imported_mikolaj Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Pracownik choruje na kręgosłup w marcu 2009 r. poszedł z pracy do lekarza i choruje do dnia dzisiejszego . Jednak teraz pisze do zakładu pismo stwierdzając że w związku z wykonywaną pracą z przyczyn zewnętrznych / niewiadomo jakich / doznał urazu kęgosłupa. Lekarz nie miał informacji od pacjenta że ten uraz zdarzył się w pracy. W karcie pacjenta są zwolnienia i adnotacje że pacjent już wcześniej chorował na kręgosłup, przy badanich okresowych nigdy nie zgłaszał o dolegliwościach kręgosłupa . W związku z powyższym mam pytanie czy takie zdarzenia/ twierdzę że jest to wyłudzenie od zakładu pracy świadczeń rentowych / uznaje się za wypadki przy pracy , z góry dziękuje za wyjaśnienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
griszo Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Jak dla mnie brak wskazania konkretnej daty konkretnego zdarzenia dyskwalifikuje to zdarzenie jako efekt urazu doznanego w pracy. Oczywiście , pracownik może podnieść kwestie wypadku przy pracy podając wszystkie istotne fakty tj gdzie co jak i kiedy. rada formalnie wszcząć postepowanie - jeżeli pismo jma forme zgłoszenia - zanalizować i odrzucić czyli nie uznac zdarzenia- jako wypadkowego. Chyba że zaistnieja fakty , swiadkowie konkretnego zdarzenia., które to w sposób istotny oprzyczyniło sie do nagłego, podkreślam , pogorszenia stanu zdrowia pracownika . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2009 mikolaj wrote:czy takie zdarzenia/Czy poszkodowany wskazał jakąś konkretną datę zdarzenia , w wyniku którego - jego zdaniem - doznał jakiegos urazu?Jesli nie - nie zgłosił wypadku, tylko chorobę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kot_w Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Witam.Podczas wykonywania pracy spadłem z naczepy samochodu ciężarowego i złamałem nogę w kolanie. Obecnie jestem na zwolnieniu-po operacji.Okazało się,że pracodawca,który w momencie mojego przyjęciasię do pracy,był na urlopie i nie zdążył mnie ubezpieczyć - oprócz obowiązkowego ubezpieczenia ZUS. Pracowałem jako kierowca i w związku z tym,mam pytanie:jak w świetle prawa wygląda moja sytuacja?Czy jako kierowca podlegam ubezpieczeniu OC samochodu służbowego,a co za tym idzie mogę domagać się odszkodowania od firmy ubezpieczeniowej?Bardzo proszę o radę.Pozdrawiam.Marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
imported_mikolaj Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Ewania poszkodowany nie wskazał konkretnej daty ani zdarzenia które mogło by spowodować uraz kręgosłupa poprostu jest to choroba nabywana z czasem jednakże nigdy nie zgłaszał przy badaniach okresowych lekarzowi takiej dolegliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
imported_mikolaj Opublikowano 21 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2009 W zakładzie pracy miał miejsce wypadek któremu uległ obcokrajowiec zatrudniony na terenie Polski. Pytanie moje czy procedura wypadkowa jest taka sama jaka obowiązuje naszych pracowników czy coś należy zmienić. Jest zatrudniony legalnie opłacane są składki za niego .Gdyby ktoś chciał się ze mną podzielić swoją wiedzą to z góry dziekuje.Jest to mój pierwszy taki przypadek i chciałbym wiedzieć czy dobrze sporządzę dokumentacje powypadkową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur1 Opublikowano 21 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2009 Jest pracownikiem to realizujesz całą procedurę WPP.Dokumentację sporządza zespół powypadkowy powołany przez pracodawcę - Dz.U. 115/98 z poź. zmianami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
imported_mikolaj Opublikowano 4 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2010 A jeśli jest niemcem i nie mówi po polsku to sporządza sie w języku polskim bez tłumaczy przysięgłych jak to niektórzy sugerowali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur1 Opublikowano 6 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2010 Jeżeli podpisze to po kiego przysięgły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
imported_mikolaj Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Jeżeli wypadek powstał z winy pracownika nie przestrzegał przepisów bhp to w protoóle powypadkowym oprócz przyczyn wypadku co wpisać że wyłaczną przyczyną wypadku było nieprzestrzeganie przepisów bhp i oprzeć się na kodeksie pracy art.211 może mi ktoś odpowiedzieć z góry dziękuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
imported_mikolaj Opublikowano 6 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 Jeżeli ktoś miał zdarzenie odnośnie wypadku przy pracy stażystki z urzędu pracy to proszę o podzielenie sie wiedzą chodzi mi o to kto wypełnia protokół powypadkowy statystyczną kartę wypadku ,kto to zatwierdza i pozostałe części dokumentacji powypadkowej z. Z góry serdecznie dziękuję i służę również pomocą w innych tematach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 6 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 mikolaj wrote:Jeżeli wypadek powstał z winy pracownika nie przestrzegał przepisów bhp to w protoóle powypadkowym oprócz przyczyn wypadku co wpisać że wyłaczną przyczyną wypadku było nieprzestrzeganie przepisów bhp i oprzeć się na kodeksie pracy art.211 może mi ktoś odpowiedzieć z góry dziękuje2004.11.23wyrok SNI UK 30/04 Pr.Pracy 2005/1/22"Winę czy rażące niedbalstwo pracownika poszkodowanego w wypadku przy pracy, wyłączające odpowiedzialność z ubezpieczenia wypadkowego, należy konkretnie udowodnić. Nie wystarczy np. wykazanie nieprzestrzegania przepisów bhp."Udowodnienie pracownikowi rażącego niedbalstwa wcale nie jest takie proste jakby mogło się wydawać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 6 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 mikolaj wrote:Jeżeli ktoś miał zdarzenie odnośnie wypadku przy pracy stażystki z urzędu pracy to proszę o podzielenie sie wiedzą chodzi mi o to kto wypełnia protokół powypadkowy statystyczną kartę wypadku ,kto to zatwierdza i pozostałe części dokumentacji powypadkowej z. Z góry serdecznie dziękuję i służę również pomocą w innych tematach.Co prawda nie miałam takiego przypadku, ale:Dz.U.09.167.1322Art. 3. 3. Za wypadek przy pracy uważa się również nagłe zdarzenie wywołane przyczyną zewnętrzną powodujące uraz lub śmierć, które nastąpiło w okresie ubezpieczenia wypadkowego z danego tytułu podczas4)odbywania szkolenia, stażu, przygotowania zawodowego dorosłych lub przygotowania zawodowego w miejscu pracy przez osobę pobierającą stypendium w okresie odbywania tego szkolenia, stażu, przygotowania zawodowego dorosłych lub przygotowania zawodowego w miejscu pracy na podstawie skierowania wydanego przez powiatowy urząd pracy lub przez inny podmiot kierujący;Art. 5. 1. Ustalenia okoliczności i przyczyn wypadków przy pracy, o których mowa w art. 3 ust. 3, dokonuje w karcie wypadku4)pracodawca, u którego osoba pobierająca stypendium odbywa staż, przygotowanie zawodowe dorosłych, przygotowanie zawodowe w miejscu pracy lub szkolenie, lub jednostka, w której osoba pobierająca stypendium odbywa szkolenie - w stosunku do osoby pobierającej stypendium w okresie odbywania tego stażu, przygotowania zawodowego dorosłych, przygotowania zawodowego w miejscu pracy lub szkolenia na podstawie skierowania wydanego przez powiatowy urząd pracy lub przez inny podmiot kierujący"Czyli wynika z tego, że nie protokół lecz kartę wypadku sporządza zakład, w którym odbywany jest staż. Karta ta jest przekazywana do UP. Kopię można zostawić u siebie. Płatnikiem jest UP, więc w karcie wypadku wpisuje się dane UP. Kartę podpisuje pracodawca u którego odbywany jest staż. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
imported_mikolaj Opublikowano 8 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2010 Dzięki za odpowiedź.Interesuje mnie jeszcze co ze statystyczną kartą wypadku czy w tej sytuacji ją się wypełnia.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
griszo Opublikowano 8 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2010 Tak powinno sie wypełniać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
imported_mikolaj Opublikowano 8 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2010 Jeśli tak to kto ma zgłosić statystyczną kartę do GUS Urząd Pracy sobie zgłasza i dane wpisać Urzędu Pracy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
griszo Opublikowano 8 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2010 Tak ponieważ jest to zdarzenie osoby niejako delegowanej przez UP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
imported_mikolaj Opublikowano 11 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 Dzięki za odpowiedź i jeszcze jedna sprawa odnośnie statystyczn ej karty dane wpisuje urząd i zatwierdza czy pracodawca i nr karty wpisać kolejny jaki jest w zakładzie pracy gdyż następny sie nie będzie pokrywał z protokółem powypadkowym jeżeli zdarzy się kolejny wypadek już naszego pracownika. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
imported_mikolaj Opublikowano 14 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 Witam proszę o wyjaśnienie mi takiej kwesti. Pracownik twierdzi że idąc po zmianie godz .22,00 poślizgnął się na terenie zakładu pracy i uległ wypadkowi /potłukł się / twierdzi że ma świadka ,ale nie wrócił zgłosić tego faktu przełożonemu tylko jak twierdzi udał się na pogotowie. Czy fakt że nie zgłosił tego wypadku bezpośrenio po zdarzeniu może uniemożliwić mu nie uznanie za wypadek przy pracy a jeżeli uznać za wypadek przy pracy to ukarać pracownika za niezgłoszenie wypadku przełożonemu karą pieniążną lub naganą za niedopełnienie obowiązków pracowniczych wynikających z Kodeksu Pracy. Proszę o szybką odpowiedź . Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ulci Opublikowano 14 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 Witam ! Pracuję w szkole. Podczas lekcji potknęłam się i tak nieszczęśliwie stąpnęłam na nogę, że skręciłam ją w kostce. Chirurg zlecił mi unieruchomienie w stabilizatorze i wysłał na dwa tygodnie zwolnienia. Moje pytanie brzmi : czy to zdarzenie można zakwalifikować jako wypadek przy pracy? Proszę o odpowiedź. Z pozdrowieniami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
imported_mikolaj Opublikowano 16 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 Oczywiście to zdarzenie należy zakwalifikować jako wypadek przy pracy niech pani zgłosi ten fakt bhpowcowi lub przełożonemu.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 11 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2011 kot_w wrote:Witam.Podczas wykonywania pracy spadłem z naczepy samochodu ciężarowego i złamałem nogę w kolanie. Obecnie jestem na zwolnieniu-po operacji.Okazało się,że pracodawca,który w momencie mojego przyjęciasię do pracy,był na urlopie i nie zdążył mnie ubezpieczyć - oprócz obowiązkowego ubezpieczenia ZUS. Pracowałem jako kierowca i w związku z tym,mam pytanie:jak w świetle prawa wygląda moja sytuacja?Czy jako kierowca podlegam ubezpieczeniu OC samochodu służbowego,a co za tym idzie mogę domagać się odszkodowania od firmy ubezpieczeniowej?Bardzo proszę o radę.Pozdrawiam.MarekJedynie z ubezpieczeń dobrowolnych NNW można dochodzić roszczeń grupowych (np. w pracy) jak i indywidualnych. Skoro nie był to wypadek w miejscu pracy nie ma podstaw do jednorazoego odszkodownia z ZUS za trwały uszczerbek na zdrowiu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 11 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2011 mikolaj wrote: Dzięki za odpowiedź i jeszcze jedna sprawa odnośnie statystyczn ej karty dane wpisuje urząd i zatwierdza czy pracodawca i nr karty wpisać kolejny jaki jest w zakładzie pracy gdyż następny sie nie będzie pokrywał z protokółem powypadkowym jeżeli zdarzy się kolejny wypadek już naszego pracownika. Pozdrawiam W mojej ocenie nie przeszkadza, że numer się nie będzie pokrywał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 11 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2011 mikolaj wrote: Witam proszę o wyjaśnienie mi takiej kwesti. Pracownik twierdzi że idąc po zmianie godz .22,00 poślizgnął się na terenie zakładu pracy i uległ wypadkowi /potłukł się / twierdzi że ma świadka ,ale nie wrócił zgłosić tego faktu przełożonemu tylko jak twierdzi udał się na pogotowie. Czy fakt że nie zgłosił tego wypadku bezpośrenio po zdarzeniu może uniemożliwić mu nie uznanie za wypadek przy pracy a jeżeli uznać za wypadek przy pracy to ukarać pracownika za niezgłoszenie wypadku przełożonemu karą pieniążną lub naganą za niedopełnienie obowiązków pracowniczych wynikających z Kodeksu Pracy. Proszę o szybką odpowiedź . Pozdrawiam 1) Nie ma to większego wpływu na uznanie tegoż jako wypadku przy pracy. Nie ma podstaw do wymierzenia kary pieniężnej skoro zgłosi to w późniejszym terminie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 11 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2011 ulci@ wrote: Witam ! Pracuję w szkole. Podczas lekcji potknęłam się i tak nieszczęśliwie stąpnęłam na nogę, że skręciłam ją w kostce. Chirurg zlecił mi unieruchomienie w stabilizatorze i wysłał na dwa tygodnie zwolnienia. Moje pytanie brzmi : czy to zdarzenie można zakwalifikować jako wypadek przy pracy? Proszę o odpowiedź. Z pozdrowieniami 1) Tak- jak najbardziej należy dążyć do tego aby zdarzenie zostało zakwalifikowane jako wypadek przy pracy. Wyrok S.N. z dn. 15.06.1980r. III PR 33/80 „Przyczyną zewnętrzną w rozumieniu art. 6 ustawy wypadkowej z 12.VI.1975 r. może być nawet niefortunny odruch pracownika - jego nieskoordynowane poruszenie się. Wyłączenie przyczyny zewnętrznej byłoby uzasadnione tylko wtedy, gdyby istniały podstawy do ustalenia, że wypadek pracownika został spowodowany jego schorzeniem łączącym się np. ze skłonnością do omdleń lub zakłóceń równowagi”. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi