dam888 Posted September 7, 2011 Share Posted September 7, 2011 Witam, szukałem definicji "miejsca zwykłego spożywania posiłków" ale nie mogłem nigdzie znaleźć. Jest jakaś określona częstotliwość z jaką należy jeździć w pewne miejsce aby spożywać posiłki żeby to było uznane za miejsce zwykłego spożywania posiłków? Czy wypadek w czasie kiedy po skończeniu pracy pojechałem samochodem do mieszkania brata gdzie spożywam zwyczajowo kolację po pracy a następnie jadę do domu będzie uznany za wypadek w drodze z pracy do domu? Nadmieniam iż jadąc do mieszkania brata nadrabiam jakieś 5 kilometrów drogi bo muszę trochę zjechać z drogi która jest najbliższą do mojego miejsca zamieszkania. A wypadek miał miejsce po około 10 minutach od wyjścia z pracy Z góry dziękuję za odpowiedź. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szkoda Posted September 8, 2011 Share Posted September 8, 2011 1,2) Zgodnie z art. 57b ust 1ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (tekst. jedn. Dz. U. z 2009 r. Nr 153, poz. 1227 ze zm.) za wypadek w drodze do pracy lub z pracy uważa się nagłe zdarzenie wywołane przyczyną zewnętrzną, które nastąpiło w drodze do lub z miejsca wykonywania zatrudnienia lub innej działalności stanowiącej tytuł ubezpieczenia rentowego, jeżeli droga ta była najkrótsza i nie została przerwana. Jednakże uważa się, że wypadek nastąpił w drodze do pracy lub z pracy, mimo że droga została przerwana jeżeli przerwa była życiowo uzasadniona i jej czas nie przekraczał granic potrzeby, a także wówczas, gdy droga, nie będąc drogą najkrótszą, była dla ubezpieczonego, ze względów komunikacyjnych, najdogodniejsza. Wobec tego spożywanie kolacji u brata i czas przebywania iu brata nie przekraczał granic potrzeby to zosanie to zakwalifikowane jako wypadek w drodze z pracy pod warunkiem że dłuższa droga była dogodniejsza ze względów komunikacyjnych. Wobec tego wątpliwe jest czy wydłużenie drogi było spowodowane względamk kmomunikacyjnymi czy tylko tym aby pojechać do brata. Wówczas dwa warunki nie były spełnione. Jednak nie ma się co zbytnio martwić, gdyż zawsze należy próbować walczyć o taką kwalifikację- zresztą 5 km drogi to nie jest znaczna ilość. Ponadto od dn. 1 marca 2003 r. ZUS nie wypłaca jednorazowego odszkodowania za wypadek w drodze do pracy i w drodze z pracy. Regulacje te zostały zawarte natomiast w art. 57b ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (tekst. jedn. Dz. U. z 2009 r. Nr 153, poz. 1227 ze zm.). Wobec tego w myśl art. 57a przedmiotowej ustawy jeśli niezdolność do pracy jest spowodowana wypadkiem w drodze do pracy lub z pracy rentę można uzyskać pomimo nie spełnienia wymagany okres składkowy i nieskładkowy. Jedynie należy się 100% wynagrodzenia za czas niezdolności do pracy i zasiłku chorobowego z ubezpieczenia chorobowego- podstawa prawna art. 11 ust. 2 pkt 3 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (tekst. jedn. Dz. U. z 2010 r. Nr 77, poz. 512, Nr 225 ze zm.). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dam888 Posted September 9, 2011 Author Share Posted September 9, 2011 Dziękuję za odpowiedz. Czyli miejsce zwykłego spożywania posiłków musi się znajdować przy najkrótszej drodze do domu? A jeżeli chodzi o drogę najlepszą ze względów komunikacyjnych to kto o tym decyduje. Bo np. dla mnie droga dłuższa o 3 km będzie korzystniejsza bo jest tam mniej dziur w drodze i nie tworzą się korki to będzie to uzasadnione? Czy muszę udowadniać że tam gdzie jadę nie ma dziur w jezdni i szybciej się przemieszczam? Czy ktoś może mi zarzucić ze akurat wtedy kiedy jechałem tj o 22:30 nie było korków na drodze najkrótszej? pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
behapowka Posted September 9, 2011 Share Posted September 9, 2011 dam888 wrote: Czyli miejsce zwykłego spożywania posiłków musi się znajdować przy najkrótszej drodze do domu? Nie musi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szkoda Posted September 9, 2011 Share Posted September 9, 2011 dam888 wrote:Dziękuję za odpowiedz. Czyli miejsce zwykłego spożywania posiłków musi się znajdować przy najkrótszej drodze do domu? A jeżeli chodzi o drogę najlepszą ze względów komunikacyjnych to kto o tym decyduje. Bo np. dla mnie droga dłuższa o 3 km będzie korzystniejsza bo jest tam mniej dziur w drodze i nie tworzą się korki to będzie to uzasadnione? Czy muszę udowadniać że tam gdzie jadę nie ma dziur w jezdni i szybciej się przemieszczam? Czy ktoś może mi zarzucić ze akurat wtedy kiedy jechałem tj o 22:30 nie było korków na drodze najkrótszej? pozdrawiam1) Nie dopisałem Panu, że zgodnie z art. 57b ust. 2 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2009 r. Nr 153, poz. 1227 ze zm.) za drogę do pracy lub z pracy uważa się oprócz drogi z domu do pracy lub z pracy do domu również drogę do miejsca lub z miejsca: 1) innego zatrudnienia lub innej działalności stanowiącej tytuł ubezpieczenia rentowego; 2) zwykłego wykonywania funkcji lub zadań zawodowych albo społecznych; 3) zwykłego spożywania posiłków; 4) odbywania nauki lub studiów. Pan właśnie pytał o zwykłe spożywanie posiłków. Ten aspekt też może służyć na Pana korzyść aby uznać to za wypadek w drodze z pracy. Oczywiście, że droga ta nie musi być najkrótsza;2) Myślę, że będzie to uzadadnione;3) Tak- zgodnie z art. 6 k.c. ciężar udowodnienia faktu spoczywa na osobie, która z faktu tego wywodzi skutkiprawne;4) Same korki jeszcze nie przesądzają o tym, że była to droga najlepsza ze względów komunikacyjnych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts