiera się składek, w tym składki wypadkowej. Od 1 stycznia 2010 r. przestał obowiązywać art. 12 ust. 3 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (tekst. jedn. Dz. U. z 2009 r. Nr 205, poz. 1585 ze zm.) w brzmieniu „Nie podlegają ubezpieczeniu wypadkowemu osoby, o których mowa w art. 6 ust. 1 pkt 4, jeżeli wykonują pracę poza siedzibą lub miejscem prowadzenia działalności zleceniodawcy”. Wobec tego od dn. 1 stycznia 2010 r. wszyscy zleceniobiorcy objęci ubezpieczeniami emerytalnym i rentowymi obowiązkowo podlegają ubezpieczeniu wypadkowemu, niezależnie od tego czy praca jest wykonywana w siedzibie zleceniodawcy czy poza nią. Tylko co z tego jak w dniu wypadku umowa zlecenie jeszcze nie istniała. Teraz może likwidować szkodę jedynie z wszelkich ubezpieczeń dobrowolnych NNW o ile takie zawierał.
masakryczny bełkot PRAWNICZY moim zdaniem jeśli ktoś ulega wypadkowi a podlega pod osoby funkcyjne ODPOWIEDZIALNE ZA BEZPIECZEŃSTWO W PRACY nie zaniedbał sam siebie ale ktoś zaniedbał swoje obowiązki i jest za to odpowiedzialny PRACODAWCA LUB OSOBA FUNKCYJNA ,
Zależy mi na pomocy z waszej strony a nie podawaniu mi jakiś ustaw z których niestety nic nie wnioskuje ....
Proszę ustalić, czy brat podlegał ubezpieczeniu wypadkowemu (obowiązkowemu lub dobrowolnemu) i czy były odprowadzone składki.
Co do winy "pracodawcy" trzeba byłoby poznać więcej szczegółów: kto miał jaki zakres obowiązków, jak przebiegał wypadek - szczegółowy opis (jakie kto wykonywał czynności itp.) Bez tego nie można Panu pomóc.
samael napisał(a):
masakryczny bełkot PRAWNICZY moim zdaniem jeśli ktoś ulega wypadkowi a podlega pod osoby funkcyjne ODPOWIEDZIALNE ZA BEZPIECZEŃSTWO W PRACY nie zaniedbał sam siebie ale ktoś zaniedbał swoje obowiązki i jest za to odpowiedzialny PRACODAWCA LUB OSOBA FUNKCYJNA ,
Zależy mi na pomocy z waszej strony a nie podawaniu mi jakiś ustaw z których niestety nic nie wnioskuje ....