dan033 Opublikowano 29 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2009 Witam wszystkich, Temat dosyć często się powtarzał, ale nie wyczytałem jednoznacznej odpowiedzi, proszę o pomoc. Sytuacja:w wyniku wypadku - nie z mojej winy - stwierdzone przez policje, mój samochód - fiat bravo, został zniszczony. ubezpieczyciel stwierdził szkodę całkowitą i wycenił samochód na kwotę 4500zł(minus 550 zł za pozostałości, czyli do wypłaty 3950zł) W obecnej chwili ceny roczników, oraz wyposażenia kształtują się na poziomie 6,5-7tys. złotych Wysokość odszkodowania przyznana przez ubezpieczyciela nie pozwala mi na zakup identycznej wersji auto. Przygotowałem wstępne odwołanie od decyzji, ale proszę Was o pomoc, w jaki sposób odwołanie to ma być napisane. W jaki sposób udowodnić, że faktyczna wartość rynkowa jest wyższa niż wyceniona przez ubezpieczyciela. Wydrukowałem 3 przykładowe egzemplarze z allegro + faktury za naprawy poniżej. Czy to jest wystarczające, czy trzeba powoływać się na odpowiednie zapisy prawne?? Rzeczoznawca, który był przy oględzinach auta sprawdzał czy wycieraczka z tyłu jest, bo wpływa to na cenę rynkową auta, więc czemu mój wkład miałby tej ceny nie podnosić? - 2 miesiące przed wypadkiem auto miało wymienione całe zawieszenie - 1500zł(posiadam faktury) dodatkowo zostały zakupione lampy soczewkowe za kwotę 400zł(faktura). Ciężko i uczciwie zapracowałem na mój pierwszy samochód, nie stać mnie na to aby dołożyć ponad 2 tys. aby kupić auto w podobnej cenie, a wydaję mi się to nie uczciwe, abym został pozbawiony tych pieniędzy tym bardziej, że wypadek nie był spowodowany przeze mnie. Bardzo proszę Wszystkie osoby mogące pomóc o radę. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pessos855 Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Opisz jaki masz model bravo ?? Te autka nie mają za dużej wartości rynkowej - allegro nie jest w żaden sposób odzwierciedleniem - zawsze z tysiaka zejdziesz - bo tam sprzedajacy zawyza by taniej moc sprzedac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pessos855 Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Yhy no a rada...leć to niezależnego rzeczoznawcy - niech on wyceni Twoje auto - najlepiej jakbys znał kogoś kto ma dostęp zrobić Tobie wycenę za darmo być nie ponosił kolejnych kosztów..z taką wyceną mozesz sie odwoływać. no i poproś o wycenę wartości TU. Zapoznaj się z nią. Czy napewno wszystko wzieli pod uwagę. Zawieszenie itd nie ma wpływu - to eksploatacyjne części. Lecz tam na wycenie będziesz miał CEnę bazową..oraz różne zwyżki i zniżki kształtujące cenę końcową. Dobrze, że pozostałość nisko wyliczyli - chociaz to plus dla Ciebie - może sprzedasz pozostałości drożej?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi