Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Pracodawca nie chce uznac wypadku przy pracy

inferno66
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

dzień dobry mam na imię Krystian jestem kelnerem i bardzo proszę państwa o pomoc.podczas gdy obsługiwałem imprezę sylwestrową mój szef zakupił petardy i zlecił nam ich odpalenie podczas tej czynności doszło do wypadku petarda (typu raca która wybucha i rozpryskuje się wysoko w górze) natychmiast po podpaleniu lądu wybuchła w skutek czego odniosłem następujące obrażenia :rana szarpana przestrzeni międzypalcowej pierwszej ręki prawej z licznymi ubytkami naskórka dłoni rana szarpano oparzeniowa ranę zeszyto na pozostałe rany został nałożony opatrunek jałowy rana okolicy prawego policzka oraz owłosionej skóry głowy obie rany zeszyto. mam pytanie czy należy mi się odszkodowanie i czy pracodawca ma obowiązek podpisać protokół powypadkowy. prosze o pomoc w tej sprawie z góry dziękuję

krystianzysk wrote:

dzień dobry mam na imię Krystian jestem kelnerem i bardzo proszę państwa o pomoc.podczas gdy obsługiwałem imprezę sylwestrową mój szef zakupił petardy i zlecił nam ich odpalenie podczas tej czynności doszło do wypadku petarda (typu raca która wybucha i rozpryskuje się wysoko w górze) natychmiast po podpaleniu lądu wybuchła w skutek czego odniosłem następujące obrażenia :rana szarpana przestrzeni międzypalcowej pierwszej ręki prawej z licznymi ubytkami naskórka dłoni rana szarpano oparzeniowa ranę zeszyto na pozostałe rany został nałożony opatrunek jałowy rana okolicy prawego policzka oraz owłosionej skóry głowy obie rany zeszyto. mam pytanie czy należy mi się odszkodowanie i czy pracodawca ma obowiązek podpisać protokół powypadkowy. prosze o pomoc w tej sprawie z góry dziękuję

To czy przysługuje jednorazowe odszkodowanie z ZUS za trwały uszczerbek na zdrowiu zależy od tego jakie będę ustalenia w protokole powypadkowym. Jedynie wyłączna wina umyślna lub rażące niedbalstwo wyłącza możliwość ubiegania się o jednorazowe odszkodowanie z ZUS za trwały uszczerbek na zdrowiu lub też stan nietrzeźwości, po użyciu środków odurzających, substancji psychotropowych gdzie w takim stanie pracownik w sposób znaczny przyczynia się do zaistniania wypadku. Zgodnie z § 2 Rozporządzenia Rady Ministrów z dn. 1 lipca 2009 r. w sprawie ustalania okoliczności i przyczyn wypadków przy pracy (Dz. U. Nr 105, poz. 870) pracownik, który uległ wypadkowi, jeżeli stan jego zdrowia na to pozwala, powinien poinformować niezwłocznie o wypadku swojego przełożonego. Zgodnie z § 9 ust. 1 Rozporządzenia Rady Ministrów z dn. 1 lipca 2009 r. w sprawie ustalania okoliczności i przyczyn wypadków przy pracy (Dz. U. Nr 105, poz. 870) po ustaleniu okoliczności i przyczyn wypadku zespół powypadkowy sporządza protokół powypadkowy nie później niż 14 dni od uzyskania zawiadomienia o wypadku. Zgodnie z § 11 przedmiotowego rozporządzania zespół powypadkowy jest zobowiązany zapoznać poszkodowanego z treścią protokołu powypadkowego przez podpisaniem go przez pracodawcę i pouczyć go o prawie wniesienia uwag i zastrzeżeń oraz wglądu do akt sprawy oraz sporządzania z nich notatek, odpisów i kopii. Zastrzeżenia do protokołu powypadkowego pisze się oddzielnym pismem za zwrotnym potwierdzeniem na kserokopii. Co ważne aby wnieść do protokołu powypadkowego skuteczne zastrzeżenia i uwagi poszkodowany pracownik (lub w przypadku wypadku śmiertelnego członek rodziny) powinien bardzo dokładnie przeanalizować akta sprawy oraz ewentualnie sporządzić z nich notatki, odpisy i kopii oraz prześledzić pod kątem niedopełnienia lub zaniedbania przez pracodawcę przepisów prawa pracy określonych w art. 207- 237 k.p. zawartych w dziale dziesiątym k.p. po tytułem „Bezpieczeństwo i higiena pracy” oraz we wszelkich rozporządzeniach wydanych na podstawie k.p.. Zgodnie z § 12 ust. 2 przedmiotowego rozporządzania do protokołu powypadkowego dołącza się zapis wyjaśnień poszkodowanego i informacji uzyskanych od świadków wypadku, a także inne dokumenty zebrane podczas ustalania okoliczności i przyczyn wypadku, w szczególności opinię lekarza oraz innych specjalistów, szkice lub fotografie miejsca wypadku, a także zdanie odrębne członka zespołu powypadkowego oraz zastrzeżenia złożone przez poszkodowanego (lub w przypadku wypadku śmiertelnego członków rodziny), które stanowią integralną część protokołu powypadkowego. W myśl § 13 pracodawca zatwierdza protokół powypadkowy nie później niż w terminie 5 dni od jego sporządzenia. Jeśli do protokołu powypadkowego poszkodowany pracownik lub członek jego rodziny- w przypadku wypadku śmiertelnego- wniósł zastrzeżenia lub jeśli protokół powypadkowy nie spełnia warunków określony w rozporządzaniu to pracodawca zwraca nie zatwierdzony protokół powypadkowy w celu wyjaśniania i uzupełniania go przez zespół powypadkowy. Zespół powypadkowy wówczas dokonuje wyjaśnień i uzupełnień i w terminie nie dłuższym niż 5 dni sporządza nowy protokół powypadkowy do którego dołącza protokół powypadkowy nie zatwierdzony przez pracodawcę. Jeśli pracownik otrzymuje do razu protokół powypadkowy zatwierdzony przez pracodawcę i nie został wcześniej zapoznany z jego treścią to nie pozbawia go to prawa wniesienia ewentualnych uwagi zastrzeżeń tj. w ustępie 13 protokołu powypadkowego wpisuje faktyczną datę zapoznania się z treścią protokołu powypadkowego i wpisuje ewentualnie uwagę „do protokołu powypadkowego wniesiono stosowne zastrzeżenia”. Zastrzeżenia dołącza oddzielnym pismem za zwrotnym potwierdzeniem na kserokopii.

