Jump to content
Forum Odszkodowania

Odszkodowanie od szpitala?Powiklanie po reko ACL.

wojciech13
 Share

Recommended Posts

Witam, oto moja krotka historia:

Mialem rekonstrukcje wiezadla przedniego krzyzowego kolana lewego(ACL). 13 dni po rekostrukcji zaczely sie problemy, kolano spuchlo bardzo dostalem antybiotyki doustnie po 3 dniach doszly zastrzyki. 2 dni po braniu zastrzykow na szwie pod kolanem rana sie otworzyla i tak zostala 3tyg. Lekarza widzial co 3 dni i nic z tym nie robil. Caly czas mialem goraczke 39-40. Po 4,5tyg. od kiedy sie zaczely problemy lekarz zrobil USG i postanowil znow otworzyc kolano. Stwierdzono brak wszczepionego wiezadla ze sciegien, dziure w kosci piszczelowej po srubie biowchlanialnej(sruba sama wypadla) 14mm gdzie sruba byla wkrecona w dziure 8mm. Jestem 5 tyg. po tej operacji i kolano dalej spuchniete, 8cm zaniku miesnia i dalej chodze o kulach. Co najmniej przez rok nie moge miec reko, ale tez nie wiadomo czy dziura w piszczeli sie zrosnie.

Nic bym nie robil z tym bo sie zdarzaja takie sytuacje, ale moj kumpel mial 2 miesiace wczesniej tez rekonstrukcje w tym samym szpitalu i to samo co ja brak wszczepionego ACL-u. Lezal 3 razy w szpitalu pod antybiotykami.

Moje pytanie, czy jest sens podanie tego szpitala i lekarza, ktory nas operowal do sadu o odszkodowanie, rekompensate? Pozdrawiam

ja antybiotyk w tabletkach dostalem juz przed operacją, w dniu operacji 3 dawki z wielkiej strzykawki dozylnie, i poźniej przez 2 tygodnie tabletki. przeciwbakteryjnie.

skad miales brany przeszczep?

prawdopodobnie dostales zapalenia bakteryjnego, a przeszczep rozłożył i wchłonoł organizm.

słyszałem o takich historiach. ale jakim prawem powiekszyla sie tak dziura po śrubie?

moim zdaniem ewidentny i cięzki błąd lekarza, ale ja nie jestem specem od odszkodowań.

pozdrawiam.

Cze, mialem pobierany ze ścięgna mięśnia półścięgnistego i smukłego. Robilem posiew z rany i z nad kolana i wyszedl jalowy, ale bralem wtedy domiesniowo Biodacyne. Ile jestes po reko??

Pozdro

no to metoda taka sama jak u mnie.

14 mc już po zabiegu jestem, 6 mc temu wrocilem do treinngów od ok. 3 w pełnym zakresie.

ja jestem zadowolony.

Ale Ciebie mówiąc wprost okaleczyli... chodząc o kulach zanik bedzie sie pogłębiał, robią sie zrosty w stawie itd. jeszcze te komplikacje z dziurą po śrubie.

Skoro piszesz że kolega miał taka sama sytuację to coś jest nie tak z tym szpitalem.

Moge Cie tylko pocieszyć ze z moją obecną wiedzą i doświadczeniami nie robiłbym reko.

mnóstwo zawodników mojej dyscypliny na świecie gra bez wiązadeł i świetnie sobie radzą.

a mieśnie można tak rozwinąć że staw świetnie bedzie odpowiednio stabilizowany i kontrolowany.

Zdecydowanie przydała by Ci sie konsultacja z rozgarnietym ortopeda nie konowałem.

pomysl tez nad fizjoterapeuta, jego kompetencje znacznie przewyzszaja ortopedy w temacie przywracania mobilnosci konczynom.

pozdrawiam.