Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Odszkodowanie od złamania

Misho
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, niedawno złamałem 2 kości przedramienia z dość sporym przemieszczeniem przez co muszę teraz nosić druty w ręce. Było to no obozie tenisowym i mam parę pytań:

1) Jaki jest czas oczekiwania na wypłatę pieniążków? W 2002 roku złamałem piszczel i na odszkodowanie musiałem czekać ponad 10 miesięcy. Słyszałem, że teraz ponoć ubezpieczyciel ma czas 30 dni od złożenia papierów.

2) Czy ma znaczenie to jakieś znaczenie w wysokości % jeżeli złamałem lewą rękę a jestem lewo ręczny (i jeśli ktoś się orientuje na ile % mogę liczyć za takiego typu złamanie)

3) Kiedy zacząć ubiegać się o odszkodowanie? Po skończonym leczeniu?

Misho wrote:
Witam, niedawno złamałem 2 kości przedramienia z dość sporym przemieszczeniem przez co muszę teraz nosić druty w ręce. Było to no obozie tenisowym i mam parę pytań:

1) Jaki jest czas oczekiwania na wypłatę pieniążków? W 2002 roku złamałem piszczel i na odszkodowanie musiałem czekać ponad 10 miesięcy. Słyszałem, że teraz ponoć ubezpieczyciel ma czas 30 dni od złożenia papierów.

2) Czy ma znaczenie to jakieś znaczenie w wysokości % jeżeli złamałem lewą rękę a jestem lewo ręczny (i jeśli ktoś się orientuje na ile % mogę liczyć za takiego typu złamanie)

3) Kiedy zacząć ubiegać się o odszkodowanie? Po skończonym leczeniu?
1) Co do zasady 30 dni od dnia zgłoszenia szkody- czas ten może się przedłużyć do 90 dni jeśli są przeszkody w ustaleniu wysokości odszkodowania;

2) Zwykle tabele rozróżniają kończyny lewe i prawe. Ubezpieczyciel ma swoije tabele i nie każdy posługuje się tymi samymi;

3) Jeśli chodzi o likwidację szkody z ubezpieczeń dobrowolnych NNW to co do zasady po zakończeniu leczenia i rehabilitacji chyba, że dobiega termin przedawnienia roszczenia.