Dodatkowo istnieją jeszcze dwie możliwości ubiegania się o odszkodowanie:

1. z ubezpieczenia NNW, jeśli ma Pan zawarte, aktualne w dniu szkody

2. z OC producenta, jeżeli produkt był wadliwy, np. sznurek był za krótki, albo zbyt szybko palący się. Należy dokladnie zapoznać się instrukcją obsługi oraz z gwarancją. Warto zgłosić zdarzenie na policje czy przypadkiem nie było innych zgłoszeń o podobnych zdarzeniach od tego samego producenta. Takie rzeczy jak wymagane atesty są oczywiste. Jeżeli natomiast po zagojeniu się rany nie będzie ograniczenia sprawności dłoni to nie warto się w to bawić.

paruslex wrote:
Dodatkowo istnieją jeszcze dwie możliwości ubiegania się o odszkodowanie:
1. z ubezpieczenia NNW, jeśli ma Pan zawarte, aktualne w dniu szkody
2. z OC producenta, jeżeli produkt był wadliwy, np. sznurek był za krótki, albo zbyt szybko palący się. Należy dokladnie zapoznać się instrukcją obsługi oraz z gwarancją. Warto zgłosić zdarzenie na policje czy przypadkiem nie było innych zgłoszeń o podobnych zdarzeniach od tego samego producenta. Takie rzeczy jak wymagane atesty są oczywiste. Jeżeli natomiast po zagojeniu się rany nie będzie ograniczenia sprawności dłoni to nie warto się w to bawić.
1. Tak z wszelkich ubezpieczeń dobrowolnych NNW grupowych (np. w pracy) i indywidualnych;

2) Tak- tylko tu może być problem z udowodnieniem winy. Trudno udowodnić np. że sznurek była za krótki, a już tym bardziej, że się za szybko palił.

• 8 lat później...

Witam serdecznie,

pracuję w biurze firmy transportowej. Szłam do innego budynku załatwić pewną sprawę i nagle poczułam ból w kolanie i upadłam skutkiem czego było skręcenie kostki. Zgłosiłam szkodę zgłosiłam pracodawcy ale w protokole BHP wskazano, że nie był to wypadek przy pracy. Zapytałam co to znaczy to powiedzieli że rok temu miałam przecież operację na kolano więc wypadek związany był z niedomaganiem mojego kolana a nie wypadkiem przy pracy. Ale to się stało w pracy! Czy nie należy mi się żadne świadczenie, jak twierdzi pracodawca??

Witam serdecznie,

obawiam się, że w Pani przypadku pracodawca oraz pracownik mają racje odmawiając uznania wypadku jako wypadku przy pracy z tytułu którego można uzyskać odszkodowanie w ZUS. Definicja wypadku przy pracy mówi o tym, że jest to zdarzenie nagłe, wywołane przyczyną zewnętrzną powodujące chwilowy lub trwały uszczerbek na zdrowiu. W Pani sytuacji niestety brakuje tej przyczyny zewnętrznej, bo do wypadku doszło nie z powodu potknięcia, poślizgnięcia, winy innego pracownika czy pracodawcy, tylko na skutek Pani stanu chorobowego. Tak więc ma Pani możliwość zgłoszenia szkody jedynie do ubezpieczyciela od następstw nieszczęśliwych wypadków - jeśli posiada Pani taką polisę. Może się jednak okazać, że ubezpieczyciel również nie przyjmie odpowiedzialności za uraz nogi z powodu braku wystąpienia przyczyny zewnętrznej.

Życzę zdrowia i powodzenia oraz zapraszam do kontaktu w razie wystąpienia dalszych pytań.

Pozdrawiam,

Izabela Praska