Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

zmiażdżenie kciuka przez maszynę hydrauliczną odszkodowanie

pazur1609
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

ostatnio miałem wypadek w pracy. maszyna hydrauliczna zmiazdzyła mi prawy kciuk. nie miala atestu bhp ani wyłacznika awaryjnego. moj palec jest pozszywany ale istnieje ryzyko amputacji w razie jakichs komplikacji. w szpitalu powiedziałem ze wypadek przydazył sie w pracy,jak kazał mi szef,który zawiózł mnie do szpitala. lecz po kilku dniach przyjechał do mnie zebym odmówił dłuzszego zwolnienia od lekarza niz 2 tyg lub próbował zmienic zdanie ze wypadek nie zdazyl sie w pracy.... bo w innym razie zus po wypłacie mi chorobowego przysle mu do zakladu inspekcje pracy i bhp. w zakladzie oczywiscie zadna z maszyn niema atestu ani nie było zadnych szkolen obsługi maszyn ani bhp. bardzo nie podoba mi sie ta sytuacja,nie wiem co mam robic gdyz szefu grozi zamkniecie zakladu a moja sytuacja finansowa nie pozwala mi na bezplatny urlop. równiez boje sie ewentualnych komplikacji w sytuacji odmówienia zwolnienia,kiedy chciałbym sie starac o jakies odszkodowanie. czy takie w ogule mi sie nalezy?? co powinienem zrobic?? prosze o pomoc i z góry dziekuje.

1) Podstawa do zawiadomić najlepiej na piśmie za zwrotnym potwierdzeniem na kserokopii o wypadku w pracy. Pracodawca będzie musiał w terminie 14 dni sporządzić protokół powypadkowy. Pracownik musi otrzymać protokół powypadkowy przez podpisaniem do przez pracodawcę tak by mógł wnieść ewentualne zastrzeżenia do protokołu powypadkowego i zespół powypadkowy wówczas musi dokonać analizy zastrzeżeń. Zastrzeżenia do protokołu powypadkowego pisze się oddzielnym pismem za zwrotnym potwierdzeniem na kserokopii. Jeśli pracownik otrzymuje protokół powypadkowy bez wcześniejszego podpisu, że pracownik się z nim zapoznał i nie wniósł zastrzeżeń to w protokole powypadkowym wpisuje się faktyczną datę kiedy protokół będzie weryfikowany przez pracownika i wpisuje ewentualnie uwagę „do protokołu powypadkowego wniesiono stosowne zastrzeżenia”. Zastrzeżenia dołączyć oddzielnym pismem za zwrotnym potwierdzeniem na kserokopii. Po leczeniu złożyć wniosek pracownika do pracodawcy o skierowanie do lekarz orzecznika ZUS w celu ustalenia stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu oraz zaświadczenie o stanie zdrowia- formularz N-9 wypełniony przez lekarza prowadzącego leczenie. Pracodawca następnie prześlę dokuemntację do ZUS, który na podany adres korespondencyjny przesyła zawiadomienie o miejscu i terminie stawienia się na komisję lekarską. Szkodę można likwidować również z polisy OC pracodawcy jeśli była wina czy zaniedbanie pracodawcy (z tak wynika, gdyż brak było atestu i wyłącznika awaryjnego). Wówczas można domagać się odszkodowania i zadośćuczynania. Oprócz tego można likwidować szkodę z ubezpieczeń dobrowolnych NNW grupowych (np. z pracy) i indywidualnych. Z NNW wypłaca się co do zasady tylko odszkodowanie za trwały uszczerbek na zdrowiu o ile taki zostanie orzeczony przez lekarzy orzeczników.