Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

WYPADEK 1996R

wini45
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Proszę o poradę.

Wypadek był w 1996r,otrzymałem rente z ogólnego stanu zdrowia.Po apelacji przyznali mi rente wypadkową.

Zus wypłacił różnicę.

W 2004r zus rente mi zabrał.

Ja nadal się leczę nie miałem żadnego stałego dochodu .

Czy dzisiaj mogę się ubiegać o rente i dodatkowe odszkodowanie z tytułu pogorszenia stanu zdrowia?

Tak, można starać się o odszkodowanie z tytułu pogorszenia stanu zdrowia. Składa się do ZUS takie same dokumenty jaki za pierwszym razem.

Na zaświadczeniu o stanie zdrowia N9, które wypełnia lekarz prowadzący leczenie powino być wyraźnie zaznaczone, że pogorszenie stanu zdrowia ma związek z wypadkiem przy pracy.

Dziękuję bardzo za odpowiedź.

Wiem,że to będzie ciężko.

Ja już nie pamiętam jaki procent otrzymałem uszczerbku.

Gdzie to można sprawdzić? W ZUS?

Są firmy które odzyskują odszkodowania,czy warto z nich korzystać?

Moim zdaniem na etapie składania dokumentow do ZUS nie ma potrzeby angażować firmy odzyskującej odszkodowania.

W przypadku gdy uznany był wypadek przy pracy i wypłacone jednorazowe odszkodowania to w razie pogorszenia stanu zdrowia, uszczerbek na zdrowiu, który był podstawą przyznania jednorazowego odszkodowania, ulegnie zwiększeniu o co najmniej 10 punktów procentowych, jednorazowe odszkodowanie zwiększa się o 20 % przeciętnego wynagrodzenia za każdy procent uszczerbku na zdrowiu przewyższający procent, według którego ustalono odszkodowanie.

Zatem jeżeli obecnie na skutek wcześniejszego wypadku stan Pana zdrowia uległ pogorszeniu może Pan wystąpić o zwiększenie odszkodowania.

Trzeba złożyć taki sam komplet dokumentów jak o jednorazowe odszkodowanie bezpośrednio po wypadku.

Wniosek - pismo o odszkodowanie z tytułu pogorszenia stanu zdrowia należy złożyć w oddziale ZUS właściwym dla miejsca zamieszkania.

Tak jak pisałam wczesniej w zaświadczeniu o stanie zdrowia N9 lekarz musi wpisać że przyczyną obecnego stanu zdrowia jest pogorszenie się po wcześniej doznanym i uznanym wypadku przy pracy. (i musi to być wyraźnie zaznaczone aby nie było wątpliwości, że jedno ma związek z drugim).

Wypłacana jest różnica między aktualnie przyznanym uszczerbkiem a poprzednim.

Sens angażowania firmy odzyskującej odszkodowanie jest w przypadku kiedy ZUS nie zwiększy odszkodowania i otrzyma pan decyzję, która nie będzie pana satysfakcjonowała.

Dziękuję bardzo.

Byłem w ZUS,po druki o ponowne ustalenie renty wypadkowej.

Prosiłem również o dodatkowy druk N9,do lekarza o ustalenie dodatkowego odszkodowania z tytułu pogorszenia stanu zdrowia.Pani z ZUS powiedziała,że nie należy się Panu odszkodowanie ponieważ nie ma Pan obecnie płatnego świadczenia.(Obecnie nie pracuję ,nie mam dochodów ani żadnych świadczeń)

Czy rzeczywiście tak jest?

Wziąłem z ZUS wniosek o ustalenie ponownej renty wypadkowej ZUS Rp-1R, zaświadczenie o zatrudnieniu i wynagrodzeniu ZUS Rp-7,kwestionariusz dotyczący okresów składkowych i nieskładkowych ZUS Rp-6, i wywiad zawodowy N-10,zaświadczenie o stanie zdrowia N-9.

I teraz pytania:

Nie pracuję więc kto ma wypełnić zaświadczenie o zatrudnieniu i wywiad zawodowy?

Czy o dodatkowe odszkodowanie powinna mi wydać jeszcze jedno zaświadczenie N-9?

Przecież będą dwie odrębne sprawy sprawy o rente i odszkodowanie.

Proszę o odpowiedż.

• 2 miesiące temu...
wini45 wrote:
Dziękuję bardzo za odpowiedź.
Wiem,że to będzie ciężko.
Ja już nie pamiętam jaki procent otrzymałem uszczerbku.
Gdzie to można sprawdzić? W ZUS?
Są firmy które odzyskują odszkodowania,czy warto z nich korzystać?
1) Tak w ZUS;

2) Tak- na tym etapie nie jest to konieczne.

wini45 wrote:
Proszę o odpowiedź .
I jeszcze jedno,jeżeli wypadek był w roku 1996 a nowa ustawa wypadkowa weszła w życie 2003 to jakie przepisy się stosuje?
W obecnej chwili o pogrszenie się stanu zdrowia ustawą obecnie obowiązującą.

behapówka wrote:
Moim zdaniem na etapie składania dokumentow do ZUS nie ma potrzeby angażować firmy odzyskującej odszkodowania.
W przypadku gdy uznany był wypadek przy pracy i wypłacone jednorazowe odszkodowania to w razie pogorszenia stanu zdrowia, uszczerbek na zdrowiu, który był podstawą przyznania jednorazowego odszkodowania, ulegnie zwiększeniu o co najmniej 10 punktów procentowych, jednorazowe odszkodowanie zwiększa się o 20 % przeciętnego wynagrodzenia za każdy procent uszczerbku na zdrowiu przewyższający procent, według którego ustalono odszkodowanie.
Zatem jeżeli obecnie na skutek wcześniejszego wypadku stan Pana zdrowia uległ pogorszeniu może Pan wystąpić o zwiększenie odszkodowania.
Potwierdzam- zgodnie z art. 12 ust. 2 ustawy z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (tekst. jedn. Dz. U. z 2009 r. Nr 167, poz. 1322 ze zm.) jeżeli wskutek pogorszenia się stanu zdrowia stały lub długotrwały uszczerbek na zdrowiu będący następstwem wypadku przy pracy lub choroby zawodowej, który był podstawą przyznania jednorazowego odszkodowania, ulegnie zwiększeniu co najmniej o 10 punktów procentowych, jednorazowe odszkodowanie zwiększa się o 20 % przeciętnego wynagrodzenia za każdy procent uszczerbku na zdrowiu przewyższający procent, według którego ustalone było to odszkodowanie.

wini45 wrote:
Dziękuję bardzo.
Byłem w ZUS,po druki o ponowne ustalenie renty wypadkowej.
Prosiłem również o dodatkowy druk N9,do lekarza o ustalenie dodatkowego odszkodowania z tytułu pogorszenia stanu zdrowia.Pani z ZUS powiedziała,że nie należy się Panu odszkodowanie ponieważ nie ma Pan obecnie płatnego świadczenia.(Obecnie nie pracuję ,nie mam dochodów ani żadnych świadczeń)
Czy rzeczywiście tak jest?
Wziąłem z ZUS wniosek o ustalenie ponownej renty wypadkowej ZUS Rp-1R, zaświadczenie o zatrudnieniu i wynagrodzeniu ZUS Rp-7,kwestionariusz dotyczący okresów składkowych i nieskładkowych ZUS Rp-6, i wywiad zawodowy N-10,zaświadczenie o stanie zdrowia N-9.
I teraz pytania:
Nie pracuję więc kto ma wypełnić zaświadczenie o zatrudnieniu i wywiad zawodowy?
Czy o dodatkowe odszkodowanie powinna mi wydać jeszcze jedno zaświadczenie N-9?
Przecież będą dwie odrębne sprawy sprawy o rente i odszkodowanie.
Proszę o odpowiedż.
1) W mojej ocenie należy się, gdyż jest to za okres w którym odprowadzane były składki;

2) Pracodawca u kórego doszło do wypadku przy pracy;

3) Tak.

• 8 miesięcy temu...

Witam..Wracam do sprawy i proszę o pomoc.Wypadek w 1996r.Zus orzeka 5 % stałego uszczerbku na zdrowiu 1997r.Następnie Zus przyznaje rente w 2003 r z tytułu całkowitej niezdolności do pracy ale bez związku z wypadkiem

Sprawa kończy się w apelacji gdzie sąd przyznaje rente w związku z wypadkiem z tytułu całkowitej niezdolności do pracy na okres 2 lat.Dzisiaj Zus przyznał rente również bez związku z wypadkiem.Wystąpiłem również o ustalenie dalszego uszczerbku na zdrowiu, Zus orzekł 0 %.

Pytanie,skoro sąd apelacyjny już w 2003 roku przyznał rente z wypadkiem z tytułu całkowitej niezdolności do pracy to czy zus powinien ustalić na tej podstawie dalszy procent uszczerbku?

wini45 wrote:
Witam..Wracam do sprawy i proszę o pomoc.Wypadek w 1996r.Zus orzeka 5 % stałego uszczerbku na zdrowiu 1997r.Następnie Zus przyznaje rente w 2003 r z tytułu całkowitej niezdolności do pracy ale bez związku z wypadkiem
Sprawa kończy się w apelacji gdzie sąd przyznaje rente w związku z wypadkiem z tytułu całkowitej niezdolności do pracy na okres 2 lat.Dzisiaj Zus przyznał rente również bez związku z wypadkiem.Wystąpiłem również o ustalenie dalszego uszczerbku na zdrowiu, Zus orzekł 0 %.
Pytanie,skoro sąd apelacyjny już w 2003 roku przyznał rente z wypadkiem z tytułu całkowitej niezdolności do pracy to czy zus powinien ustalić na tej podstawie dalszy procent uszczerbku?
1) W mojej ocenie jedynie wówczas jeśli uległ pogorszeniu stan zdrowia. Zgodnie z art. 12 ustawy z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (tekst. jedn. Dz. U. z 2002 r. Nr 199, poz. 1673 ze zm.) jednorazowe odszkodowanie przysługuje w wysokości 20 % przeciętnego wynagrodzenia za każdy procent stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu, z zastrzeżeniem art. 55 ust. 1. Jeżeli wskutek pogorszenia się stanu zdrowia stały lub długotrwały uszczerbek na zdrowiu będący następstwem wypadku przy pracy lub choroby zawodowej, który był podstawą przyznania jednorazowego odszkodowania, ulegnie zwiększeniu co najmniej o 10 punktów procentowych, jednorazowe odszkodowanie zwiększa się o 20 % przeciętnego wynagrodzenia za każdy procent uszczerbku na zdrowiu przewyższający procent, według którego ustalone było to odszkodowanie, z zastrzeżeniem art. 55 ust. 2. Jednorazowe odszkodowanie ulega zwiększeniu o kwotę stanowiącą 3,5- krotność przeciętnego wynagrodzenia, jeżeli w stosunku do ubezpieczonego została orzeczona całkowita niezdolność do pracy oraz niezdolność do samodzielnej egzystencji wskutek wypadku przy pracy lub choroby zawodowej.