radolec Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.Mój problem dotyczy szkody całkowitej którą orzekło TU. Ale do rzeczy. 14.08.09 miałem wypadek, żadnych rannych, żadnych obrażeń w kolizji uczestniczyłem ja sam.Samochód został przetransportowany do warsztatu. Na pierwszy rzut oka skutki wypadku wyglądały nie wyglądały tragicznie. Samochód (opel vectra b z 2002r) miał rozbity prawy reflektor, pas przedni, maska zgnieciona, wgnieciona felga prawa, przebite dwie opony, rozwalona chłodnica, prawe nadkole. Po wizycie inspektora okazało się że jeszcze pompa wspomagania, być może układ klimatyzacji. Samochód był w kwietniu t.r. ubezpieczany na 20.500 wczoraj rozmawiając z agentem powiedział mi że w tej chwili samochód wart jest 18.500 ( spora utrata wartości w 4 miesiące) . Skoro samochód wart jest 18500 a szkoda całkowita jest orzekana kiedy wartość naprawy przekracza 70% wartości samochodu, to wygląda na to że koszt naprawy to około 13 tyś. I tu pojawiają się moje pytania i wątpliwości : co robić??Czy istnieje taka możliwość że TU nie opłaca się wywalać tych 13 tyś na naprawę, ale czy istnieje mozliwość że mi przelewają tę sumę i ja naprawiam samochód na własna rękę?Jakie są inne opcje, przyznam że jestem trochę tym zdezorientowany, przygnębiony i nie wiem co robić? Za wszelkie rady i pomoc serdecznie z góry dziękuję.Pozdrawiam forumowiczów i życzę bezszkodowej jazdy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bochenek Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Rozumiem, ze szkoda likwidowana z AC?Jesli tak, to wszystkie odpowiedzi znajdziesz w swoim OWU - lub i jednym z tysiącu postów, które tego dotyczą na tym forum:)Poszukaj, to nie boli:) A jeszcze jedno - suma ubezpieczenia w wiekszosci przypadków ma się nijak do wartosci pojazdu:) Tak wiec zacznij od przeczytania OWU i innych postow o tej tematyce, a jak bedziesz mial konkretne szczegolowe pytania, to na pewno chetnie ktos odpowie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruz Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2009 ja się pokuszę o rozpisanie zakładamyWR = 18500zł12950 to 70% WR, więc jeśli koszt naprawy przekroczy tę kwotę szkoda zostanie rozliczona jako całkowita, tj WR minus wartość wraku.Jeśli wrak jest wart 5000zł, to wysokość szkody to 18500-5000=13500zł. jeśli 12000 to wysokość szkody 6500zł Co do kwestii, gdzie TU przekaże odszkodowanie, to zależy jedynie od Twojej pisemnej deklaracji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi