zuber84cool Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Witam,niedawno miałem kolizję podczas ulewy wpadłem w poślizg i lekko uderzyłem o jadący z przeciwka samochód,poszkodowany wezwał chociaż nie musiał policję bo nie wypierałem się winy,nie uciekałem,byłem trzeźwy i chciałem się dogadać a warunki jakie były takie były,policjant ukarał mnie mandatem 500zł za spowodowanie kolizji i zatrzymał mi prawo jazdy kat. B,C gdyż jak się okazało upłynął termin ważności tzn. kat B posiadam od 2003 bezterminowo a po zrobieniu kat. C w wojsku w 2004 dostałem na 5 lat i ponownie miałem zrobić badania jak zresztą wszyscy którzy zrobili C w wojsku,trochę się ociągałem z tymi badaniami tak że prawie o nich zapomniałem,policjant zatrzymał mi p.jazdy i wydał pokwitowanie o zatrzymaniu po upływie terminu ważności na którym mogę jeździć przez 7 dni od zatrzymania p.jazdy i że mam się udać z tym pokwitowaniem do Wydziału Komunikacji i że tam mi powiedzą co i jak,gdzie mam się dokładnie udać z tym pokwitowaniem i czy będę skierowany na egzamin kontrolny czy tylko te badania będę musiał zrobić? Dodam że nigdy wcześniej nie byłem karany,nie dostałem mandatu i nie popełniłem żadnego wykroczenia,Proszę o pomoc Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruz Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2009 na pokwitowaniu powinno być napisane za co zostało zatrzymane. Jeśli za upływ badań lekarskich, to po prostu musisz je zrobić i uzyskać od uprawnionego lekarza zaświadczenie. Urząd na tej podstawie przyjmie wniosek o nowe prawo jazdy (koszt ok 70zł za PJ + badanie chyba z 80zl).Dopilnuj, aby lekarz dał ci badania bezterminowo - chyba, że masz jakąś chorobę, która to uniemożliwia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuber84cool Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Tak zatrzymano mi za upływ terminu ważności ,byłem już w WK i mam zrobić te badania,samo p.jazdy to 70zł a badania to nie wiem bo muszę zrobić badania lekarskie i psychologiczne bo mam kat.B,C i nigdy nie byłem i nie jestem na nic chory,po prostu zgodnie z przepisami wszyscy którzy mają kat.C i inne wyższe itp dostają terminowe p.jazdy na 5 lat i niema tu nic do tego czy ktoś jest zdrowy jak ryba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi