Witam.
W związku z chorobą zawodową, której nabawiła się moja teściowa przebywała ona na L4 w zeszłym roku od kwietnia do października, złożyła wniosek do ZUS o rentę, ale go odrzucili, moja teściowa się odwoływała, obecnie sprawa jest w sądzie. Teściowa wróciła do pracy. W tym roku w lutym sąd skierował ją na obserwację do szpitala i od tego czasu znowu teściowa przebywa na L4, jednakże kończy jej się termin, przez który może przebywać na zwolnieniu a wyroku sądu dalej nie ma. Teściowa nie może wrócić do pracy, ponieważ pani z ZUS powiedziała, ze straci możliwość ubiegania się o rentę, ani nie może się zwolnić, bo też ją straci, a ponad to nie ma z czego żyć (pracuje tylko ona, teść nie). Termin złożenia wniosku o przedłużenie L4 minął. Co w takiej sytuacji powinna teściowa zrobić?? Czy w razie odrzucenia przez sąd wniosku o rentę moja teściowa może ubiegać się od pracodawcy jakiegoś odszkodowania związanego z chorobą zawodową czy nie będzie miała szans. Dodam, że ma przepracowane 40 lat pracy, ale nie ma wieku emerytalnego i przejście na wcześniejsza emeryturę też nie wchodzą w grę.
Dziękuję za odpowiedź.