Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

i co teraz czy nigdzie o nic nie moge sie starać

kasiek79
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

WITA

Mam pytanie! Podczas tanców doznałam wieloodłamowego skrętnego złamania podudzia. Upadłam (popchnieta przez jakiegos chłopaka który dodatkowo stanął mi własnie na tej nodze). Do szpiatala zabrałą mnie karetka. Tak się złozyło że byłam pod wpływem alkoholu. I tu moje pytanie czy ja moge się starac o jakiekolwiek odszkodowanie????? leczenie będzie bardzo długie na pewno na poł roku sie nie zakonczy. Czy w sytuacji że byął pod wpływem alkoholu nic a nic nie dostanę za to złamanie??? Ubezpieczona jestem w PZU a pracuje w Szkole. Czy jest jakas szansa zebym mogła sie starc o odszkodowanie skoro owszem byłą pod wpływem ale wypadek nie zaistanił z mojej winy?

z góry dziekuję za odpowiedź

o to własnie chodzi Jestem dorosła i mam prawo Ale PZu zaznacza że nie wypłaca w przypadku kiedy ubezpieczony był pod wpływem alkoholu czyli o takie tam jak pobyt w spzitalu (13 dni) i ogólenie za złamanie chyba nie mam co sie starać. Ciekawa byłam czy jak miała alkohol to cokolwiek dostanę za ten wypadek czy tylko będą mi potrącać za zwolnienia

ale wiem że w ubezpieczeni Typu P nie ma takeigo zapisu tlyko jesli prowadziłabym pod wpływem alkoholu a w typie P plus pisze własnei peirwszy punk o tym alkoholu jako pierwszy a kolejny dopiero gdy pod wpływem alkoholu sie prowadzilo

• 10 lat później...

Miałam podobną sytuację, tylko u mnie na studniówce chłopak nadepnął mi na stopę i doznałam złamania 2 palców i zmiażdżenia 3. Ja nic nie piłam, ale on był pod wpływem. Nikt tego nie zbadał, bo przez mój wypadek zrobiło się spore zamieszanie. Czy ktoś może mi powiedzieć, ze skoro była to impreza organizowana przez szkołę to mogę ubiegać się od nich o odszkodowanie? Czy może od tego chłopaka bezpośrednio? Ja go nie znam, ale to chłopak koleżanki z klasy.

Po wypadku mam deformację palca i czasem bolą gdy dłużej chodzę więc jednak trochę ucierpiałam. Jeśli ktoś może mi też powiedzieć ile mam czasu żeby się ubiegać o odszkodowanie bo słuszyałam że tylko pół roku.

Szanowna Pani,

w przypadku wypadków w szkole, które spowodowane są zaniedbaniami placówki dydaktycznej odszkodowania można dochodzić z ZUS (jednorazowe odszkodowanie). W Pani przypadku jednak, szkoła nie odpowiada za zachowania ucznia (tym bardziej pełnoletniego), jeśli nie została udowodniona jego wina lub stan po spożyciu alkoholu.

Zdarzenie można traktować w charakterze nieszczęśliwego wypadku, co daje podstawę do zgłoszenia roszczeń z polisy NW lub ubezpieczenia na życie, także ubezpieczenia szkolnego, jeśli zostało opłacone.

Dochodzenie roszczeń jest ograniczone terminem przedawnienia - zwyczajowo wynosi on trzy lata, jednak warunki polisy mogą wskazywać inaczej (np. 18 miesięcy lub 6 miesięcy od zakończenia leczenia) - należy zapoznać się z Ogólnymi Warunkami Ubezpieczenia danej polisy.

Do wypłaty świadczeń z polisy nw konieczne jest zaistnienie trwałego uszczerbku na zdrowiu, więcej w tym temacie znajdzie Pani tutaj: https://odzyskaj.info/poradnik-odszkodowania/uszczerbek-na-zdrowiu-a-dochodzenie-roszczen-z-ubezpieczenia-nnw/

Znacznie ma również wysokość sumy ubezpieczenia, na jaką zawarto polisę.

W przypadku, gdy znane są Pani dane sprawcy zdarzenia, a posiada on (lub jego rodzice) ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej w życiu prywatnym - możliwe jest dochodzenie roszczeń także z tej polisy. W przypadku jednak, gdy znajdował się on pod wpływem alkoholu, ubezpieczyciel może odmówić wypłaty świadczenia

Pozdrawiam

Marta Sordon

Pozdrawiam

Marta Sordon

Campter Odszkodowania

tel. +48 795 005 188 ul. Oświęcimska 7, 42-700 Lubliniec

www.campter.pl

Skonsultuj bezpłatnie swoje prawa do odszkodowania