Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Odszkodowanie zdrowotne z winy sprawcy- kiedy składać papiery

sekikyo
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Miałym wypadek samochodowy z autobusem MPK (wina kierowcy), leżalem w szpitalu 5 dni, szkody jakich doznałem to uraz głowy, uraz kregoslupa (odcienek szyjny), oraz uraz kolana, a takze bole głowy. Oprócz tego byłem na zwolnieniu 18 dni, nosiłem kołnierz, teraz chodze na rehabilitacje kregoslupa i kolana (ciągle trwa).

Czy dokumantacje odnośnie odszkadowania zdrowotnego z TU sprawcy mam złożyć jak skonczę rehabilitacje, czyli calkowite leczenie, czy lepiej złozyć w trakcie leczenia?

Dokumentację za wypadek składa się po zakończeniu leczenia,lekarz musi to potwierdzić na piśmie.Nie spiesz się bo odszkodownie i tak dostaniesz.Możesz nztomiast złożyć o wypłatę świadczeń za pobyt w szpitalu jako nieszczęśliwy wypadek.

Do dokumentów o odszkodowanie po zakończeniu leczenia dobrze by było abyś dołączył oprócz dokumentacji leczenia kilka innych.

W TU wiedza ze mialem wypadek, mysle ze lekarz nic tu nie musi potwierdzac, skaladam teraz dokumentacje jaką posiadam, tzn. pobyt w szpitalu, potwierdzenie ze chodze na rehabilitacje, a po zaknczeniu leczenia donosze historie choroby + rehabilitacja.

Czy tak moze byc?

• 1 rok później...
sekikyo wrote:
W TU wiedza ze mialem wypadek, mysle ze lekarz nic tu nie musi potwierdzac, skaladam teraz dokumentacje jaką posiadam, tzn. pobyt w szpitalu, potwierdzenie ze chodze na rehabilitacje, a po zaknczeniu leczenia donosze historie choroby + rehabilitacja.

Czy tak moze byc?
Jeśli chodzi o likwidację szkody z polisy OC sprawcy wypadku to można składać roszczenie nawet przed zakończeniem procesu leczenia- a następnie dosłać dokumentację. Jedynie w przypadku likwidacji skzody z NNW wymagane jest zakończenie leczenia z uwagi, że przyznaje się tylko odszkodowanie jako iloczyn trwałego uszczerbku na zdrowiu i sumy ubezpieczenia. Wobec tego aby ustalić ów stopień trwałego uszczerbku na zdrowiu konieczny jest zakończony proces leczenia i rehabilitacji.