Pijany kierowca..
Witam
We wcześniejszym wątku opisywałem mój wypadek (kolizję).
Czekam na zakończenie likwidacji szkody jednak niezbędna jest notatka z miejsca zdarzenia. Kancelaria odszkodowawcza wysłała pismo do Mińska Mazowieckiego które jeszcze chyba nie dotarło ale dzisiaj wybadałem sprawę.
Kierowca samochodu który brał udział w wypadku miał 0.48 promila w wydychanym powietrzu ponad godzinę od zdarzenia i został odwieziony radiowozem z miejsca kolizji.
Na miejscu nie poprosiłem o notatkę policyjną ale dostałem informację że pijany kierowca jest sprawcą, dostałem dane jego samochodu i numer polisy na karteczce od policjanta i z tym miałem się udać do ubezpieczalni.
Mam nadzieję że wszystko będzie ok, jednak dzisiaj pojawiły się wątpliwości bo zadzwoniłem do Wydziału Ruchu Drogowego i powiedziano mi że notatkę z miejsca zdarzenia mają dla ubezpieczalni i pismo jeszcze nie doszło ale policjant powiedizał "...178...to kierowca Mercedesa był pijany więc teraz kwestia czy się przyzna, ale notatka jest".
Nie wiem czego mogę się spodziewać, dostałem wczoraj zawiadomienie że prokurator zadecydował iż była to kolizja i postępowanie o wykroczenie i sprawa trafiła do sądu o ukaranie pijanego własciciela Mercedesa.
Czy pijany kierowca nie jest "z automatu" sprawcą kolizji??
Czy notatka policyjna w której jest napisane że sprawcą jest koleś z którego ubezpieczenia mam odzyskać pieniądze, wystarczy?? Policjant na miejscu powiedział że sprawcą jest pijany kierowca, już po badaniu na zawartość alkoholu.
Nie wiem co mam myśleć bo telefony na komendę i do Wydziału Dochodzeniowo Śledczego informują iż wystarczy pismo od kancelarii odszkodowawczej żeby wypłacili, a WRD informuje o możłiwych komplikacjach gdy się nie przyzna.
Bardzo proszę o jakiekolwiek informacje jeśli ktoś coś wie na ten temat.
Pozdrawiam,
Darek
PS: W dniu wczorajszym przysżło do mnie zawiadomienie że ja jako strona pokrzywdzona w zdarzeniu drogowym mogę uczestniczyć jako oskarżyciel posiłkowy w sprawie ukarania kierowcy mercedesa z art.86 § 2. Kto dopuszcza się wykroczenia określonego w § 1, znajdując się w stanie po użyciu alkoholu lub podobnie działającego środka,
podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny..... czy to oznacza że sprawcą jest uznany pijany kierowca i wniosek dotyczy ukarania go, czy też może tam być ustalane sprawstwo zdarzenia? Czy w takim wypadku dobrze jest wystąpić jako oskarżyciel posiłkowy, jakie to konsekwencje niesie za sobą oraz to kiedy nie będę oskarżycielem posiłkowym.
Bardzo proszę o pomoc.