Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Złamanie wyniosłości międzykłykciowe w kolanie co o odszkodowanie

grzesioooooooo
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam w listopadzie mialem wypadek motocyklowy co skutkiem bylo.

Skręcenie Kolana, złamanie wyniosłości miedzykłykciowej kości piszczelowej, dokladnie pękniecie, lekarz opisał to tak złamanie nasady bliższej kości piszczelowej prawej w postaci oderwania wyniosłości miedzykłykciowej i niewielkiego przemieszczenia w kierunku przednio bocznym w obrebie szpary stawu i kilka drobnych odłamów i zerwane wiązadła krzyżowych, jestem ogolnie po 5 rehabilitacjach ktore mi bardzo pomogly, wciaz lekarz nie wystawil mi zakonczenia leczenia, czy warto wystąpic o odszkodowanie i czy koszty mi zwrota wkoncu juz 7 miesiecy po zdarzeniu, noga prawie w porzadku ale jeszcze odczuwam ból, jaka kwote mogla by mi za to zwrocic ubezpieczalnia?? jestem ubezpieczony W PZU czekam na odpowiedz i czy ktos mial cos podobnego...

• 1 rok później...

Na pewno warto wystapic o odszkodowanie (rozumiem że ten wypadek nie był z twojej winy)

Co do twoich watpliwości dotyczących upływu czasu od wypadku.Roszczenie o naprawienie szkody na osobie przedawnia się z upływem 3 lat. Zgodnie z Art.442 § 3:W razie wyrządzenia szkody na osobie, przedawnienie nie może skończyć się wcześniej niż z upływem lat trzech od dnia, w którym poszkodowany dowiedział się o szkodzie i o osobie obowiązanej do jej naprawienia.

Ja wywnioskowałam z opisu, że mówisz o swoim własnym ubezpieczeniu w PZU. Czy jest to polisa na życie i ubezpieczenie dodatkowe? Szkolne? Czy ty byłes sprawca zdarzenia czy też wypadek spowodował ktoś inny?

Jeśli ktos inny to najważniejszym odszkodowaniem i zadośćuczyniemiem będa kwoty z OC sprawcy wypadku i płaci jego ubezpieczalnia.

Jeśli sam zawiniłeś i zostałeś ranny - to tylko twoje ubezpieczenie. Zwykle w polisach tego typu brany jest pod uwage tylko trwały uszczerbek na zdrowiu - wszystko masz w OWU (ogólnych warunkach ubezpieczenia).