Jump to content
Forum Odszkodowania

co dalej pilne!!!

ikgm2007
 Share

Recommended Posts

witam . mam dylemat już wcześniej o tym pisałam dostałam odpowiedz ale nurtuje mnie jeszcze jedno pytanie i nie mam odpowiedzi a więc ile trzeba być na l4 żeby ubiegać się o odszkodowanie z ZUS nad mienie że miała wypadek w pracy rana przedramienia bez szycia gdyż była wąska lecz głęboka bez { oby czas pokaże } powikłań , na chwile obecną ręka jest wygojona została maleńka blizna niby wszystko jest ok choć jeszcze pobolewa jutro mam kolejną kontrole lekarską , wypadek był zgłoszony i uznany przez bhp jako nie z mojej winy i jeszcze jedno co z PZU mam ubezpieczenie w gracy jako grupowe lecz dopiero odprowadzone są dwie składki gdyż wcześniej o tym nie pomyślałam i teraz zastanawiam się czy i tam warto się starać o odszkodowanie bo słyszałam że muszą być minimum trzy składki . A tak nawiasem mówiąc nie wiem jak to wszystko się załatwia gdyż nigdy nic mi się takiego nie przydarzyło .proszę o szybką odpowiedz może ktoś miał podobny przypadek

• 2 months later...

1) Nie ma czegoś takiego jak limity okresów niezdolności do pracy aby można było domagać się jednorazowego odszkodowania z ZUS za stwierdzony trwały uszczerbek na zdrowiu. Owe odszkodowanie wypłaca się na podstawie stwierdzonego trwałego uszczerbku ana zdrowiu. Zgodnie z art. 12 ust. 1 ustawy z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (tekst. jedn. Dz. U. z 2009 r. Nr 167, poz. 1322 ze zm.) jednorazowe odszkodowanie przysługuje w wysokości 20 % przeciętnego wynagrodzenia za każdy procent stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu, z zastrzeżeniem art. 55 ust. 1.;

2) Jeśli chodzi o likwidację szkody z ubezpeczeń dobrowolnych NNW grupowych i indywidualnych to opłaca Pan składkę, która nie ma nic wspólnego ze składkami odprowadzanymi przez pracodawcę czy zleceniodawcę czyli ze składkami na ubezpieczenie społeczne (emerytalne i rentowe), składkę chorobową, wypadkową i zdrowotną. Za pewne chodzi Panu o składkę wypadkową aby ubiegać się o jednorazowe odszkodowanie z ZUS;

3) Zgłasza się wypadek w pracy pracodawcy, który zobligowany jest przepisami do sporządzenia protokołu wypadkowego czy też odpowiednio karty wypadku. Ponadto składa się wniosek do pracodawcy o jednorazowe odszkodowanie z ZUS i przesyła skompletowaną dokuemtnację do ZUS. Jeśli chodzi o likwidację szkody z ubezpoeczeń dobrowolnych do załatwia się wszystko samdzielnie- zgłasza się szkodę do właściwego ubezpieczyciela. Jeśli chodzi o ubepziecznie grupowe dobrowolne NNW to zgłsić się również do pracodawcy, przeczytać OWU, wypełnić formularze zgłoszenie szkody.

• 3 weeks later...
w trakcie mycia okien w pracy spadłam z parapetu mam złamana miednicę, nadgarstek i potłuczenia głowy. Do wypadku doszło 7 lipca nadal przebywam na L-4 płatnym 100%. Wczoraj otrzymałam do podpisu protyokół powypadkowy. w pkt.5 napisano Poszkodowana w trakcie wykonywania czynności słuzbowych, myjąc okno wypadła z niego, doznajac urazu ciała. Poszkodowana do wykonywania swojej pracy, nie użyła drabiny, urządzenia myjącego na wysięgniku teleskopowym a czynności swoje wykonywała z poziomu parapetu. Do wypadku doszło w wyniku niezachowania należytej staranności i koncentracji przez poszkodowaną w trakcie wykonywania czynności służbowych. Czy dostanę w takiej sytuacji odszkodowanie z ZUS? Proszę o pomoc co w takiej sytuacji. Narazie protokołu nie podpisałam

nutka wrote:

w trakcie mycia okien w pracy spadłam z parapetu mam złamana miednicę, nadgarstek i potłuczenia głowy. Do wypadku doszło 7 lipca nadal przebywam na L-4 płatnym 100%. Wczoraj otrzymałam do podpisu protyokół powypadkowy. w pkt.5 napisano Poszkodowana w trakcie wykonywania czynności słuzbowych, myjąc okno wypadła z niego, doznajac urazu ciała. Poszkodowana do wykonywania swojej pracy, nie użyła drabiny, urządzenia myjącego na wysięgniku teleskopowym a czynności swoje wykonywała z poziomu parapetu. Do wypadku doszło w wyniku niezachowania należytej staranności i koncentracji przez poszkodowaną w trakcie wykonywania czynności służbowych. Czy dostanę w takiej sytuacji odszkodowanie z ZUS? Proszę o pomoc co w takiej sytuacji. Narazie protokołu nie podpisałam

Jeśli faktycznie pracodawca dostarczył niezbędne narzędzia do wykonywania pracy, przeszkolił z zasad bezpiecznego wykonywania pracy, zapoznał z instrukcją stanowiskowa i ryzykiem zawodowym to moim zdaniem sa małe szanse aby ZUS wypłacił odszkodowanie.

Ważne jest jeszcze co stwierdzono po stronie pracodawcy. Jednorazowe odszkodowanie z ZUS nie należy się jeśli wyłączną przyczyną wypadku była wina umyślna lub rażące niedbalstwo pracownika- wobec tego może to być jedynie współprzyczyna. Pracownik musi otrzymać protokół powypadkowy przez podpisaniem go przez pracodawcę tak by mógł wnieść ewentualne zastrzeżenia do protokołu powypadkowego i zespół powypadkowy wówczas musi dokonać analizy zastrzeżeń. Zastrzeżenia do protokołu powypadkowego pisze się oddzielnym pismem za zwrotnym potwierdzeniem na kserokopii. Jeśli pracownik otrzymuje protokół powypadkowy bez wcześniejszego podpisu, że pracownik się z nim zapoznał i nie wniósł zastrzeżeń to w pkt 13 protokołu powypadkowego wpisuje się faktyczną datę kiedy protokół będzie weryfikowany przez pracownika i wpisuje ewentualnie uwagę „do protokołu powypadkowego wniesiono stosowne zastrzeżenia”. Zastrzeżenia dołączyć oddzielnym pismem za zwrotnym potwierdzeniem na kserokopii. Natomiast gdy pracownik otrzyma protokół powypadkowy bez wcześniejszego podpisu przez pracodawcę i wniesie zastrzeżenia do protokołu powypadkowego tj. odpowiednią notkę o zastrzeżeniach i owe zastrzeżenia dołączy na oddzielnym piśmie za zwrotnym potwierdzeniem i na kserokopii, a pracodawca owych zastrzeżeń nie uwzględni to ma prawo złożyć pozwu do sądu pracy.