Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

protokół z wypadku przy pracy - kwestia adresu

greco
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam

mam taki problem i proszę o pomoc:

miałam wypadek w pracy - obecnie jestem na L4 na którym, w związku z doznanym urazem nogi, będę przebywać około 2 miesięcy. Otrzymałam od pracodawcy do wypełnienia formularz protokołu wypadku w którym poproszono mnie o uzupełnienie głównie danych osobowych w tym m.in. adresu zamieszkania i adresu ZUS właściwego ze względu na miejsce zamieszkania.

W związku z tym mam pytanie - jeżeli podam w formularzu adres zamieszkania w miejscowości XX (taki adres posiada zresztą mój pracodawca) to czy nie będzie problemu w ZUS w przypadku ubiegania się o odszkodowanie, ponieważ na L4 lekarz wpisuje adres zameldowania (z dowodu osobistego) który w moim przypadku jest w miejscowości YY.

Czytałam również na jakimś forum internetowym, że wniosek o odszkodowanie jest wysyłany do ZUS właściwego ze względu na adres zameldowania - czy tak rzeczywiście jest?

proszę o informację w tej kwestii - pytanie wydaje się być błahe, ale nie chcę mieć później problemów.

pozdrawiam

Dziennik Ustaw z 2002 r. Nr 234 poz. 1974 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ w sprawie szczegółowych zasad orzekania o stałym lub długotrwałym uszczerbku na zdrowiu, trybu postępowania przy ustalaniu tego uszczerbku oraz postępowania o wypłatę jednorazowego odszkodowania.

§ 3. Płatnik składek, po zakończeniu leczenia i rehabilitacji przez ubezpieczonego, przekazuje wniosek wraz ze skompletowaną dokumentacją, o której mowa w § 2, terenowej jednostce organizacyjnej Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, zwanego dalej "Zakładem", właściwej ze względu na miejsce zamieszkania ubezpieczonego, w celu skierowania ubezpieczonego na badanie przeprowadzane przez lekarza orzecznika Zakładu.