greco Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2009 witam mam taki problem i proszę o pomoc: miałam wypadek w pracy - obecnie jestem na L4 na którym, w związku z doznanym urazem nogi, będę przebywać około 2 miesięcy. Otrzymałam od pracodawcy do wypełnienia formularz protokołu wypadku w którym poproszono mnie o uzupełnienie głównie danych osobowych w tym m.in. adresu zamieszkania i adresu ZUS właściwego ze względu na miejsce zamieszkania. W związku z tym mam pytanie - jeżeli podam w formularzu adres zamieszkania w miejscowości XX (taki adres posiada zresztą mój pracodawca) to czy nie będzie problemu w ZUS w przypadku ubiegania się o odszkodowanie, ponieważ na L4 lekarz wpisuje adres zameldowania (z dowodu osobistego) który w moim przypadku jest w miejscowości YY. Czytałam również na jakimś forum internetowym, że wniosek o odszkodowanie jest wysyłany do ZUS właściwego ze względu na adres zameldowania - czy tak rzeczywiście jest? proszę o informację w tej kwestii - pytanie wydaje się być błahe, ale nie chcę mieć później problemów. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Dziennik Ustaw z 2002 r. Nr 234 poz. 1974 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ w sprawie szczegółowych zasad orzekania o stałym lub długotrwałym uszczerbku na zdrowiu, trybu postępowania przy ustalaniu tego uszczerbku oraz postępowania o wypłatę jednorazowego odszkodowania. § 3. Płatnik składek, po zakończeniu leczenia i rehabilitacji przez ubezpieczonego, przekazuje wniosek wraz ze skompletowaną dokumentacją, o której mowa w § 2, terenowej jednostce organizacyjnej Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, zwanego dalej "Zakładem", właściwej ze względu na miejsce zamieszkania ubezpieczonego, w celu skierowania ubezpieczonego na badanie przeprowadzane przez lekarza orzecznika Zakładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi