Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Wypadek czy zgłaszać???

Michal_082
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich! Pracuje jako pracownik fizyczny na stanowisku Ustawiacz linii Dnia 15 09 2009 (wtorek )podczas poprawiania usterki maszyny (zakładania sprężyny)doznałem urazu lewej ręki (rana cięta i stłuczenie na kostce małego palca 2cm dl./0,5gł.)po zrobieniu opatrunku po 3 godz.dalszej pracy i dalszym krwawieniu dostałem przepustkę od mistrza zmianowego i udałem się do lekarza rodzinnego i do poradni chirurgicznej. Lekarz obejrzał ranne i stwierdził że szycia nie będzie ale trochę mnie poboli i dał mi zastrzyk,oraz wystawił mi L4 8 dni.Podczas oddawania zwolnienia do pracy (tego samego dnia) kierownik produkcji spytał mnie się co mi się stało i o co.a następnie udałem się do domu! Czy jeśli zgłoszę to po 5 dniach Bhp-cowi w formie pisemnej to nie będzie za długo zwlekane. podobno od razu powinien być spisany protokół. a czy jest jakiś wzór zgłoszenia wypadku i czy mam dołączyć do tego ksero karty z poradni chirurgicznej. Świadek powinien być ,chyba ze się nie zgodzi.

Pracownik, ktory uległ wypadkowi powinien ( jesli stan zdrowia mu na to pozwala) zgłosić wypadek przelożonemu.

Po 3 godzinach pracy rozmawiałeś z mistrzem zmianowym, otrzymałeś przepustkę do lekarza. Czy nie mówileś mistrzowi dlaczego idziesz do lekarza, co sie stało?

Jeśli tak, mistrz powinien zgłosić wypadek w bhp. Dalej kierownik, oddając L4 pytał co sie stało, a więc masz drugą osobę, ktorej powiedziałeś o wypadku.

Jeśli mistrz i kierownik niepodjęli żadnych działań, to zgłos wypadek na piśmie. Podaj datę wypadku i świadków jeśli tacy byli, opisz krótko co i w jakich okolicznościch się stało.

Zaznacz również, że o wypadku rozmawialeś tego samego dnia z mistrzem a nastepnie z kierownikiem.

Nie ma przedawnienia zgloszenia wypadku.