Pracowałem w magazynie przez 5 lat, pracodawca łamał bezpieczeństwo i higienę pracy. Zgłaszałem do BHP-wca i do dyrektora, oraz kierownika, niestety nic z tym nie zrobiono, na dzień dzisiejszy mam przepuklinę kręgosłupa na 2kręgach. Jakiego odszkodowania mogę się domagać i jak to wygląda od strony prawnej
przepuklina kręgosłupa- efekt pracy
Założył gregor, 28 sierpnia 2009 · 499 wyświetleń
Nie bardzo rozumiem na jakiej podstawie chcesz domagac sie odszkodowania od pracodawcy. Czy przepuklina nastąpila w związku z wypadkiem przy pracy?
przepuklina jest skutkiem pracy w warunkach które naruszały bezpieczeństwo i higienę pracy i z tego tytułu chcę domagać się odszkodowania.
Zapewne nie będzie to latwe. Pamiętaj, że musisz udowodnic pracodawcy iż warunki w jakich pracowaleś odbiegały od norm, obowiązujących przepisów.
gregor napisał(a):
pracodawca łamał bezpieczeństwo i higienę pracy. Zgłaszałem do BHP-wca i do dyrektora, oraz kierownika, niestety nic z tym nie zrobiono
mam na to dowód w postaci zdjęć i filmów, ponadto był wzywany BHP-wiec i sam robił zdjęcia. Dodatkowo miałem wypadek w pracy (przygniótł mnie wózek) z powodu złego nierównego podjazdu, co również było zgłoszone do BHP-wca. Mam na to też świadków czasem towaru było tyle że chodziliśmy po paletach bo nie było miejsca na podłodze, a pracować musieliśmy bo nas straszono że nas zwolnią, kolega zgłosił mobbing. Myślę że to wystarczające dowody.