henryk Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2009 WitamChciałbym się dowiedzieć od jakiegoś radcy prawnego lub adwokata. Miałem mieć sprawę karną za spowodowanie wypadku drogowego w którym ucierpiała osoba(złamana ręka),już od Maja czekam i się doczekać nie mogę,a prawdopodobnie 1 września wyjadę do pracy za granicę,moje pytanie: czy zostanę uznany jako osoba poszukiwana listem gończym, czy mogę jakoś to załatwić w kraju lub u swojego adwokata?. Proszę o odpowiedź... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bazyli Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Jeśli nie zabrano Ci paszportu i nie masz zakazu opuszczania kraju to wyjechać możesz ale...na Twoim miejscu zgłosiłbym fakt wyjazdu w Prokuraturze która ma nadzór nad Twoim postępowaniem i zapytał czy wyrażają zgodę na Twój wyjazd. Być może za wyrażenie zgody zażyczą sobie poręczenia majątkowego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Tak jak słusznie pisze przedmóca warto a raczej trzeba skonsultować bieg sprawy w prokuraturze. W trakcie wyjazdu może być wezwanie i wówczas może zostać wydane postanowienie o tymczasowym aresztowaniu z listem gończym i ENA włącznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leptoptelis Opublikowano 19 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2011 szkoda wrote: trzeba skonsultować bieg sprawy w prokuraturze. lub w sądzie jeśli jest to już po wniesieniu aktu oskarżenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2011 leptoptelis wrote: szkoda wrote: trzeba skonsultować bieg sprawy w prokuraturze. lub w sądzie jeśli jest to już po wniesieniu aktu oskarżenia. Jak najbardziej- z tym, że jeśli sprawa jest już w sądzie to przerwy pomiędzy rozprawami nie są tak długie aby można było wyjechać za granicę. Oczywiście zachodzą wjątki od zasady, gdzie obecność oskarżonego nie jest wyamgana lub jeśli poddaje się dobrowolnie karze, a sąd jedynie na posiedzeniu wydaje wyrok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi