Jump to content
Forum Odszkodowania

inter risk problem

odaliska
 Share

Recommended Posts

witam mam pewien problem z ta firma...w maju kupiłam od ludzi auto które było ubezpieczone w inter risk. dzisiaj dostałam list z żadaniem zapłaty składki ubezpieczeniowej. wynika z tego ze sprzedajacy mi ten samóchod byli u nich ubezpieczeni do końca roku a wraz ze zbytem auta umowa przechodzi na mnie... ja się ubezpieczałam w pzu. nie podpisywałam przecież z nimi żadnej umowy. jakim prawem ta umowa przechodzi na mnie? o co chodzi? sądem mnie już straszą..

z góry dziękuje za wszelkie informacje

Ty jako nabywaca auta musisz w przeciągu 30 dni od daty zakupu auta powiadomić TU o fakcie rezygnacji z polisy zbywcy auta. Jeżeli tego nie zrobiłeś, będziesz musiał zapłacić kwotę o jaką Cię proszą.

Art 31 ust 1 ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych. Tzn. jak w ciągu 30 dni od zakupu nie wypowiedziałaś umowy to przeszła ona z mocy prawa na Ciebie. Jeżeli składka nie była opłacona w całości to jesteś zobowiązana do jej zapłacenia. TU ma obowiązek rekalkulacji składki z uwzględnieniem zniżek/zwyżek nowego nabywcy. Z tego tutułu też może wynikać dopłata, ba np. zbywca miał 60% zniżek, a Ty tylko 40%. Niepotrzebnie ubezpieczyłaś się w PZU, ale z tym nic już teraz nie zrobisz. Pamiętaj aby wypowiedzieć jedną z tych umów najpóźniej na dzień przed końcem aby nie kontynuować niepotrzebnie obu umów. Jak nie złożysz wypowiedzenia to

obie umowy przedłużą się z mocy prawa (art 28 cytowanej ustawy) na następny okres.

Koledzy już się wypowiedzieli...Mają racje. Na pocieszenie napisze tylko że trwają pracę legislacyjne aby to cholerstwo tzn. podwójne ubezpieczenie, zlikwidować. Kiedy to się stanie jeden Pan Bóg wie...:)

Powinnaś się zapoznać z ogolnymi warunkami ubezpieczenia z ustawy, a do tego polecam przeczytać artykuł o podwójnym oc, to powinno rozjasnic Ci sytuacje. forsal.pl/wiadomosci/branza_finansowa//345483.html

Zobaczysz też kto podchodzi do tego przypadku liberalnie a kto stara się utrudnić takie postępowanie.