wypadek w pracy stracilem dwa palce prawej reki

Założył edek1013, 28 sierpnia 2009 · 345 wyświetleń

edek1013
mialem wypadek w pracy stracilem dwa palce prawej reki a palec wskazujacy jest zlamany izgnieciony jego stan jest niewiadomy w protokole wskazalem ze przyczyna wypadku byla wada maszyny [prasy] komisja powypadkowa uznala mnie wsolwinnym wypadku co powinnienem zrobic czy moge skarzyc pracodawce o odszkodowanie jesli tak to do kogo mam sie zwrocic
Bazyli
Możesz...do wysokości udziału pracodawcy w winie.
edek1013
czy zwracanie sie do kancelari prawnych ma sens czy ktos z ich pomoca uzyskal odszkodowanie
Bronco

porozmawiać na pewno warto, często deklarują, że rozpoznanie sprawy jest za friko, pójść pogadać, na pierwszym spotkaniu nic nie podpisywać, wrócić do domu przemyśleć i podjąć decyzję

aha co jeszcze ważne: rób sobie z takiego spotkania notatki, w trakcie rozmowy wydaje się wszystko jasne i oczywiste, a przyjdziesz do domu i dziura !

Ewania

edek1013 napisał(a):

komisja powypadkowa uznala mnie wsolwinnym wypadku

Dlaczego?

edek1013
uznano ze sam nacisnalem pedal prasy wskazano to jako glowna przyczyne ja sie z tym nie zgadzam ale zaden z pracownikow niechce potwierdzic mojej wersji wydarzen [boja sie utraty pracy] w protokole wina pracodawcy byl brak stosownej dokumentacji ruchowej maszyny brak nadzoru nad pracownikami w naszej firmie chyba dopiero zeznania przed sadem pozwollyby wyswietlic prawde
Ewania

Jesli w protokole są zapisy o przyczynach po stronie pracodawcy to fakt, ze w jakims stopniu Pan tez przyczynil sie do wypadku (jesli nawet) nie bedzie mial wplywu na prawo do odszkodowania z ZUS.

Zanim wejdzie Pan na droge sądową z powództwa cywilnego proszę starac sie o odszkodowanie z ZUS-u. Proszę poczytac tez TU:

link zewnętrzny zablokowany

W tym artykule oprócz starych stawek odszkodowań - reszta jest w zasadzie aktualna.

A aktualne kwoty jednorazowych odszkodowań z tytułu uszczerbku na zdrowiu spowodowanego wypadkiem przy pracy lub chorobą zawodową są takie:

W okresie od 1 kwietnia 2009 r. do 31 marca 2010 r. kwoty jednorazowych odszkodowań z tytułu wypadku przy pracy lub choroby zawodowej wynoszą:

* 589 zł za każdy procent stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu

* 589 zł za każdy procent stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu, z tytułu zwiększenia tego uszczerbku co najmniej o 10 punktów procentowych

goana
Edek pytasz czy warto korzystac z kancelari adwokackich, jezeli moge Ci poradzic opierając na własnym doświadczeniu to badz ostrozny.Korzystaj z porad prawników młodych, jeszcze nie obrośnietych w pióra i renomę.Ja osoboscie spotkałam sie z prawnikiem bedacym na emeryturze gdzie przez 1,5 godz pokierował mnie co mam robić,ale nie mógł byc pełnomocnikiem w Sądzie, wiec wynajęłam P.adwokat która skasowała ok 5 tys. Na poczatku wszystko było do zalatwienia(3 pkt).Po roku wodzenia nas za nos, stwierdziła ze tego sie juz nieda bo jest po terminie, z 2 pkt odstąpila wcale,a do 3 pkt wyslała młodą Pania adwokat w zastepstwie. Jak początkowo bylam wsciekła na to zastepstwo, tak obecnie jestem bardzo zadowolona.Ta mloda Pani naprawde przejeła sie rola i super poprowadziła sprawe.Jedno moge stwierdzic, ze kasuja ogromna forse, ale tak naprawdę to nie maja czasu interesowac sie szczególami sprawy, bo liczy sie ilosc klijentów i kasa od nich.W wiekszosci to internet i moje zaangażowanie zwycięzylo.
goana
Jeszcze jedno, nie podpisuj tego protokołu z którym sie nie zgadzasz, odwołaj sie do Sądu Pracy, bo jesli w razący sposób przyczynileś się do wypadku nie dostaniesz odszkodownia z ZUS, a może to byc ogromna strata w Twoim przypadku, za tym samym idzie odszkodoawanie z Tow.Ubezp, oraz odzkodowanie z Zakładu Pracy.Ogólem to naprawdę sa duze pieniądze. Nie będzie lekko, w moim przypadku było to 3 lata.Nie poddawaj sie i walcz o swoje.WARTO BYLOOOOOOOO !!!!!!!!!!!
Ewania

goana napisał(a):

nie podpisuj tego protokołu z którym sie nie zgadzasz,

Nieprawda.
Podpis złożony na protokole jest TYLKO potwierdzeniem faktu zapoznania się z protokółem a nie poświadczeniem tego, że poszkodowany zgadza się z trescią Protokółu.
Trzeba podpisac (potwierdzic) fakt zapoznania sie z trescia protokolu a - jesli sie poszkodowany nie zgadza z ustaleniami - obok powinien dopisac, ze wniesie na oddzielnej kartce uwagi.
I tam napisac dlaczego sie nie zgadza i jakie ma uwagi.

Zgadzam sie natomiast, ze - jesli są przesłanki ku temu - trzeba walczyc w sądzie do samego konca.
Niestety, poszkodowani czesto odpuszczają i rezygnują przestraszeni tym, że sprawy trzeba przekazywac do sądów kolejnych instancji....
A - jak przekonała się goana - najczęsciej naprawdę WARTO.
Powodzenia! 🙂
hunter
Z tego co piszesz wynika, że zakład w którym pracujesz jest wprowadzany w ruch za pomocą sił przyrody, co działa na twoją korzyść w ten sposób, że na podstawia art. 435 par1 k.c pracodawca ponosi za niego odpowiedzialność na zasadzie ryzyka. Co to oznacza? Że jeśli nie zaistniała żadna z 3 przesłanek egzoneracyjnych tj. siła wyższa, wyłączna wina osoby 3 lub wyłączna (PODKRESLAM WYłACZNA!) poszkodowanego należy ci się odszkodowanie także od sprawcy lub z jego polisy OC - o ile takową posiada. Skoro pracodawcy postawiono jakikolwiek zarzut śmiało możesz starać się o odszkodowanie. Zyczę powodzenia
edek1013
dzieki za porady czy moze ktos z was ma dobre doswiadczenia z prawnikami chodzi osprawy odszkodowawcze czy mozecie polecic jakas kancelarie z czystym sumieniem z gory dziekuje
hunter
na tym etapie szkoda kasy - walcz chlopie sam i w razie czego pytaj - na forum tez jest sporo prawnikow
goana

Z jakiego rejonu jestes? Bo moge Ci polecić rejon Katowic.POzdrawiam !!!

Najlepiej idz dp prawnika tylko po to by Ci pisma pisał i wnioski do Sądu.Jesli masz małe dochody bedziesz zwolniony z kosztów sadowych i opłaty 5% od kwoty roszczeniowej, nie przejmuj sie, czasem trzeba troche stracic żeby zyskać.Powodzenia.