Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

użytkownik

agnieszka44
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam:) Na początku stycznia byłam sama na popołudniowej zmianie jak zawsze zresztą przy jednej z maszyn wyciekła woda ja tego nie zauważyłam i kiedy do niej podchodziłam to się poślizgnęłam upadłam dosyć mocno.Oczywiście po informowałam o tym zdarzeniu moją brygadzistkę telefonicznie w tym samym dniu! po jakimś tygodni zaczęłam odczuwać ból reki i trochę mi puchła ,gdy ból narastał poszłam do lekarza dokładnie 02,02,2009 jak sie okazało ręka była złamana do dnia dzisiejszego jestem na l-4.Staram sie aby szefostwo uznało mi to jako wypadek przy pracy bo tak przecież było ale oni sie upierają ze to nie mogło być po tym upatku !do dnia dzisiejszego nie mam sporządzonego protokołu wypadkowego ponieważ stwierdzili ze już za późno!PROSZĘ O DOBRĄ PORADĘ:)

NIE JEST ZA PÓŹNO!

Napisz formalny wniosek o sporządzenie protokółu powypadkowego i uznanie zdarzenia za wypadek przy pracy. Podaj tam, że zdarzenie zgłosilac od razu (i podaj komu), napisz, ze ból Ci dokuczal ale nie szlad do lekarza myslac, ze minie. Poniewaz jednak tak sie nie stalo a bol sie znacznie nasilil poszlas do lekarza, ktory stwierdzil.......

Wyslij listem poleconym zalbo zanies do sekretariatu i żądaj potwierdzenia (z datą) na kopii pisma.

A dalej - poczytaj TU - jak wyglada cale postepowanie i jak sie pozniej ewentualnie starac o odszkodowanie:

http://e-rachunkowosc.pl/artykul.php?view=79

W tym artykule oprócz starych stawek odszkodowań - reszta jest w zasadzie aktualna.

A aktualne kwoty jednorazowych odszkodowań z tytułu uszczerbku na zdrowiu spowodowanego wypadkiem przy pracy lub chorobą zawodową są takie:

W okresie od 1 kwietnia 2009 r. do 31 marca 2010 r. kwoty jednorazowych odszkodowań z tytułu wypadku przy pracy lub choroby zawodowej wynoszą:

* 589 zł za każdy procent stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu

* 589 zł za każdy procent stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu, z tytułu zwiększenia tego uszczerbku co najmniej o 10 punktów procentowych

Jeśli pracowałam w danej firmie mniej niż 6 miesiecy i szefowa chce mnie zwolnic bo już mineły 182 dni i czekam na świadczenie rehabilitacyjne to z jakiego paragrafu mnie zwolni? i czy nie bede miała póżniej problemów i zus-em w sprawie tego świadczenia? dzisiaj dostałam wypowiedzenie z pracy 2 tygo. ale bez zadnej podanej przyczyny ! chciała mnie wysłać na zaległy urlop przez okres wypowiedzenia ale sie nie zgodziłam poniewarz moim zdaniem to jest smieszne jak mam isć na zaległy urlop jeżeli czekam na świadczenie rehabilitacyjne i nie mam zdolności do pracy moim zdaniem to by było przerwanie ciągłości nie zdolności do pracy!

EWANIA PROSZE O ODPISANIE!

agnieszka44 wrote:
EWANIA PROSZE O ODPISANIE!
Na pierwszy rzut oka wygląda to na postępowanie zgodne z kodeksem pracy (art. 53). Niestety - nie znam się na tej tematyce na tyle, żebym mogła wypowiedziec sie bez obawy, ze wprowadzę Cię w błąd.
Sprobuj poprosic o pomoc na forum Prawa Pracy, tutaj (a moze znajdziesz tam podobne przypadki do Twojego?) : http://prawo-pracy.pl/forum/viewforum.php?f=37&sid=15aa9882b8370d0722cbe81ad3c6bd98