Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Wypadek komunikacyjny w Grecji problemy z naprawą samochodu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, jestem nowym forumowiczem więc nie wiem czy w dobrym dziale napisałem.

Na początku chciałbym przedstawić sytuację, aby później nie było nieścisłości.

Będąc na wakacjach za granicą niestety mieliśmy kolizję w Atenach. Na miejsce przyjechała policja wypełniła protokół (oczywiście w języku greckim, gdyż jak to policjant określił nie mają innych) wszystkie dane tej mieszkanki oraz samochodu są w protokole (Praktycznie każda rubryka po jej stronie jest wypełniona, po mojej nie). Po powrocie do Polski oddałem samochód do serwisu i tu zaczęły się problemy. Mianowicie chciałem aby zrobiono mi tą szkodę z mojego AC gdyż poinformowano mnie, że Hestia ściągnie listem regresyjnym/regresywnym kwotę od ubezpieczyciela sprawcy,a przy okazji będzie dużo szybciej. Niestety nikt kiedy nawet dzwoniłem do Hestii dowiedzieć się jak to ma wyglądać nie poinformował mnie (a sam zapomniałem - moja wina) że wycenę szkody mam na podstawie kosztorysu Hestii, a nie serwisu. Po wykonanej pracy serwis wycenił swoją pracę na ok. 9400 zł wysłał do ubezpieczyciela Hestii fakturę. Hestia sama wyceniła tą szkodę razem z kosztami naprawy na 3850 zł. Prawdę mówiąc nie wiem skąd w wycenie Hestii są rozbieżności rzędu 60% na częściach i 52% na robociźnie, chodzi o teren Warszawy. Dzisiaj przedzwoniłem do przedstawiciela Ubezpieczonego w firmie AIGAION w Grecji Coris Varsovie czy jakoś tak i miły pan powiedział mi, że na podstawie 4 dyrektywy Unijnej nie można zgłaszać 2 roszczeń do jednej szkody (chyba mowa o tym, że kiedy wezmę pieniądze z AC to Hestia na pewno będzie chciała odzyskać od Greków, natomiast zostaje jeszcze różnica w wycenie 5500 zl które powinienem dopłacić, a które chciałbym odzyskać także od Greków) Niestety moja sytuacja finansowa nie jest ciekawa i nie jestem w stanie pozwolić sobie na kredyt, pożyczkę ani nic z tych rzeczy.

Co w takiej sytuacji mam zrobić, gdyż serwis blokuje mi samochód ponieważ chce pieniądze za wykonaną pracę, a niestety Hestia chce mi wypłacić nawet nie połowę kwoty? Czy jest jakaś szybsza metoda na zapłacenie faktury i ewentualnie szybkie odzyskanie pieniędzy od GREKÓW?

Pozdrawiam i wyczekuję szybkiej odpowiedzi

Regres do Greków pójdzie po zlikwidowaniu Twojej szkody z AC.

Nie będziesz miał wpływu na czas trwania tego regresu.

Wybrałeś lepszą drogę likwidacji tej szkody bo faktycznie zajmie to mniej czasu, gdybyś zdecydował się na likwidacje szkody z polisy sprawcy to na terenie naszego kraju tą szkodę musiałbyś zgłosić do Towarzystwa Ubezpieczeń EUROPA S.A., które jako korespondent z AEGON-em zlikwidowało by Ci szkodę.

Napisz upoważnienie na warsztat, niech przedstawią kosztorys do TU a później faktury, po akceptacji owego kosztorysu.

Wiem, że dobrze wybrałem. Samochód już jest naprawiony, ale niestety Hestia chce oddać zapłacić 3850 zł, a faktura z serwisu jest na 9400 zł. Niestety zapomniałem o tym że wycenę w Hestii mam na podstawie ich kosztorysu, a nie na podstawie faktur z serwisu. Z tego co się dowiedziałem na podstawie 4-ej dyrektywy Unijnej nie będę mógł wnieść drugiego roszczenia do AIGAION, gdyż Hestia na pewno takie roszczenie będzie chciała wystosować. Co zrobić, aby Hestia zapłaciła całą kwotę czyli 9400 zł za naprawę i żeby sami ściągnęli pieniądze od Greków, gdyż nie mam pieniędzy na pokrycie różnicy w wycenie Hestii, a fakturami serwisu, a poza tym w dyrektywie tej podobnież jest zapisane, że dwóch roszczeń nie można mieć w stosunku do jednej szkody, i nie będę mógł wystosować drugiego roszczenia o zwrot różnicy.

To czemu wcześniej nie upoważniłeś warsztatu ? Zrób to teraz i przedstaw faktury.

Czy to szkoda z IV Dyrektywy, czy z AC/OC to zasada jest taka, że nie możesz zgłaszać tej samej szkody do dwóch TU. Jeżeli chcesz wystosować bezpośrednio roszczenia do AEGON-u przedstawi pismo z prośbą o przekazania akt szkodowych do TU EUROPA SA celem likwidacji z OC.

Warsztat jest upoważniony. Dając im samochód, podpisałem odpowiednie druczki itp. Warsztat naprawił samochód, wystawił fakturę opiewającą na 9400 zł i wysłał do Hestii, dopiero po naprawie spytał jakie mam ubezpieczenie czy według kosztorysu Hestii, czy na podstawie faktur (sam nie wiedziałem jakie mam, przedzwoniłem do Agenta i powiedział mi, że mam na podstawie kosztorysu Hestii) dowiedziałem się o tym dopiero po naprawie samochodu. Serwis przesłał fakturę do Hestii na co ona wysłała im swój kosztorys, w którym wycenili całą naprawę na 3850 zł, oczywiście piszę cały czas Dalback, że to idzie z mojego AC, a nie z OC sprawcy. Hestia powiedziała, że mogę sobie sam dochodzić roszczeń do tej firmy zagranicznej, lub wziąć kasę od nich. Niestety nie jestem w stanie pokryć różnicy, która wyniosi 5500 zł (nie mam takiej gotówki, a i tak siedzę na kredytach)

Aha. z tego co się dowiedziałem to przedstawicielem AIGAION w Polsce wg. Polskiego Biura Ubezpieczycieli Komunikacyjnych jest CORIS VARSOVIE