Witam wszystkich, jestem nowym forumowiczem więc nie wiem czy w dobrym dziale napisałem.
Na początku chciałbym przedstawić sytuację, aby później nie było nieścisłości.
Będąc na wakacjach za granicą niestety mieliśmy kolizję w Atenach. Na miejsce przyjechała policja wypełniła protokół (oczywiście w języku greckim, gdyż jak to policjant określił nie mają innych) wszystkie dane tej mieszkanki oraz samochodu są w protokole (Praktycznie każda rubryka po jej stronie jest wypełniona, po mojej nie). Po powrocie do Polski oddałem samochód do serwisu i tu zaczęły się problemy. Mianowicie chciałem aby zrobiono mi tą szkodę z mojego AC gdyż poinformowano mnie, że Hestia ściągnie listem regresyjnym/regresywnym kwotę od ubezpieczyciela sprawcy,a przy okazji będzie dużo szybciej. Niestety nikt kiedy nawet dzwoniłem do Hestii dowiedzieć się jak to ma wyglądać nie poinformował mnie (a sam zapomniałem - moja wina) że wycenę szkody mam na podstawie kosztorysu Hestii, a nie serwisu. Po wykonanej pracy serwis wycenił swoją pracę na ok. 9400 zł wysłał do ubezpieczyciela Hestii fakturę. Hestia sama wyceniła tą szkodę razem z kosztami naprawy na 3850 zł. Prawdę mówiąc nie wiem skąd w wycenie Hestii są rozbieżności rzędu 60% na częściach i 52% na robociźnie, chodzi o teren Warszawy. Dzisiaj przedzwoniłem do przedstawiciela Ubezpieczonego w firmie AIGAION w Grecji Coris Varsovie czy jakoś tak i miły pan powiedział mi, że na podstawie 4 dyrektywy Unijnej nie można zgłaszać 2 roszczeń do jednej szkody (chyba mowa o tym, że kiedy wezmę pieniądze z AC to Hestia na pewno będzie chciała odzyskać od Greków, natomiast zostaje jeszcze różnica w wycenie 5500 zl które powinienem dopłacić, a które chciałbym odzyskać także od Greków) Niestety moja sytuacja finansowa nie jest ciekawa i nie jestem w stanie pozwolić sobie na kredyt, pożyczkę ani nic z tych rzeczy.
Co w takiej sytuacji mam zrobić, gdyż serwis blokuje mi samochód ponieważ chce pieniądze za wykonaną pracę, a niestety Hestia chce mi wypłacić nawet nie połowę kwoty? Czy jest jakaś szybsza metoda na zapłacenie faktury i ewentualnie szybkie odzyskanie pieniędzy od GREKÓW?
Pozdrawiam i wyczekuję szybkiej odpowiedzi