Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Wypadek przy pracy: Świadek kłamie na niekorzyść poszkodowanego

hihahehy
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Pracuje w firmie odzieżowej. Robiąc porzadki na zapleczu, przenosilam kartony(w których były drewnianne wieszaki) i reklamówki i w pewnym momencie szczeliło mi w kręgosłupie. Ból się nasilal. Świadkiem wypadku była moja podwładna (kupiła mi leki w aptece, widząc jak cierpie), obecnie twierdzi że kartony które przenosiłam były puste i nic nie widziała (tymczasem jest to nie zgodne z prawdą, bo widziała to zdarzenie lecz kłamie złośliwie ponieważ nie dostała wolnego dnia od pracy).

Zadzwoniłam do bhp-owca który polecił mi udać się na pogotowie. Po tym zadzwoniłam po moją synową ktorej powiedziałam o zdarzeniu (wypadku) po czym zawiozła mnie do szpitala. Będąc na pogotowiu zostałam zbadana przez lekarza, dostałam zastrzyki domięśnione i dożylnie) oraz przepisane leki.Kazano mi się zgłosić do lekarza rodzinnego po dalsze skierowania na badania. (Kiedyś również miałam taki wypadek w tej firmie po czym nie mogłam chodzić jak czas, lecz nie zgłosiłam go, bo nie wiedziałam o takiej możliwości).Czy bez podpisu mojej podwladnej która była świadkiem wypadku dostanę odszkodowanie? Prosze o szybką odpowiedz..

hihahehy wrote:
Witam Zadzwoniłam do bhp-owca który polecił mi udać się na pogotowie. Po tym zadzwoniłam po moją synową ktorej powiedziałam o zdarzeniu (wypadku) po czym zawiozła mnie do szpitala.
Podczas spisywania informacji ( przesłuchiwania pani) przez zespół powypadkowy proszę podać jako świadka pośredniego synową, tym bardziej jeśli synowa, aby odwieźć do lekarza zabierała panią z zakładu.
hihahehy wrote:
Czy bez podpisu mojej podwladnej która była świadkiem wypadku dostanę odszkodowanie?
Odszkodowania nie dostaje się tak szybko. Przede wszystkim musi być przeprowadzone postępowanie powypadkowe. Zespół powypadkowy zbierze informacje od wszystkich, którzy mogą wnieść do sprawy. Również może wystąpić o opinię do lekarza specjalisty. Po zebraniu niezbędnych informacji zespół powypadkowy dokona prawnej kwalifikacji zdarzenia tj. określi czy zdarzenie jest wypadkiem przy pracy. Koncowym efektem pracy zespołu powypadkowego jest protokół powypadkowy.
Dopiero wówczas jeśli będzie to wypadek przy pracy, po zakończeniu leczenia i rehabilitacji można starać się o odszkodowanie z ZUS.
hihahehy wrote:
(Kiedyś również miałam taki wypadek w tej firmie po czym nie mogłam chodzić jak czas, lecz nie zgłosiłam go, bo nie wiedziałam o takiej możliwości
Skoro ma pani podwładną, to znaczy że należy pani do grupy osób kierujących pracownikami, tym bardziej dziwi mnie fakt, że nie wiedziała pani, ze wypadek należy zgłosić.