Wypadek - kilka pytań

Założył s3booo, 17 września 2009 · 319 wyświetleń

s3booo

Witam!

Jestem przedstawicielem handlowym i uległem wypadkowi gdy byłem w pracy. Do wypadku doszło na trójpasmowej drodze. Jechałem środkowym pasem, po mojej lewej stronie jechał samochód ciężarowy(jego przednia oś była na wysokośći mojej tylnej osi pojazdu). Samochód ciężarowy zmieniając pas ruchu uderzył w mój samochód w wyniku czego , dachowałem przez dwa pasy ruchu zatrzymując się dopiero na pasie zieleni. Wezwano policję i pogotowie. Zabrano mnie do szpitala, zrobiono badania jednak nie wykryto żadnych złamań, więc zostałem zwolniony do domu.Obrażenia" stłuczenie głowy, skręcenie kręgosłupa szyjnego, stłuczenie kręgosłupa lędźwiowego oraz miednicy. Zalecono mi chodzić przez 2 tygodnie w kołnierzu ortopedycznym oraz zakaz dzwigania przez taki sam okres. Przy wypisie ze szpitala powiedziano mi, że muszę udać się do lekarza rodzinnego po zwolnienie (jak sie okazało niechciało im się w szpitalu wypisywać mimo, że mają obowiązek). Od lekarza rodzinnego dostałem zwolnienie 2 tyg oraz skierowanie do ortopedy. Po kilku dniach dostałem się w końcu do ortopedy. Ortopeda skierował mnie na krioterapie miejscową, otrzymałem również kolejne 3 tyg zwolnienia (kończy mi się 28.09). Obecnie uczęszczam na krioterapię odcinka szyjnego, nadal noszę kołnierz (w sumie to już prawie 4 tygodnie),a wczoraj dowiedziałem się, że po krio zostanę skierowany na rehabilitację, lekarz powiedział mi, że prawdopodobnie dostanę kolejne zowlnienie, ale to ustali w następnym tygodniu. Sprawę samochodu pomijam, gdyż jest to samochód służbowy i tym zajmuję się firma. Na dzień dzisiejszy posiadam następującą dokumentację: wypis ze szpitala, zdjęcia RTG i opis, policyjny protokół z wypadku sywierdzający, że jestem poszkodowanym a sprawca wypadku został ukarany mandatem karnym, dane sprawcy (dane personalne, nr polisy etc.), w chwili wypadku byłem trzeźwy i miałem zapięte pasy, rachunki za leki, kołnierz, leczenie etc. W związku z tym mam kilka pytań:

- mam wykupioną polise zbiorową z zakładu pracy w PZU- czy jeśli wystąpię o odszkodowanie z OC sprawcy, mogę również wystąpić o odszkodowanie z NNW z mojej polisy?

- jak obliczyć koszty przejadu na rehabitację ? (mój kuzyn codziennie wozi mnie na krio, czy drogę jaką on przejeżdza od siebie do mnie - de facto jedzie specjalnie do mnie - też mam uwzględnić, czy tylko drogę odemnie do lekarza i z powrotem ?

- przeglądałem wiele wątków na forum i praktycznie we wszytskich przewijała się sprawa odwołania , jakiego rzędu odszkodowanie (nie chodzi o dokładną kwotę, tylko tak z grubsza) mogę się spodziewać lub o jaką walczyć?

Z góry dziękuję za odpowiedź i wszelkie informację

Pozdrawiam

klara

Nikt nie poda Ci o jakią kwotę odwołania możesz rościć.

wpisz google daxa-mi pomogli.

s3booo
W takim razie pozostawy to ostatnie pytanie bez odpowiedzi, prosiłbym o odpowiedź na pierwsze dwa pytania.
Marcin

- zgłaszasz z OC sprawcy i ze swojej polisy NNW.

- w Twoim obowiązku jest udokumentować poniesione koszta za dojazd, rachunki badź faktury.

nikopali
co do dojazdow musisz opisać-datą ,skąd do kąt i ile kilometrów-faktora za paliwo na ciebie wystawiona trzeba dolączyć ksero prawo jazdy,dowodu rejestracyjnego,dowodu osobistego osoby która cię wozi.Musi być wszystko wyszczegulnione nawet na ile kilometrów ile ten samochód pali....