lukmar1991 Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Witam ponad miesiąc temu miałem wypadek motocyklowy w którym sprawca wjechał na skrzyżowanie na czerwonym świetle.W szpitalu spędziłem miesiąc z czego połowe na intensywnej terapi gdzie mialem 2 operacje.Teraz będę w łóżku leżał jeszcze 3 miesiące z gipsem i drutami w ręce i kołnierzem na szyji oraz w tym czasie musze ćwiczyć uszkodzone kolano. Po tym czasie będę mógł chodzić o kulach oraz będę miał rehabilitacjęDoznałem wielu licznych obrażeń m.in.:złamanie otwarte kości udowej w 3 miejscachPoważne uszkodzenie kolana.Liczne rany szarpanePęknięcie kręgu kręgosłupaOdprysk czaszki w części potylicznejzłamanie z przemieszczeniem oraz odpryskami ręki w tej chwili mam bardzo silne bóle w nodze,kręgosłupie,szczęce, obydwu rękach, z tyłu głowy oraz stopie. Do tej pory na same leki,kołnierz,zastrzyki zostało wydane około 1000zł Do tego wszystkiego po wypadku mam gorszy słuch oraz dużo gorszy wzrok. Motocykl kupiłem 3 tyg przed zdarzeniem który był po lekkim wypadku za 2000zł. Aby go wyremontować wydałem na części oraz sportowe wydatki (same dodatki około 3 tysięcy) około 7500zł. Teraz motocykl wg. mnie i moich kolegów nie nadaje sie do naprawy ponieważ koledzy oglądali go na parkingu policyjnym i uszkodzeń i braków jest pełno i koszt naprawy na pewno przekroczyłby wartość rynkową.Do tego przy wypadku zniszczył mi się kask,spodnie ,buty,plecak, kurtka,bluza i podkoszulka. Jak mam się przygotowywać do walki z ubezpieczycielem. Oraz jakie dokumenty zbierać aby zarządać zadośćuczynienia od sprawcy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pessos855 Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Zarówno za motocykl jak i za obrażenia ciała musisz dochodzić od ubezpieczalni z OC sprawcy..Zgłoś szkodę w jego ubezpieczalni zarówno na motocyklu jak i osobową. Szczególni z osobowej powinneś o duże sumy się ubiegać - zbieraj skrupulatnie całą dokumentację lekarską.Na duża sumę za motocykl bym nie liczył - zazwyczaj te wszystkie dodatki nie bardzo wpływają na wartość rynkową pojazdu która jest brana z katalogów. Odnośnie sprawcy wypadku było prowadzone postępowanie i został wydany wyrok skazujący??==jeśli tak to nie masz się o co martwić i na pewno odszkodowanie się Tobie należy. Nie daj się tylko wrobić w jakieś firmy pomagające uzyskać odszkodowanie - bo tak naprawę nic nie robią - a ty poprostu pisz odwołania jeśli się nie będziesz zczym zgadzał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmar1991 Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Za bardzo się w tych sprawach nie znam bo jestem bardzo młody ale chyba dopiero jak będę mógł pójść na policję to wtedy złożę zeznania i sprawa dalej ruszy i zostanie wydany wyrok. Czyli dopiero wtedy będę mógł zgłościć żądanie do OC sprawcy??Mam wypis ze szpitala na którym mam wypisane wszystkie uszkodzenia i tryb leczenia.Czy leczenie np zębów które zaczęły się psuć od antybiotyków i innych leków w szpitalu które miałem podawane dożylnie,okulista ponieważ wzrok od wypadku bardzo znacznie mi się pogorszył też będzie zwrócone przez ubezpieczalnie? Leczenie będzie trwało prawdopodobnie do zimy przyszłego roku więc czy dopiero wtedy mogę się spodziewać jakiegoś odszkodowania i żądać zadośćuczynienia od sprawcy? Oraz w jakiej wysokości mogę żądać zadośćuczynienia od sprawcy w sądzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bronco Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2009 nie zgłosić możesz już teraz, TU ma obowiązek swoimi siłami ustalić przebieg wypadku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmar1991 Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2009 dobrze ale jeśli zgłoszę teraz to czy dostanę zwrot kosztów za dalsze moje leczenie które na pewno będzie jeszcze dużo kosztować (zastrzyki,lekarstwa, itd.) ?? i czy z tego OC zwrócą po zakończeniu leczenia jeśli pozostanie mi jakiś uszczerbek na zdrowiu?? i jak jest z tym zadośćuczynieniem kiedy żądać i ile w takiej sytacji?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmar1991 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Wina sprawcy już przez policję osądzona z tego co się dowiedziałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruz Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Szkodę motoru jaki szkodę osobową możesz zgłosić już teraz przedstawiając dokumentację. jeśli TU będzie w stanie ustalić odpowiedzialność swojego ubezpieczonego to wypłaci odszkodowanie. Przy takiej wypadku to nie policja ustali sprawcę (chyba, że dobrowolnie się jej poddał) - tylko sąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmar1991 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Szkodę będe mógł zgłosić dopiero jak wstanę z łóżka czyli za około 3 miesiące ale już teraz zaczynam o tym myśleć.a z tym stwierdzeniem winy to po prostu policjant powiedział mi że było bardzo dużo świadków zdarzenia i wina ewidentnie tego kto mi wyjechał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruz Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2009 szkodę można zgłosić przez internet, telefon, bądź pocztą. Więc im szybciej zgłosisz, tym szybciej TU zajmie się likwidacją szkody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmar1991 Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2009 a skąd mam wziąść dane ubezpieczalni sprawcy skoro nie mogę pójść nawet na policję?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bazyli Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2009 lukmar1991 wrote: a skąd mam wziąść dane ubezpieczalni sprawcy skoro nie mogę pójść nawet na policję?? Już dawno temu facet który nazywał się Alexander Graham Bell wynalazł coś takiego co nazwał telefonem. Niewiele potrzeba aby nauczyć się jego obsługi, potem znaleźć numer telefonu na Policję, zapewne wydział ruchu drogowego, i po dacie zdarzenia dojść do numeru sprawy. A co za tym idzie, ustalić i sprawcę i jego TU... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Albwik Opublikowano 20 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2009 lukmar1991 Miałem podobny wypadek. Do mnie policja przyszła do domu, bo też nie mogłem do nich iść (jak nie przyjdą to zadzwoń i poproś ruchem drogowym) i wytłumacz całą sytułącje. Oni podadzą Ci numer polisy itd. sprawcy po czym zgłoś się do jego ubezpieczyciela. Masz szanse chyba na jakąś zaliczke. Jeśli jesteś ubezpieczony w szkole to tam też zgłoś to wypłącą jakąś część należnego Ci odszkodowania. I pamiętaj... ZBIERAJ WSZYSTKIE RACHUNKI ZA TO CO JUŻ KUPIŁEŚ - TO GWARANCJA ZWRÓCENIA KOSZTÓW TWOJEGO LECZENIA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi