Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

szkoda na pojeździe i na osobie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych forumowiczów.

Miałem wypadek. Byłem poszkodowanym przez kierowcę ubezpieczonego w Hestii. W Wyniku uderzenia w mój pojazd uległ on dużemu zniszczeniu. Szkodę zgłosiłem otrzymałem numer i w tej chwili czekam na rozwój sytuacji.

Był u mnie orzecznik i oświadczył, że mój pojazd Peugeot jest ekonomicznie nieuzasadniony do naprawy. Powiedział,że dokumenty muszą być przekazane do firmy celem wyliczenia szkody całkowitej.

Jako że zdarzenie miało miejsce 40 kilometrów od mojego domu to pojazd został wstawiony do jakiegoś gospodarza (zdarzenie na wsi) do stodoły. Tam też w tej chwili ten pojazd jest i tam też odbyły się oględziny. Ja teraz oczekuję na informacje co mam z tym pojazdem zrobić, ponieważ musiałem gospodarzowi zapłacić za to aby ten pojazd u niego tam stał.

Na oględzinach zatrzaśnięta była maska i orzecznik dokładnie nie sprawdził czy pod maską są jeszcze jakieś uszkodzenia.

Nie wiem co mam teraz z tym autem zrobić, czy mam je holować gdzieś do siebie w pobliże domu do warsztatu? Czy jak zaholuje do warsztatu w moim mieście to ktoś mi za to zapłaci (holowanie)? I co generalnie z tymi uszkodzeniami?,bo wiem, że mogą się odbyć powtórne oględziny, ale dopiero o odemknięciu maski. Teraz mam pytanie, bo jeśli ja nie chcę tego naprawiać i potwierdzi się, że jest szkoda całkowita, to kto ma zapłacić za to że warsztat otworzy mi tą maskę do oględzin? No i w warsztacie ten pojazd to przecież też stać chyba za długo nie może, jeśli nie będzie naprawiany?

Czy jeśli zapłaciłem gospodarzowi za to żeby przypilnował auta, to ja mogę się domagać zwrotu tego od towarzystwa?

Podsumowując sprawę:

Czy towarzystwo zapłaci mi za holowanie do warsztatu w moim mieście?

Czy dostanę zwrot za rozebranie tego auta?

Czy zapłacą mi za to co dałem gospodarzowi za pilnowanie auta?

Aha i jeszcze jedno pytanie. Bo w wyniku tego wypadku potłukłem się dość mocno, a pasażerka zbiła okulary. Byłemu lekarza i mam informacje o ogólnych potłuczeniach. Czy mogę to również rościć od TU? czy muszę zgłosić nową szkodę? I czy pasażerka też ma zgłosić nową szkodę?

pozdrawiam i dziękuję tym którzy wytrwali do końca

Za holowanie - tak. Za przygotowanie do oględzin - ew. tak, ale tak naprawdę to ile można żądać za otwarcie maski - i przygotowanie do dodatkowych oględzin? Pewnie będzie to wartość ok. 1 roboczogodziny czyli ok. 100zł. Możesz dochodzić zwrotu tego co zapłaciłeś za pilnowanie pojazdu, ale musisz udowodnić, że faktycznie poniosłeś te koszty. Najlepiej przedstawiając pisemne pokwitowanie odbioru konkretnej kwoty przez gospodarza. Szkody osobowe zazwyczaj zgłasza się jako osobne sprawy, a pasażerka oczywiście też musi dokonać zgłoszenia swojej szkody.

Dziękuję za odpowiedzi. Powiedzcie mi jeszcze proszę jak wygląda sprawa z tym holowaniem. Chciałbym przyholować to auto bliżej domu, ale czy ubezpieczalnia zwróci mi za to kasę?. Czy nie powiedzą, że mogłem to zrobić zaraz po wypadku?. Boję się że jak się okaże teraz że jest szkoda całkowita a ja będę to auto holować tyle kilometrów, to oni mi potem powiedzą, że nie zwracają kasy bo jest szkoda całkowita i "po co holowałem jak wiedziałem". Czy jest jakiś dystans za który ubezpieczalni musi zwrócić?

z tym nie zastanawianiem sie to tez roznie bywa - jesli wartosc holowania dajmy na to przekroczy wartosc wraku, to bez Sądu ubezpieczalnia nie zwroci kosztow holowania. Poszkodowany ma obowiazek nie zwiekszania szkody = i tutaj ubezpieczalnie dają pełen popis jak to rozumiec:) W kazdym razie ja rowniez uwazam, ze jesli wartosc holowania mialaby przekroczyc wartosc pojazdu, to jednak bym sie mocno zastanowil, czy holowac pojazd:)

Generalnie jesli koszt za to holowanie zamknie sie w kwocie 1000, to rzadko ubezpieczalnie sprawiaja problemy, powyzej juz moga sie czepiac:)))