Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Oparzenie ręki III stopnia. Na co moge liczyc ?

lo-k
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem drugi dzien po oparzeniu III stopnia ( wydaje mi sie ze zla diagnoza - wyglada na stopien II - duzo pecherzy , brak zweglen - chociaz moge sie mylic)

Mija wlasnie 26 godzin od oparzenia. Obecnie mam sporo pecherzy. Oparzeniu ulegly

REKA PRAWA ( DLON - Kciuk - laczenie z dlonia - najwiekszy pecherz...jego wysokosc to okolo 3 cm, dlugosc okolo 5 cm po 15 godzinach przy zmnianie opatrunku) Przedramie kilka odpryskow. Male oparzenia na palcach - odpryski

UDO PRAWE - sporo poszczegolnych punktow , sporo mniejszych pecherzy - rozrzut od gornej czesni uda, do kolana.

REKA LEWA - trzy znamiona oparzen bez pecherzy.

W poniedzialek jakis zabieg.

Leczenie w domu, zmiana opatrunkow szpital

Przyjmuje antybiotyki i leki na zlagodzenie bolu, oraz masci.

Wiem ze nic nie wroci mi zdrowia jednak chce zapytac ile mogę uzyskac pomocy ( chociazby zwrotu za leczenie ( aqua zele masci ( co 12 h ) zmiana...jeden zabieg okolo 25 zl.

Dziennie 50 zl.

Mam 18 lat jestem gitarzysta i informatykiem. Potrzbuje tej reki nie tylko do drapania sie po tylku. Ubezpieczenie szkolne.

Co o tym sadzicie ?

To z braku spokoju. Poparzenie nastapilo poprzez wybuch garnka w ktorym byl rozgrzany olej. Ogien wydobywajacy sie z garnka podpalil okap nad kuchenka elektryczna. Poparzenie dloni nastapilo poprzez otwarty plomien, jednak reszta czesc ciala to poparzenia spowodowane pryskajacym olejem.

Na rozpoznaniu w karcie szpitalnej wpisane jest:

Uraz prawej dloni, lewej dloni , uda prawego

Przy czym - Poparzeni dloni prawej III Stopnia

Poparzenie III stopnia uda prawego.

Jak bedzie wygladala komisja lekarska ?

Jutro mam zabieg usuniecia naskorka i pecherzy

Z ubezpieczenia szkolnego nie wiele wyciągniesz. Nie dość, że są to niskie kwoty sumy ubezpiecznia to na dodatek Twój uszczerbek nie wskazuje na to, żebyś otrzymał duży procent uszczerbku. Spójrz w umowę ubezpieczenia i policz sobie, mniej więcej. Iloczyn uszczerbku i sumy ubezpieczenia.

• 1 rok później...
Punia155 wrote:
Witam.
Piszę z pytaniem, otóż moja sytuacja wygląda tak:
Wyjechałam do Niemiec do rodziny, gdzie w kuchni wrzątek poparzył mi stopy. Udaliśmy się na pogotowie (w Niemczech) tam udzielono mi pomocy, założono opatrunki itd. Nie płaciłam nic.
Następnie zalecono mi codzienne wizyty u chirurga w celu zmiany opatrunków.
Za wizyty te nic nie płaciłam, co mnie zdziwiło-lekarze sami nie wiedzieli jak postąpić w sprawie płatności, ponieważ nie posiadałam Europejskiej Karty Ubezpieczenia Zdrowotnego-lecz jestem ubezpieczona. Po przyjeździe do Polski udałam się do NFZ, gdzie zapoznałam ich z zaistniałą sytuacją, otrzymałam wtedy Certyfikat Tymczasowo Zastępujący Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego, powiedzieli mi, że trzeba ten Certyfikat wysłać do Niemiec, a po przyjściu rachunków (koszty leczenia w Niemczech itd.) trzeba to zapłacić z WŁASNEJ KIESZENI, a potem NFZ zwróci mi wszelkie koszty-niby.
Mam więc pytanie odnośnie odszkodowania- co mam zrobić, aby je otrzymać?
Jestem ubezpieczona w PZU.
I drugie moje pytanie-czy aby na pewno NFZ zwróci mi koszty, które będę musiała NIBY pokryć z własnej kieszeni (choć nie wiem skąd wezmę taką kwotę..)
i trzecie czy Certyfikat, który mam wysłać do Niemiec (jest on w j. polskim)-czy muszę go przetłumaczyć na j. Niemiecki?

• 8 lat później...
Witam serdecznie. W trakcie pracy wpadliśmy na siebie z kolegą który niósł wrzącą herbatę. Mam poparzoną dłoń i przebywam na L4. Czy mogę starać się o odszkodowanie z ZUS?

Witam serdecznie,

osoba poszkodowana w trakcie pracy poprzez nieszczęśliwy wypadek ma możliwość uzyskać odszkodowanie z ZUS jeśli wystąpi trwały uszczerbek na zdrowiu po urazie. Wypadek oczywiście należy zgłosić pracodawcy. Polecam lekturę naszego Vademecum poszkodowanego w wypadku przy pracy.

Jednakże w sprawie ważne też jest to, czy u Pana wystąpi trwały uszczerbek na zdrowiu po poparzeniu dłoni. Obecnie ZUS przyznaje 917 zł za 1% uszczerbku na zdrowiu. W przypadku poparzeń uszczerbek na zdrowiu zależy od: powierzchni ciała pokrytej poparzeniem, stopnia poparzenia, wdrożonego leczenia, ewentualnych zabiegów, gojenia ran, pozostałych po zakończeniu leczenia blizn itp. Jeśli więc oparzenie jest lekkie i nie zostaną blizny, to obawiam się, że odszkodowanie nie zostanie przyznane. Jeśli jednak poparzenie jest poważne i głębokie oraz zostanie blizna utrudniająca ruchy ręki to jak najbardziej można walczyć o jednorazowe odszkodowanie z ZUS. Można złożyć wniosek do ZUS po zakończeniu leczenia i uzyskaniu druku OL-9 od lekarza.

Życzę zdrowia i w razie dalszych pytań zapraszam do kontaktu.

Pozdrawiam,

Izabela