jatom Opublikowano 7 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2011 Nie widziałem nigdzie na forum wątku dotyczącego tej sprawy...Przykładowo,jeżeli szukamy pomocy na forum i nagle w skrzynce mail'owej ktoś proponuje pomoc to można oczywiście wziąć taką pomoc pod uwagę ale uważam że nie powinno wysyłać się pełnej dokumentacji np.korespondencji z TU,KNF i Rzecznikiem...czy też innymi osobami gdzie podane są pełne numery akt,numery spraw,nazwiska likwidatorów....etc.dosłownie wszystko-gdyż dzisiejszym światem rządzi pieniądz,możemy stać się ofiarami oszustów...Nie jestem paranoikiem ale wiem co się dzieje.Przykład,pisze do mnie jakaś pani,oferuje prawniczą pomoc,podaję nr.(nr tylko do publicznego użytku,ten osobisty,jeśli ktoś ma możliwość to warto zachować dla bliskich,znajomych itp.).Pani do mnie dzwoni,grzecznie i miło prosi o dokumentację aby zapoznać się ze sprawą...ale o dziwo,jak się dalej okazuje,nie chodzi tej pani o dokumentacje medyczną ale tylko i wyłącznie o korespondencję z TU,z KNF,z Rzecznikiem itp.w stanie oryginalnym...czy to nie dziwne...w tych dokumentach jest zawarte wszystko-mój podpis,nr.sprawy,nr.szkody...i cała masa ważnych elementów co daje możliwość niezłego namieszania,dlatego warto o rozwagę...Warto uważać...przecież to ważne dokumenty,tak jak i inne zawierają dane do naszego użytku i powoływania się,nie powinny ot tak być udostępniane osobom trzecim,niepewnym...ewentualnie można wymazać ważne dane osobowe i wszelkie nr.i wtedy wysłać np.samą treść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kancelaria1 Opublikowano 7 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2011 Oczywiście można wyobrazić sobie taką sytuację o jakiej Pan pisze - namieszanie w sprawie - ale jeśli takie działania podjęto bez umocowania i naszej wiedzy to grozi odpowiedzialność karna i cywilna, a poza tym taki pełnomocnik / firma chyba byłyby już skończone na rynku. Mnie zastanawia co innego, ludzie przy podpisywaniu umów z bankami, operatorami telekomunikacyjnymi dbają o odpowiednie zabezpieczenie swoich danych, ich zabezpieczanie, udostępnianie, a beztrosko wysyłają swoje dane medyczne osobom i podmiotom o których wiedzą bardzo mało lub w ogóle.Warto pamiętać, że takie osoby powinny mieć zarejestrowane zbiory danych w GIODO odpowiednio je zabezpieczać itp. Szkoda, że czasami nie myślimy nad tym kto i jak może nasze dane "zagospodarować" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 7 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2011 Jak najbardziej popieram pytającego- zawsze można wymazać dane osobowe, w tym m.in. wszelkich podmiotów, instytucji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi