dusia1984 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Pierwszy dzień na wczasach idąc po schodach w restauracji wykręciłam nogę w skutek czego nastąpiło złamanie podudzia łącznie ze stawem skokowym (złamanie trójkostkowe). Trafiłam do szpitala gdzie pani dr po zdjęciach rtg kazała wpakować nogę w gips do kolana i przepisała zastrzyki przeciw zakrzepowe i odesłała do domu.Tydzień później na skutek ciągłego bólu trafiłam na kontrolę do ortopedy, który po zdjęciach wykonanych na początku stwierdził, że konieczny jest zabieg operacyjny (krwawa repozycja kostki bocznej i zespolenie złamania 1 śrubą miedzyodłamową i płytką 3-2 ćwierćrurkową i 1 śruba stabilizująca więzowzrost piszczelowo strzałkowy i kostka przyśrodkowa zespolona śrubą malleolarną). Po zabiegu nagę mam w łusce gipsowej na 6 tygodni. Z tego co wiem dopiero po zdjęciu gipsu i usunięciu jednej ze śrub będzie mi wolno zacząć wspierać się na tej nodze no i oczewiście czeka mnie rehabilitacja, a po dłuższym okresie czasu będą usuwać z tej nogi pyłytkę i pozostałe śruby. Jestem ubezpieczona grupowo w pracy w Comercial Union jakiego procentu odszkodowania mogę się spodziewać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikopali Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2009 takie złamania szacowane są na dość duży uszczerbek ale te ubezpieczenia grupowe nie sa wysokie.Ale zawsze coś...jeżeli to były wczasy organizowane przez jakiegoś organizatora też powinien mieć wykupione nnw ale nie musi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldek78 Opublikowano 18 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2020 Ile można dostać za złamanie wieloodłamowe nasady dalszej kości piszczelowej prawej leczone operacyjnie ze wstawieniem płytki i prawie roczne leczenie łącznie z rehabilitacja i bliznami pooperacyjnymi. Nadal problemy z chodzeniem i w perspektywie jeszcze kolejna operacja z uzunięciem metalu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marta Sordon Opublikowano 20 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2020 Witam serdecznie, wysokość odszkodowania uzależniona jest przede wszystkim od faktu, czy likwidacja następuje z polisy indywidualnej (ubezpieczenie na życie, nnw, ubezpieczenie pracownicze) czy jest to wypłata z polisy odpowiedzialności cywilnej OC (oc pracodawcy, oc komunikacyjne. oc rolne lub oc w życiu prywatnym). Niestety nie wskazał Pan jakie były okoliczności wypadku i z jakiej polisy ma nastąpić wypłata świadczenia. Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Społecznej dot. orzekania o trwałym uszczerbku na zdrowiu (który stosują orzecznicy ZUS i ubezpieczyciele) za złamanie kości podudzia – w zależności od zniekształcenia, przemieszczenia, powikłań wtórnych, zmian troficznych i czynnościowych kończyny itp.: przy zmianach nieznacznych zakres uszczerbku może wynosić od 5 do 15% uszczerbku, przy duzych zmianach od 15-25%. Ostatecznie uszczerbek powinien zostać orzeczony przez orzecznika ubezpieczyciela po naocznej komisji lekarskiej lub zaocznym zapoznaniu się z pełną historią choroby i dokumentacją z leczenia powypadkowego. Na wysokość uszczerbku mają również wpływ następstwa powypadkowe - blizny, trwałe ograniczenie ruchomości, utykanie, bolesność. W przypadku polisy nw wypłata będzie uzależniona od warunków ubezpieczenia i sumy ubezpieczenia (kwoty, na jaką zawarto polisę). Zwyczajowo za 1% uszczerbku przysługuje 1% sumy ubezpieczenia (bywają jednak polisy gdzie ten przelicznik to 4% sumy ubezpieczenia lub więcej). Przy polisach OC przyjmuje się ok. 500-1000zł za każdy doznany % uszczerbku na zdrowiu. Polecam zapoznać się także z treścią poradnika https://odzyskaj.info/poradnik-odszkodowania/uszczerbek-na-zdrowiu-a-odszkodowanie-z-polis-oc-i-nnw/ Przy ocenie wysokości należnych świadczeń z nw uwzględnia się jedynie uszczerbek na zdrowiu. Jeśli szkoda jest wypłacana z OC uwzględnia się również długotrwałość i uciążliwość procesu leczenia, następstwa w życiu prywatnym i zawodowym, ograniczenia socjalne oraz utratę perspektyw na przyszłość. Wysokość odszkodowania będzie więc uzależniona od wielu innych czynników i następstw wypadku. Pozdrawiam Marta Sordon Cytuj Pozdrawiam Marta Sordon Campter Odszkodowania tel. +48 795 005 188 ul. Oświęcimska 7, 42-700 Lubliniec www.campter.pl Skonsultuj bezpłatnie swoje prawa do odszkodowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi