aga.c Opublikowano 15 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2011 Witam.W związku z chorobą zawodową, której nabawiła się moja teściowa przebywała ona na L4 w zeszłym roku od kwietnia do października, złożyła wniosek do ZUS o rentę, ale go odrzucili, moja teściowa się odwoływała, obecnie sprawa jest w sądzie. Teściowa wróciła do pracy. W tym roku w lutym sąd skierował ją na obserwację do szpitala i od tego czasu znowu teściowa przebywa na L4, jednakże kończy jej się termin, przez który może przebywać na zwolnieniu a wyroku sądu dalej nie ma. Teściowa nie może wrócić do pracy, ponieważ pani z ZUS powiedziała, ze straci możliwość ubiegania się o rentę, ani nie może się zwolnić, bo też ją straci, a ponad to nie ma z czego żyć (pracuje tylko ona, teść nie). Termin złożenia wniosku o przedłużenie L4 minął. Co w takiej sytuacji powinna teściowa zrobić?? Czy w razie odrzucenia przez sąd wniosku o rentę moja teściowa może ubiegać się od pracodawcy jakiegoś odszkodowania związanego z chorobą zawodową czy nie będzie miała szans. Dodam, że ma przepracowane 40 lat pracy, ale nie ma wieku emerytalnego i przejście na wcześniejsza emeryturę też nie wchodzą w grę.Dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jatom Opublikowano 15 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2011 ...nie jestem znawcą,może się mylę...nie wiem też co dolega Pani teściowej...ale w wypadku L4 i nie przekroczeniu 180 dni powinna się starać o świadczenie rehabilitacyjne,o czym powinni poinformować lekarz prowadzący lub pracodawca...Znam ludzi o którym fakcie nikt ich nie uprzedził i potem były problemy z ZUSem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 4 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 aga.c wrote:Termin złożenia wniosku o przedłużenie L4 minął. Co w takiej sytuacji powinna teściowa zrobić?? Czy w razie odrzucenia przez sąd wniosku o rentę moja teściowa może ubiegać się od pracodawcy jakiegoś odszkodowania związanego z chorobą zawodową czy nie będzie miała szans. Dodam, że ma przepracowane 40 lat pracy, ale nie ma wieku emerytalnego i przejście na wcześniejsza emeryturę też nie wchodzą w grę.Dziękuję za odpowiedź.1) Zawsze można się starać o kolejne L-4 skoro leczenie trwa. Inną znów sprawą jest wyczerpanie zasiłku chorobowego. Zgodnie z art. 8 usatwy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (tekst. jedn. Dz. U. z 2010 r. Nr 77, poz. 512 ze zm.) zasiłek chorobowy przysługuje przez okres trwania niezdolności do pracy z powodu choroby lub niemożności wykonywania pracy z przyczyn określonych w art. 6 ust. 2– nie dłużej jednak niż przez 182 dni, a jeżeli niezdolność do pracy została spowodowana gruźlicą lub występuje w trakcie ciąży – nie dłużej niż przez 270 dni. Po upływie pobierania zasiłku chorobowego można starać się o świadczenie rehabilitacyjne przeznaczone dla ubezpieczonego, który po wyczerpaniu zasiłku chorobowego jest nadal niezdolny do pracy, a dalsze leczenie lub rehabilitacja lecznicza rokują odzyskanie zdolności do pracy. Zgodnie z art. 53 § 1 k.p. pracodawca może rozwiązać umowę o pracę bez wypowiedzenia: jeżeli niezdolność pracownika do pracy wskutek choroby trwa:dłużej niż łączny okres pobierania z tego tytułu wynagrodzenia i zasiłku oraz pobierania świadczenia rehabilitacyjnego przez pierwsze 3 miesiące - gdy pracownik był zatrudniony u danego pracodawcy co najmniej 6 miesięcy lub jeżeli niezdolność do pracy została spowodowana wypadkiem przy pracy albo chorobą zawodową;2) Odszkodowanie od pracodawcy czy też jego polisy OC pod warunkiem, że byłby to wypadek. Za wypadek przy pracy uważa się nagłe zdarzenie wywołane przyczyną zewnętrzną powodujące uraz lub śmierć, które nastąpiło w związku z pracą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi