Witam,
dzis a w zasadzie wczoraj na obszarzez zabudowanym przy skręcie w lewo włączyłem kierunek i poczekalem zeby przepuscic auto z przeciwka, wówczas zza zakrętu wyjechał pojazd z prędkoscią ok 100 km/h zkierowcą z sadowym zakazem prowadzenia pojazdów mechanicznych i na podwojnej ciągłej zamierzał mnie wyprzedzić, ale nie zdązył i przed czołuwką ratował się wjerzdzając mi w tył auta - bez sladów hamowania, oczywiscie uszkodził tez pojaz z przeciwka.
Niezwłocznie zawiadomilem policję, która orzekła jego winę, przyjął mandat i dostałem notatkę o zdarzeniu. zawiadomiłem tez pogotowie - przez policjanta- gdyż zle sie poczułem bo w sumie przelecielismy autem w powietrzu ok 15 m. potem zadzwonilem do aso renault i scholowałem auto na parking aso.
tego samego dnia tj wczoraj zadzwonilem na assistance interrisk (tez jestem tam ubezpieczony) ale mnie olali podajac inny numer tel i kaząc dzwonic jutro. zadzwonie
teraz mam kilka pytań:
- ze wstępnych oględzin auta (VOLVO S60 2.4 MOVE 2005r. /MY 2006) do wymiany są lewy tył: felga, opona,zderzak z systemem parktronic, wachacz , lampa zespolona cała, akumulator, skrzynka rozdzeilnikowa z biezpiecznikami , amortyzator, spręzyna, wachacz, stabilizator, wozek tylnego zawieszenia, wydech z filtrem FAP, błotnik zespolony z bokim nadwozia) , tylne drzwi i próg -mimo że wizualnie nie wyglada to zle to jest problem bo jestem fanem volvo i wiem ze nie ma zamienników na te czesci i wartosc naprawy moze przekroczyć wartosć auta - pobieznie ocenilismy wartosć czesci na ok 25.000 pln, wartosc rynkowa pojadu to ok. 50-60 tys PLN, a ubezpieczeniowa 41.700
1. czy rozliczac bezgotówkowo tzn aso renault zaproponowalo naprawe
2. czy czekac na wycenę i przyjąc szkodę całkowitą
3. jak to naprawic skoro nie ma zamienników a wycena bedzie zaniżona, czy przelewjac wierzytelność na ASO w przypadku róznicy kosztorysu z fakturą aso ja pokrywam róznuice?
nie mam zamiaru nic na tym zarobic, zeby było jasne,
P.S sprawcą jest osoba która rozbiła juz kilka samochodów, i gdybym nie zaczekał tylko szybko skręcał w lewo to juz bym nie zył, mam zamiar pozwać tego człowieka o odszkodowanie na drodze cywilnej - z jakiego artykułu
P.S 4h po wypadku widziałem sprawcę za kierownicą- zrobiłem mu zdjęcie i zadzwoniłem na policję - bez efektu- jak nie dopóscic do sytuacji kiedy ten człowiek kogoś zabije???