lo-k Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Witam. Jestem drugi dzien po oparzeniu III stopnia ( wydaje mi sie ze zla diagnoza - wyglada na stopien II - duzo pecherzy , brak zweglen - chociaz moge sie mylic) Mija wlasnie 26 godzin od oparzenia. Obecnie mam sporo pecherzy. Oparzeniu ulegly REKA PRAWA ( DLON - Kciuk - laczenie z dlonia - najwiekszy pecherz...jego wysokosc to okolo 3 cm, dlugosc okolo 5 cm po 15 godzinach przy zmnianie opatrunku) Przedramie kilka odpryskow. Male oparzenia na palcach - odpryski UDO PRAWE - sporo poszczegolnych punktow , sporo mniejszych pecherzy - rozrzut od gornej czesni uda, do kolana. REKA LEWA - trzy znamiona oparzen bez pecherzy. W poniedzialek jakis zabieg. Leczenie w domu, zmiana opatrunkow szpital Przyjmuje antybiotyki i leki na zlagodzenie bolu, oraz masci. Wiem ze nic nie wroci mi zdrowia jednak chce zapytac ile mogę uzyskac pomocy ( chociazby zwrotu za leczenie ( aqua zele masci ( co 12 h ) zmiana...jeden zabieg okolo 25 zl. Dziennie 50 zl. Mam 18 lat jestem gitarzysta i informatykiem. Potrzbuje tej reki nie tylko do drapania sie po tylku. Ubezpieczenie szkolne. Co o tym sadzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lo-k Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Jest tutaj ktos to moglby mi odpowiedziec ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bazyli Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Nie napisałeś najważniejszego. Co było przyczyną tego oparzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lo-k Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2009 To z braku spokoju. Poparzenie nastapilo poprzez wybuch garnka w ktorym byl rozgrzany olej. Ogien wydobywajacy sie z garnka podpalil okap nad kuchenka elektryczna. Poparzenie dloni nastapilo poprzez otwarty plomien, jednak reszta czesc ciala to poparzenia spowodowane pryskajacym olejem.Na rozpoznaniu w karcie szpitalnej wpisane jest:Uraz prawej dloni, lewej dloni , uda prawegoPrzy czym - Poparzeni dloni prawej III StopniaPoparzenie III stopnia uda prawego. Jak bedzie wygladala komisja lekarska ?Jutro mam zabieg usuniecia naskorka i pecherzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1661348212 Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Z ubezpieczenia szkolnego nie wiele wyciągniesz. Nie dość, że są to niskie kwoty sumy ubezpiecznia to na dodatek Twój uszczerbek nie wskazuje na to, żebyś otrzymał duży procent uszczerbku. Spójrz w umowę ubezpieczenia i policz sobie, mniej więcej. Iloczyn uszczerbku i sumy ubezpieczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keri Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Punia155 wrote:Witam.Piszę z pytaniem, otóż moja sytuacja wygląda tak:Wyjechałam do Niemiec do rodziny, gdzie w kuchni wrzątek poparzył mi stopy. Udaliśmy się na pogotowie (w Niemczech) tam udzielono mi pomocy, założono opatrunki itd. Nie płaciłam nic.Następnie zalecono mi codzienne wizyty u chirurga w celu zmiany opatrunków.Za wizyty te nic nie płaciłam, co mnie zdziwiło-lekarze sami nie wiedzieli jak postąpić w sprawie płatności, ponieważ nie posiadałam Europejskiej Karty Ubezpieczenia Zdrowotnego-lecz jestem ubezpieczona. Po przyjeździe do Polski udałam się do NFZ, gdzie zapoznałam ich z zaistniałą sytuacją, otrzymałam wtedy Certyfikat Tymczasowo Zastępujący Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego, powiedzieli mi, że trzeba ten Certyfikat wysłać do Niemiec, a po przyjściu rachunków (koszty leczenia w Niemczech itd.) trzeba to zapłacić z WŁASNEJ KIESZENI, a potem NFZ zwróci mi wszelkie koszty-niby.Mam więc pytanie odnośnie odszkodowania- co mam zrobić, aby je otrzymać?Jestem ubezpieczona w PZU.I drugie moje pytanie-czy aby na pewno NFZ zwróci mi koszty, które będę musiała NIBY pokryć z własnej kieszeni (choć nie wiem skąd wezmę taką kwotę..)i trzecie czy Certyfikat, który mam wysłać do Niemiec (jest on w j. polskim)-czy muszę go przetłumaczyć na j. Niemiecki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alan30 Opublikowano 19 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2020 Witam serdecznie. W trakcie pracy wpadliśmy na siebie z kolegą który niósł wrzącą herbatę. Mam poparzoną dłoń i przebywam na L4. Czy mogę starać się o odszkodowanie z ZUS? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izabela Praska Opublikowano 20 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2020 Witam serdecznie, osoba poszkodowana w trakcie pracy poprzez nieszczęśliwy wypadek ma możliwość uzyskać odszkodowanie z ZUS jeśli wystąpi trwały uszczerbek na zdrowiu po urazie. Wypadek oczywiście należy zgłosić pracodawcy. Polecam lekturę naszego Vademecum poszkodowanego w wypadku przy pracy. Jednakże w sprawie ważne też jest to, czy u Pana wystąpi trwały uszczerbek na zdrowiu po poparzeniu dłoni. Obecnie ZUS przyznaje 917 zł za 1% uszczerbku na zdrowiu. W przypadku poparzeń uszczerbek na zdrowiu zależy od: powierzchni ciała pokrytej poparzeniem, stopnia poparzenia, wdrożonego leczenia, ewentualnych zabiegów, gojenia ran, pozostałych po zakończeniu leczenia blizn itp. Jeśli więc oparzenie jest lekkie i nie zostaną blizny, to obawiam się, że odszkodowanie nie zostanie przyznane. Jeśli jednak poparzenie jest poważne i głębokie oraz zostanie blizna utrudniająca ruchy ręki to jak najbardziej można walczyć o jednorazowe odszkodowanie z ZUS. Można złożyć wniosek do ZUS po zakończeniu leczenia i uzyskaniu druku OL-9 od lekarza. Życzę zdrowia i w razie dalszych pytań zapraszam do kontaktu. Pozdrawiam, Izabela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi