pamano Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2009 WitamPrzepraszam za dość długą wypowiedz.Na początek opis zdarzenia. Sprawca wypadku nie ustąpił pierwszeństwa przejazdu i wyjechał z drogi podporządkowanej 5 metrów przed maską mojego samochodu. Kolizja , mój samochód w efekcie do kasacji. Wezwałem policję która ukarała sprawce wypadku mandatem karnym. Orzeczono ewidentną jego winę. Uszkodzenia pojazdu którym jechałem zostały zakwalifikowane przez PZU jako szkoda całkowita. Wypłacono już stosowne odszkodowanie. Moje pytania dotyczyć będą jednak szkody osobowej powstałej w wyniku tego zdarzenia.PZU którego polisę OC miał sprawca wypadku przesłała mi kwotę 1000 zł w tydzień po zgłoszeniu szkody osobowej, w tej chwili po zakończeniu leczenia (5 tygodni zwolnienia lekarskiego) przesłano mi zaproszenie na komisję lekarską. Pierwsze pytanie. Mam zaświadczenie od dwóch lekarzy neurologów o zdiagnozowanym urazie głowy, wstrząsie mózgu i nerwicy powypadkowej. Nadal miewam dość poważne bóle głowy i kłopoty ze spaniem i koncentracją. Problem jest jednak poważniejszy. Jestem przewlekle chory na zapalenie stawów (RZS III/IV). W wyniku wypadku (według ortopedy) zacząłem odczuwać bóle kręgosłupa szyjnego których wcześniej nie miałem. Na zdjęciach RTG widać niewielkie zmiany reumatoidalne. Według lekarza ból który się pojawił jest bezpośrednim wynikiem urazu powstałego podczas wypadku który wpłynął na moje chore skądinąd kości. Pytam zatem jak sformułować roszczenie wobec PZU dotyczące utarty zdrowia z daleko idącymi konsekwencjami. Dodam tylko, że dokumentacje medyczna mojego stanu zdrowia sprzed wypadku jest bardzo kompletna i aktualna (biorę udział w testach nowego leku). Pytanie drugie Samochód który uległ wypadkowi był moim samochodem służbowym. Firma w której pracuje oficjalnie zezwala na korzystanie z auta dla celów prywatnych i przydziela duże limity paliwa. Posiadam na to odpowiednią umowę. Podsumowując auto służbowe nic mnie nie kosztowało. Następne auto dostane od firmy nie wcześniej jak w Grudniu. Zmuszony zostałem do zakupu samochodu prywatnego , który oczywiście kosztuje. Czy jest w tym wypadku jakaś szansa na dodatkowe roszczenie ? i jak je sformułować ? Dodam, że auto jest mi niezbędne do wykonywania pracy zawodowej i wydłuża moją aktywność zawodową poprzez oszczędzanie moich chorych stawów. Pytanie trzecie W skład mojego wynagrodzenia wchodzą 3 różne premię. Będąc na zwolnieniu utraciłem dużą część moich dochodów. Jak sformułować roszczenie w tej kwestii ? Dziękuje wszystkim którzy zechcieli to przeczytać. Sytuacja jest dla mnie całkowicie nowa i nie mam bladego pojęcia jak postępować z towarzystwem ubezpieczeniowym. PozdrawiamPaweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrus33 Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2009 dokładnie tak jak to tutaj opisałeś, co do samochodu raczej wchodzi w rachubę auto zastepcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi