Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Odszkodowanie za stłuczenie. Czy się należy?

justysia201
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

To czy "brać prawnika, firmę czy działać samodzielnie" to już zależy od Ciebie i jak czujesz się na siłach aby pociągnąć temat samodzielnie. Jeżeli chcesz mogę napisać jakie dokumenty musisz mieć aby zacząć działać (np. zgłoszenie szkody, oświadczenie o negatywnych skutkach zdarzenia itd). Jakby co to pisz, pomogę :)

Pozdrawiam

Katarzyna

Witam,

pisać na tego maila poniżej ogólnego?

Campter wrote:
Witam,

To czy "brać prawnika, firmę czy działać samodzielnie" to już zależy od Ciebie i jak czujesz się na siłach aby pociągnąć temat samodzielnie. Jeżeli chcesz mogę napisać jakie dokumenty musisz mieć aby zacząć działać (np. zgłoszenie szkody, oświadczenie o negatywnych skutkach zdarzenia itd). Jakby co to pisz, pomogę :)

Pozdrawiam

Katarzyna

• 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
Zapraszam , mamy bogata ofertę firm specjalizujących sie w odszkodowaniach- klienta kontaktuje poprzez formularz takze jeżeli jest Pani zainteresowana uzyskaniem pomocy to serdecznie zapraszam do kontaktu .

• 10 miesięcy temu...
Stłuczenie palca 4 i 5 ręki prawej czy przysługuje mi odszkodowanie 3 tygodnie na zwolnieniu palce po miesiącu od zdarzenia dalej są opuchnięte i niedokońca sprawne chirurg zakończył leczenie i dostałam odmowę z pzu gdzie axa wypłaciło mi za to zdarzenie odszkodowanie

• 10 miesięcy temu...
Cześć. Miesiąc temu jadąc na rowerze zostałem potrącony przez samochód. Na szczęście nie mam złamań, ale doznałem wstrząśnienia mózgu, stłuczeń prawie całego ciała (szczególnie ręce i nogi mam posiniaczone). Mam też kilka głębokich otarć i ran szarpanych. Teraz dopiero po miesiącu mam wrócić do pracy. Leczenie się zakończyło i nie wiem, czy jest sens zgłaszać się do ubezpieczyciela. Czy należy mi się jakieś odszkodowanie? Policja była na miejscu, więc wszelkie niezbędne dokumenty mam.

Witam Łukaszu,

obecnie rzeczywiście ubezpieczyciele stoją na stanowisku, że potłuczenia, wstrząśnienie mózgu czy otarcia nie powodują trwałego uszczerbku na zdrowiu. W związku z tym albo całkiem odmawiają wypłaty świadczenia, albo jest ono niewielkie (do maksymalnie 2000 zł). Kwota zależy oczywiście od skutków zdarzenia. W Twoim przypadku nie było konieczności rehabilitacji, ale może poniosłeś jakieś koszty związane z leczeniem? Może Twój rower został uszkodzony? Może w związku z L4 utraciłeś jakieś dochody? Radziłabym Ci zgłosić szkodę. Nawet jeżeli zadośćuczynienie będzie niewielkie(po opisie powiedziałabym, że powinno wynieść do 1000 zł), to ubezpieczyciel ma obowiązek zwrócić Ci poniesione koszty czy pokryć koszt naprawy roweru. Jeżeli ubezpieczyciel odmówi wypłaty podpierając się brakiem trwałego uszczerbku albo wypłaci kilkaset złotych to pamiętaj, że możesz złożyć odwołanie albo po negocjować zawarcie ugody.

Polecam Ci lekturę naszego Vademecum po wypadkach komunikacyjnych: https://odzyskaj.info/poradnik-odszkodowania/vademecum-poszkodowanego-w-wypadku-komunikacyjnym/. Dowiesz się tam, gdzie zgłosić szkodę i na jakie roszczenia możesz liczyć.

W razie dalszych pytań zapraszam do kontaktu :)

Pozdrawiam,

Izabela

• 2 miesiące temu...
Witam, mam podobny problem, mianowicie w wypadku drogowym doznałem stłuczenia kręgosłupa. Nic więcej - na szczęście - mi się nie stało. Zasadniczo nie wiem jak przygotować takie zgłoszenie szkody, do kogo powinienem się zgłosić. Czy ktoś może powiedzieć jak takie zgłoszenie przygotować?

Witam serdecznie,

niestety w przypadku potłuczeń kwoty możliwe do uzyskania są na tyle niewielkie, że nie będziemy mogli zaproponować poprowadzenia takiej sprawy. Większość Kancelarii Odszkodowawczych również nie podejmie się takiego tematu. Podejmując działania Kancelaria musiałaby zaproponować sporą prowizję od sukcesu aby pokryć koszty prowadzenia sprawy co dla poszkodowanego byłoby niekorzystne. W przypadku stłuczenia kręgosłupa bez innych obrażeń oraz bez powikłań odszkodowanie może wynieść od 0 do 1500 zł w zależności oczywiście od stanu zdrowia.

Wychodząc jednak naprzeciw osobom poszkodowanym i chcąc udzielić pomocy, możemy zaproponować przygotowanie zgłoszenia szkody do ubezpieczyciela. Pismo zostałoby napisane przez adwokata za kwotę 100 zł brutto. Po dostarczeniu kompletu dokumentów zgłoszenie szkody zostanie przygotowane w 3 dni robocze i dostarczone w formie mailowej ze wskazaniem załączników. Dokumenty potrzebne do wykonania pisma to:

- notatka policyjna ze wskazaniem danych samochodu sprawcy (polisa OC) lub oświadczenie sprawcy,

- komplet dokumentów medycznych,

- informacja o poniesionych kosztach (rachunki, faktury za leczenie),

- dokładny opis wypadku razem z opisem negatywnych skutków zdarzenia w formie oświadczenia.

W razie zainteresowania taką usługą zapraszam do kontaktu przez nasz formularz: https://odzyskaj.info/kontakt/

Pozdrawiam,

Izabela