Witam.
Ford Focus, z rocznika 2006 (model na rok 2007 wg vinu) sprowadzony z niemiec, w stanie "idealnym". Zakupiony osobiście w niemczech, na fakturę z komisu, w polsce bez problemu odzyskana gwarancja na blacharke itepe. Przebieg (94kkm) wg serwisu forda autentyczny - kupowany w polsce na bank miałby z 30kkm 😉
Po pół roku od zakupu - samochód został ukradziony. Mam już umorzenie z policji, jutro auto wyrejestruję i chciałem zamknąć sprawę z ubezpieczalnią.
Jednak pojawiły mi się pewne wątpliwości. Otóż - z strony ubezpieczalni nie dostałem "wyceny" wartości samochodu po kradzieży. Natomiast do wypłaty odszkodowania - oczekują odemnie podpisanej cesji gdzie jest m. in. sformułowanie:
"Jednocześnie oświadczam że pojazd nie jest obciążony żadnym prawem na rzecz osób trzecich, ani nie istnieją żane przeszkody prawne uniemożliwiające przekazanie na rzecz Compensa TU S.A Vienna Insurance GRoup w/w pojazdu i w przyszłości nie będę dochodzić żadnych roszczeń z tytułu niniejszego przekazania własności."
Obawiam się zaniżenia wartości pojazdu przez Compense - chodzi o dosyć niestandarowe wyposażenie autka nie pozwalające sklasyfikować go do konkretnej wersji (miał dodatki których nie było w Ambiente, a nie miał wszystkiego co miał Trend) - czy podpisanie cesji nie zamknie mi drogi do odwołania się i powołania innego rzeczoznawcy w przypadku gdyby różnica między propozycją Compensy była zbyt niska w stosunku do wartości pojazdu?
To jedno pytanie. Drugie jest innej natury. Samochód kupowałem na prowadzoną przeze mnie działalność gospodarczą. Zakupiony został w cenie netto, vat odprowadziłem w polsce. Z racji tego że to samochód osobowy - mogłem odliczyć jedynie 60% z vatu. W warunkach OWU jest informacja że auta kupowane "na firmę" ubezpieczane są w wartości netto i tak samo wypłacane jest odszkodowanie.
Wykupując ubezpieczenie - podałem jako wartość moje koszty brutto. Pal licho ten vat który już odliczyłem - ale co z brakującymi 40% nieodliczonego vatu(w sytuacji gdyby chcieli wypłacić "wartość netto"? Oraz - ogólniej - jak wygląda sprawa vatu przy odszkodowaniu dotyczącym samochodów osobowych kupowanych na rzecz DG?
Pozdrawiam