Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

rawa kulszowa czy nalezy sie odszkodowanie??

kbspike
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, pracuje jako dostawca po towar do samochodu wchodze po schodkach. 05.08.09 podczas pracy schodki sie zerwaly. Od razu poinformowałem o tym firme opiekujaca sie naszymi samochodami niestety warsztat do ktorego mnie skierowali usterke naprawil dopiero następnego dnia po poludniu wiec jeden dzien pracowalem bez schodka wskakujac i zeskakujac z samochodu. Kolejnego dnia czulem bol nogi ktory z dnia na dzien sie nasilal co sklonilo mnie do konsultacji lekarskich. 13.08.09 stwierdzono ze to rwa kulszowa i konieczne jest zwolnienie lekarskie. Do dnia dzisiejszego jestem na zwolnieniu i nadal kuleje. Czy moge ubiegac sie o odszkodowanie ?? czy nalezy mi sie 100% zwolnienia lekarskiego?? jak nalezy zalatwic ta sprawe z pracodawca??

Przede wszystkim należy zgłosić zdarznie pracodawcy ( najlepiej na piśmie) i poprosić o sporządzenie dokumentacji powypadkowej. Jesli zdarzenie zostanie zakwalifikowane jako wypadek przy pracy wówczaspo zakończeniu leczenia i rehabilitacji można starać się o odszkodowanie z ZUS.

Czy zdarzenie mam zglosic kierownikowi czy lepiej kierowac sprawe do BHPowca zakladowego?? I czy czekac do konca leczenia (zwolnienia) czy zalatwiac sprawe podczas zwolnienia?? Czy od lekarza powinienem dostac jakies zaswiadczenie stwierdzajace wypadek przy pracy??

kbspike wrote:
Czy zdarzenie mam zglosic kierownikowi czy lepiej kierowac sprawe do BHPowca zakladowego??
Upłynęło trochę czasu od zdarzenia dlatego moim zdaniem nalezy zglosić to na piśmie za potwierdzeniem odbioru. Pismo można złozyc w sekretariacie firmy, bo i tak trafi do behapowca. Można również bezpośrednio do bhp.
kbspike wrote:
I czy czekac do konca leczenia (zwolnienia) czy zalatwiac sprawe podczas zwolnienia??
Pracownik, który uległ wypadkowi, jeżeli stan zdrowia na to pozwala powinien poinformować o wypadku niezwlocznie swojego przełożonego.
A więc nie ma na co czekać.
kbspike wrote:
Czy od lekarza powinienem dostac jakies zaswiadczenie stwierdzajace wypadek przy pracy??
Dobrze by było aby lekarz określił rodzaj urazu, ponieważ o wypadku przy pracy mozna mówić wtedy jeśli zdarzenie spełnia wszystkie elementy definicji wypadku przy pracy. A więc musi to być zdarzenie nagłe,spowodowane przyczyną zewnętrzną powodujące uraz lub śmierć , które nastąpiło w związku z pracą.
Brak cchoćby jednego elementu definicji uniemożliwia uznanie zdarzenia jako wypadku przy pracy.

Rozmawialem o zdarzeniu ze swoim kierownikiem, niestety on stwierdzil ze teraz jest juz za pozno. Powiedzial mi ze jezeli uwazalem ze nie moge pracowac bez tego schodka w samochodzie to moglem go o tym powiadomic i odmowic pracy w dany dzien, a skoro pracowalem to na swoja odpowiedzialnosc.

Czy ma racje ?? Czy naprawde teraz jest juz za pozno ??

• 1 rok później...

Wcale nie jest za poźno. Wypadek można zgłosić w każdym czasie nawet w przypadku zgłoszenia po kilku latach pracodaewca ma obowiązek przeprowadzić postępowania. Chociaż powinno się zglaszać niezwłocznie. To leży w interesie samego poszkodowanego. Sam niedawno badałem wypadek który poszkodowany zgłosił po miesiącu jak wrócił ze zwolnienia i świadkowie nie bardzo pamiętali jaki był przebieg zdarzenia.

To czy wypadek zostanie uznany czy nie to już zupełnie inna sprawa. Jeśli nie było urazu, bo sama rwa kulszowa jest chorobą, która wcale nie musi mieć związek z urazem (częściej nie ma). Poza tym musi być element nagłości a sam piszesz że tren stan powstał po kilku dniach pracy.

P.S. Za stan bhp odpowiada pracodawca i nie ma mowy o czymś takim jak praca na własną odpowiedzialność (chyba, że pracownik świadomie i rażąco łamie przsepisy bhp wtedy to on poniesie odpowiedzialność swoich działań). Niech kierownik nie wymyśla.

• 1 miesiąc temu...
kbspike wrote:
Czy moge ubiegac sie o odszkodowanie ?? czy nalezy mi sie 100% zwolnienia lekarskiego?? jak nalezy zalatwic ta sprawe z pracodawca??
1) Tak o ile jest to następstwo nieszczęścliwego wypadku- wówczas likwidować można szkodę z ubezpieczeń dobrowolnych NNW, ewentualnie z polisy OC pracodawcy o ile była jego wina lub zaniedbania czy też odpowiada za szkodę na zasadzie ryzyka. Można też dochodzić jednorazowego odszkodowania z ZUS za stwierdzony trwały uszczerbek na zdrowiu o ile wyłączną przyczyną wypadku nie była Pan wina czy zaniedbanie;

2) Tak. Zgodnie z art. 92 § 1 k.p. za czas niezdolności pracownika do pracy wskutek: wypadku w drodze do pracy lub z pracy pracownik zachowuje prawo do 100% wynagrodzenia;

3) Podstawa to zgłosznie wypadku przy pracy pracodawcy, który uruchamia odpowiednią procedurę powypadkową i sporządza protokół powypadkowy.